Jak připravit celé pečené kuře

Tento recept na celé pečené kuře je snadný na přípravu, obsahuje pouze 6 ingrediencí (z toho dvě jsou sůl a pepř) a jeho příprava trvá jen 5 minut. Skutečným tajemstvím tohoto kuřete je však nechat ho před pečením 24 hodin (nebo déle!) odpočinout v chladničce. Kůže se tak může vysušit (suchá kůže = křupavá kůže) a koření může maso ochutit.

Večeře nemusí být plná zvonků a píšťalek. Ve skutečnosti je někdy lepší, když není.

Tento recept na pečené kuře vcelku je snadný na přípravu, má jen 6 ingrediencí (z toho dvě jsou sůl a pepř) a jeho příprava zabere jen 5 minut.

Kuře pečené v suchém nálevu - - celé kuře na talíři Recept

Skutečným tajemstvím tohoto kuřete je však nechat ho před pečením 24 hodin (nebo déle!) odpočinout v chladničce. To dá kůži šanci oschnout (suchá kůže = křupavá kůže) a koření ochutit maso. Pokud ho můžete nechat odležet 72 hodin, je to ještě lepší!

Tento recept mám ráda, protože mi dává prostor pro spontánnost. Kuře může být v lednici 24 hodin, ale když mi zavolá kamarádka a chce jít na jídlo, můžu se přeorientovat a upéct kuře následující večer a moje domácí jídlo bude o to lepší!

Recept na kuře pečené v troubě - - celé kuře na talíři

Suchý nálev pro nejlepší kuře

Při přípravě tohoto kuřete vlastně kombinujeme dvě techniky:

  1. suché solení (známé také jako zavařování), které jsme použili pro našeho krocana na Den díkůvzdání.
  2. sušení na vzduchu, které jsme také použili u našeho krocana a při pokusech s křupavou kůží, které jsme před časem prováděli.

Suché solení umožňuje, aby sůl a koření pronikly do masa ptáka bez zbytečného namáčení ve slané vodě po dobu 24 hodin. Sušení na vzduchu snižuje vlhkost kůže a činí ji mimořádně křupavou!

Zajímají vás metody našeho šílenství? Podívejte se na další příspěvky, na které odkazujeme výše. Pokud potřebujete jen recept na kuře, pak čtěte dál!

Den nebo tři předtím, než budete chtít kuře upéct, ho pořádně potřete. Až budete připraveni na večeři, potřete ptáka zvenku ještě trochou oleje, přidejte další posyp soli a pepře a pak ho šoupněte do rozpálené trouby.

Kuře pečené v suchém nálevu - - celé kuře na talíři Recept

Podlévání kuřete

Přiznám se bez mučení, že při opékání se zdržujete v kuchyni a jste přivázáni ke sporáku, ale myslím, že to stojí za to. Podlévání pomáhá udržet maso křehké a vlhké a zároveň ochucuje jeho povrch těmi krásnými ochucenými šťávami. Také se tím vytvoří sytěji zbarvený pták, na kterého je radost pohledět.

Tento výstavní okamžik je prakticky podmínkou pro Den díkůvzdání, ale ne tolik pro kuře na všední večer. Pokud na pečení zapomenete nebo se vám do něj prostě nechce, kuře bude i tak chutnat a vypadat skvěle.

Také kuřata se zpracovávají různými způsoby. Některá kuřata mají více tuku než jiná. Vaše kuře může, ale nemusí během první hodiny pečení pustit hodně šťávy. Oba způsoby jsou v pořádku.

Jakmile kuře začne pouštět šťávu, i když je to po 45 až 60 minutách, začněte s podléváním. Pokud se šťáva uvolní později než dříve, podlévejte každých 15 minut, nikoliv každých 20 minut.

Pečené kuře v solném nálevu Recept - - celé kuře na talíři

Další způsoby ochucení kuřete

Považujte toto kuře za svůj startovací balíček! Ozdobte nebo přidejte do koření vše, co se vám hodí. Vyzkoušejte např:

Co k tomuto kuřeti podávat

A nezapomeňte si nechat kosti na přípravu kuřecího vývaru! Vývar můžete připravit na sporáku, v pomalém hrnci nebo v tlakovém hrnci.

Potřebujete vědět, jak toto kuře připravit do trouby? Podívejte se na náš návod Jak na kuře.

Podívejte se na další recepty na pečené kuře!

