Tento krémový kuřecí nákyp s nudlemi, vařený v kuřecím vývaru, celerem, cibulí a nasekanými pimentos ze sklenice, zcela překonává verzi s tuňákem, kterou mě v dětství krmila moje matka. Ta používala tuňáka z konzervy, špagety, hrášek a krémovou polévku.
Uznávám, určitě to bylo rychlé a snadné, ale přála bych si, aby místo toho udělala tenhle Chicken Noodle Casserole.
Můj Chicken Noodle Casserole je super krémový díky omáčce, kterou jsem udělala z vývaru zahuštěného beurre manie (máslem a moukou) a zakysanou smetanou. Kastrol jsem dokončila s dekou z rozpuštěného čedaru na povrchu, širokými vaječnými nudlemi pod ním a vlhkými kousky kuřecího masa všude. Je nemožné přestat ho jíst.
Všechna ta chuť a chuťové uspokojení, aniž by byla v dohledu plechovka polévky.
Kuřecí nudle bez polévky z konzervy
Proč jsem tak dlouho čekala s přípravou nákypu s nudlemi? Upřímně řečeno, polévka z konzervy mě více než odrazovala (glutaman sodný, příliš mnoho sodíku, nepříliš svěží chuť). V tomto receptu jsem se rozhodla, že ho udělám jednoduše - ne instantně, ale ani ne příliš složitě - bez polévky z konzervy.
Dvě půlky kuřecích prsou jsem pošírovala ve vývaru, aby získaly extra chuť, a zatímco kuře chladlo, přidala jsem na kostičky nakrájenou cibuli a celer (další chuť) a povařila je ve vývaru.
Místo toho, abych tahala další hrnec a dělala jíšku, jsem vývar zahustila směsí másla a mouky - starým francouzským trikem zvaným beurre manie, který se používá k zahušťování vývarů. Hodí se, když nechcete dělat jíšku. Žádná polévka z konzervy není potřeba.

Ušetřete čas: použijte kuře z rožněného masa
Ano, k přípravě nákypu můžete použít kuře z rožně nebo použít zbytky kuřete. Budete potřebovat 473 až 710 mililitrů vařeného kuřete nakrájeného na kousky. Vynechejte druhý krok v receptu a uvařte cibuli a celer (pátý krok) v 710 mililitrech kvalitního vývaru.
Co podávat ke kuřecímu masu s nudlemi?
Tento nákyp je tak sytý, že se k němu skvěle hodí něco zeleného.

Skladování a zmrazování kuřecího nákypu s nudlemi
Kastrol můžete před ohřátím a podáváním sestavit a uložit do chladničky až na tři dny. Budete ho muset péct déle - 35 až 40 minut, aby dosáhl teploty. Na prvních 20 minut ho volně přikryjte alobalem. Pokud se vám bude zdát suchý, pokropte ho několika lžícemi mléka.
Může se také zmrazit až na tři měsíce: Vychladlý nákyp zcela zakryjte vrstvou plastové fólie a poté fólií. Přes noc je nechte rozmrazit v chladničce.
Zbytky vydrží v chladničce 3 až 4 dny.
Zde jsou další skvělá komfortní jídla
Ingredience
- 0.9 kg kuřecích prsou s kůží a kostí
- 946 mililitrů kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 4 zrnka černého pepře
- 3 1/2 čajové lžičky soli, rozdělené
- 1 bobkový list
- 2 snítky petrželky, rozdělené
- 336 gramů extra širokých vaječných nudlí
- 1/2 střední cibule nakrájené nadrobno
- 2 stonky celeru, jemně nasekané
- Špetka mletého černého pepře
- 4 lžíce mělké zapékací misky s olejem.
- Kuře upečte: Do širokého hlubokého hrnce vložte kuřecí prsa kůží dolů a přidejte zrnka pepře, 1/2 lžičky soli, bobkový list a 1 snítku petrželky. Kuře zalijte vývarem (prsa by měla být zakrytá; pokud ne, přidejte tolik vody, aby byla zakrytá 1.3 cm ). (Na okrajích hrnce by se měly objevit bublinky, ale ne uprostřed.) V případě potřeby upravte teplotu tak, aby se udržoval mírný var, a vařte kuře, přičemž podle potřeby sbírejte lžící pěnu z povrchu, 15 až 18 minut nebo dokud teploměr zapíchnutý do nejsilnější části kuřete nezaznamená 74 °C . Pomocí kleští přeneste kuře na talíř, aby vychladlo. Po vychladnutí kuře nakrájejte na kousky. Kůži a kosti vyhoďte.
- Zatímco se kuře vaří, uvařte nudle: Naplňte velký hrnec vodou, přidejte zbývající 3 lžičky soli a přiveďte ji k varu. Přidejte nudle a vařte o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. (Tím zabráníte tomu, aby se nudle při pečení v kastrolu rozvařily.) Vypněte hořák, těstoviny slijte a vraťte je do hrnce. Nakonec do hrnce s nudlemi přidáte hotovou omáčku.
- Připravte beurre manie: V malé misce smíchejte změklé máslo a mouku, dokud se dobře nespojí. Bude to vypadat trochu jako pasta.
- Uvařte zeleninu a připravte omáčku: Vývar přelijte přes jemné sítko do mísy. Použijete ho na přípravu omáčky. Pevnou hmotu vyhoďte. Odměřte 710 mililitrů vývaru a vraťte jej zpět do hrnce. (Zbytky vývaru zmrazte a uschovejte pro další použití.) Do hrnce s vývarem přidejte cibuli, celer a papriku a vývar na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte 5 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Po několika lžících zašlehejte beurre manie, dokud se hrudky nerozpustí ve vývaru a vývar mírně nezhoustne. Omáčku přiveďte za stálého šlehání k varu a vařte asi 2 minuty, aby se mouka rozvařila. Přilijte mléko a zakysanou smetanu. Omáčka by měla vypadat jako krémová polévka; není tak hustá jako bešamel. Ochutnejte a podle chuti přidejte více soli a pepře.
- Sestavte nákyp: Nudle přelijte omáčkou a promíchejte, aby se obalily. Přidejte rozdrobené kuřecí maso a okapané pimentos. Přendejte do zapékací misky a posypte strouhaným sýrem.
- Zapečte a podávejte nákyp: Zapékejte 20 až 25 minut, nebo dokud omáčka nezačne bublat a sýr se nerozpustí. Pokud máte rádi mírně křupavý povrch, prohánějte nákyp pod brojlerem 3 až 5 minut, nebo dokud sýr nezezlátne. V případě potřeby nasekejte zbývající snítku petrželky a posypte jí povrch.