Snadný steakový salát - zálivka Miso

Miso je hustá fermentovaná pasta z kombinace luštěnin a obilovin - její výroba může trvat i více než rok. Miso může mít různou barvu a chuť, od tmavě zbarvené a velmi funky až po světlou, máslovou a téměř sladkou. Dokáže úžasně prohloubit chuť nejrůznějších pokrmů a v případě tohoto dresinku funguje také jako zahušťovadlo - což znamená menší potřebu oleje!

Pocházím z Kalifornie, země salátu k večeři. Jednodušší domácí jídlo si nemůžete přát (tedy pokud se nepočítají cereálie).

V tomto jednoduchém a lahodném steakovém salátu se na lůžku z jarní zeleniny, mrkve, ředkviček a jablek vyjímá steak z roštěné. Miso zálivka - pikantní, sladká, vydatná a plná umami - dodá další vrstvu wow.

Steakový salát s Miso zálivkou

Možná znáte miso jen jako všudypřítomnou polévku ve vaší oblíbené sushi restauraci, ale miso je mnohem víc!

Miso je hustá fermentovaná pasta z kombinace luštěnin a obilovin - její výroba může trvat i více než rok! Miso může mít různou barvu a chuť, od tmavě zbarvené a velmi funky až po světlou, máslovou a téměř sladkou. Dokáže úžasně prohloubit chuť nejrůznějších pokrmů a v případě tohoto dresinku funguje také jako zahušťovadlo - což znamená menší potřebu oleje!

Steakový salát s Miso zálivkou

Na tomto salátu ze steaku ze sukně se mi líbí mimo jiné to, že je neuvěřitelně rychlý na přípravu. Pokud se cítím organizovaná, připravím a uvařím jednotlivé ingredience v neděli, abych mohla celý týden házet dohromady rychlá jídla, ale i vy můžete tento recept snadno připravit od začátku do konce za 30 minut.

Do tohoto salátu jsem vybrala jablka, mrkev a ředkvičky, protože je mám vždy po ruce a protože se skvěle kombinují s misem.

Můžete však být kreativní a vyzkoušet tento salát se sezónním ovocem a zeleninou podle vlastního výběru. Miso se také obzvlášť dobře kombinuje s kukuřicí, houbami, červenou řepou, citrusy, lilkem a ananasem. Když o tom tak přemýšlím, zní to taky jako docela fantastický salát.

Kalifornie má za sebou jeden z nejvlhčích roků v historii, takže jsem ještě nevytáhla gril, ale nedovolím, aby počasí stálo v cestě vynikajícímu steaku.

Místo toho vytáhnu litinovou pánev nebo grilovací pánev a připravím si steak s pěknou kůrčičkou a šťavnatým vnitřkem. Během rozehřívání pánve i během pečení je třeba otevřít okna a zapnout ventilátor digestoře na nejvyšší stupeň - při opékání steaku se může tvořit spousta kouře! Pomáhá také nechat steak asi 30 minut na kuchyňské lince, aby se trochu ochladil.

Složení

Na miso dresink:

  • 3 polévkové lžíce bílého misa nebo jiného světlého misa
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu (nepovinné)
  • 1 lžíce neutrálního ochuceného oleje

Na steak:

  • 0.5 kg steaku ze sukně
  • 1 čajová lžička papriky (sladké, pálivé nebo uzené - dle vašeho výběru)
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/4 čajové lžičky kosher soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 2 čajové lžičky oleje na vaření při vysoké teplotě

Na salát:

  • 1419 mililitrů až 1892 mililitrů jarní zeleniny
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 4 až 6 ředkviček nakrájených na tenké plátky
  • 1 jablko, jakýkoli druh, zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky

Metoda

  1. Připravte miso dresink: Vyšlehejte miso, rýžový ocet, dijon, javorový sirup a olej. Pro dosažení krémovější konzistence použijte mixér. (Tento postup lze provést několik dní předem; pokud se zálivka oddělí, vyšlehejte ji před promícháním salátu.)Steakový salát s Miso Vinaigrette
  2. Rozehřejte pánev na steak: Rozpalte velkou litinovou nebo nerezovou pánev (nebo grilovací pánev) na středním plameni, dokud není velmi horká a kapka vody se při kontaktu s ní nevypaří, 3 až 5 minut.
  3. Okořeňte steak: Zatímco se pánev zahřívá, smíchejte papriku, česnekový prášek, sůl a pepř a steak ze všech stran naklepejte.
  4. Steak upečte: Zapněte ventilátor nebo otevřete okno - při opékání steaku se bude hodně kouřit. Do rozpálené pánve přidejte olej a nakloňte pánev, aby se pokrylo její dno. Vložte steak doprostřed pánve a opékejte ho 3 až 4 minuty. Obraťte a opékejte 3 až 4 minuty z druhé strany nebo dokud steak nedosáhne požadované propečenosti. (Můj steak dosáhl teploty 52 °C, tedy propečenosti, celkem asi za 7 minut.)
  5. Steak nechte odpočinout: Když je steak hotový, přeneste ho na prkénko a nechte 10 minut odpočívat.Steakový salát s Miso Vinaigrette
  6. Steak nakrájejte na plátky: Po uplynutí doby odpočinku steak nakrájejte proti vláknům a odřízněte přebytečný tuk nebo chrupavky. Steak můžete ihned podávat se salátem, nebo jej vychladit a uložit do chladničky až na 5 dní pro rychlé jídlo.
  7. Salát promíchejte: Až budete připraveni k jídlu, promíchejte zeleninu, mrkev, ředkvičky a jablka ve velké míse se lžící miso zálivky. Ochutnejte jeden z listů a podle chuti přidejte další zálivku, vždy po jedné lžíci.Steakový salát s Miso Vinaigrette
  8. Salát podávejte: Rozdělte salát na čtyři talíře. Navrch položte plátky steaku a rovnoměrně je rozdělte na všechny talíře. Při slavnostní večeři servírujte salát na velkém talíři a nechte hosty, ať si sami poslouží. (Tento recept lze pro větší hosty snadno zdvojnásobit.)