Ingredience

  • 1 košer sůl (my jsme použili Morton's; pokud používáte jinou sůl, viz poznámka k receptu)
  • 1 1/4 lžičky čerstvě nadrceného pepře
  • 1 1/4 čajové lžičky sušeného tymiánu

Metoda

  1. Připravte si pánev: Vyložte plech alobalem a položte na něj pečicí mřížku nebo použijte pekáč s pečicí mřížkou.
  2. Připravte kořenící směs: Oloupejte kůru z citronu a rozčtvrťte ho. V malé misce smíchejte citronovou kůru, šťávu z 1/4 citronu, 1 lžíci olivového oleje, 2 1/2 lžičky soli, pepř a tymián. Čtvrtky citronu (i ty, které jste vymačkali do sucha) si schovejte na vložení do dutiny.
  3. Kuře dochuťte: Vnější stranu kuřete osušte papírovou utěrkou. Prsty vsuňte mezi kůži a maso na prsou, aby se kůže uvolnila. Pokuste se oddělit kůži i z okolí stehen. Vetřete 3/4 směsi koření pod kůži a do masa prsou a stehen. Zbylou směs koření vetřete do dutiny ptáka. Do dutiny vložte čtvrtky citronu.Recept na kuře pečené v troubě - celé kuře potírané bylinkami a olejemJak upéct celé kuře - žena odděluje kuřecí kůži od masa
  4. Kuře naporcujte: Pro svázání kuřete ustřihněte asi 38 cm dlouhý kus kuchyňského provázku. Co nejlépe podložte křídla pod ptáka. Špagát vycentrujte pod zadní část kuřete tak, aby v místě zastrčení křídel byly stejně dlouhé části špagátu. Zvedněte obě strany provázku a překřižte ho přes horní část těla ptáka a omotejte ho kolem nohou. Svažte nohy k sobě.Jak upéct celé kuře - syrové celé kuře a řeznický provázekJak naložit kuře do slaného nálevu - kuře v chomoutuJak naložit kuře do slaného nálevu - krájení celého kuřete v chomoutuJak sušit kuře v solném nálevu - krájení celého kuřete v chomoutu
  5. Kuře nechte 24 hodin sušit na vzduchu: Vložte ptáka s pečicím papírem a vším ostatním do chladničky nezakrytého na 24 až 72 hodin. Pokud nemáte v lednici dostatek místa, je možné kuře položit na talíř a přenést ho na plech, až budete připraveni ptáka upéct.Jak upéct celé kuře - celé kuře sušené
  6. Připravte troubu: Když je kuře připraveno k pečení, přesuňte rošt trouby na druhé nejnižší místo v troubě. Předehřejte troubu na 191 °C .
  7. Přidejte další koření: Po 24-72 hodinách odpočinku bude kuře vypadat trochu vysušeně. To je dobře! Znamená to, že vaše kuře bude mít křupavou kůži! Přeneste plech z chladničky na pečicí pult. Kuře zvenku potřete 1 lžící olivového oleje, 1/4 lžičky kuchyňské soli a několika kousky čerstvě mletého pepře.Jak upéct celé kuře - polévání kuřete olivovým olejem
  8. Kuře upečte a podlijte: Vložte plech do trouby a pečte 1 hodinu při teplotě 191 °C. Poté troubu zapněte na 218 °C na zbývajících 20 minut nebo dokud teplota v nejsilnější části prsou nedosáhne 71 °C . Po 45 minutách zkontrolujte kuře a propečte ho. Možná budete muset pánev trochu naklonit do rohu, abyste se dostali ke šťávě. Pokud nemáte pekáč, nebojte se, stačí použít lžíci s dlouhou rukojetí, kterou naberete a vylijete kapání na kuře. Pokračujte v podlévání každých 15 až 20 minut, dokud nedosáhne sytě zlatavé barvy, kůže nebude křupavá a kuře se nedopeče.Jak péct celé kuře - polévání celého kuřete výpekem
  9. Kuře nechte odpočinout: Vyndejte kuře z trouby, když teplota v nejsilnější části prsou dosáhne přibližně 71 °C . Nechte ho 5 minut odpočívat. Teplota bude dále stoupat a dosáhne 74 °C . Pokud nemáte teploměr, nevadí. Kuře je propečené, když do něj nařežete a šťáva je čirá.Recept na kuře pečené v troubě - - celé kuře na talíři
Nejlepší pečené kuře na sucho
Novější příspěvek

Krémová kukuřice

Krémová kukuřice