Je těžké uvěřit, že pět základních ingrediencí může přinést tak příjemné výsledky.
Milanese - křupavá drobenka na kuřecích řízcích - je jednou z nejjednodušších italských úprav a pokaždé hosty nadchne.
Výraz milánské, pocházející z Milána, se původně vztahoval na telecí maso, které u nás upadlo v oblibu a dnes ho má v nabídce jen málokterý trh. V dnešní době se obvykle jedná o kuřecí prsa bez kůže a kostí, naklepaná na stejnou tloušťku.

Klepání a křehčení kuřecích prsou
Kromě toho, že se kuřecí maso zkřehne a pomůže se rychleji a rovnoměrněji uvařit, se při naklepávání méně sráží. Víte, jak se kuře, když ho vložíte na rozpálenou pánev, najednou stáhne? Když je naklepete, už se to tolik nestane.
Kuřecí prsa by měla mít před naklepáním tloušťku asi 1.3 cm. Většina kuřecích prsíček bude mít při převzetí asi dvojnásobnou tloušťku, ale snadno je nakrájíte na tenčí kousky. Podržte ostrý nůž rovnoběžně s prkénkem a rozkrojte prsa na dva tenčí plátky, jako když otevíráte knihu.
Jakmile budete mít 1.3 cm silné kousky, vložte je mezi dva kusy plastové fólie a tlučte do nich paličkou nebo pánví, aby byly ještě tenčí. Vaším cílem je dosáhnout tloušťky asi 0.6 cm.
Příprava a podávání kuřete milánského
Když jste připraveni kuře připravit, postavte montážní linku s miskami s moukou, rozšlehaným vejcem a strouhankou Panko. Do každé misky ponořte postupně plátky kuřete a pak je osmažte na pánvi na olivovém oleji dozlatova a do křupava.
Kuře po milánsku je nejlepší, když ho podáváte ihned, ještě křupavé a horké z pánve. Pokud však chcete řízky připravit předem, pokrm se překvapivě dobře ohřívá.

Kuřecí milánské jako jídlo připravované předem
Pokud připravujete dopředu, nechte uvařené kuře zcela vychladnout na pergamenem vyloženém plechu a poté ho uložte do chladničky. Pokud je plánujete ohřát za několik hodin, můžete je nechat na plechu. V opačném případě je navrstvěte do vzduchotěsné nádoby s pergamenem mezi vrstvami a uložte do chladničky na 1 až 3 dny.
Chcete-li kuřecí řízky znovu ohřát, nechte je půl hodiny odležet, aby ztratily chlad, a poté je 8 až 10 minut ohřívejte v troubě o teplotě 400 F nebo dokud nebudou horké a křupavé.
Kotlety pokapejte citronem a podávejte se zeleným salátem. Nakonec toho moc neuděláte, ale budete mít vynikající jídlo na každý den v týdnu.
Další oblíbená italská kuřecí masa!
Složení
- 4 velká kuřecí prsa bez kůže a kostí ( 0.7 kg , 680 g)
- 355 mililitrů (190g) hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 3 velká vejce
- 473 mililitrů (144 g) panko strouhanky
- 8 polévkových lžic (120 ml) olivového oleje, případně více.
- 1 citron nakrájený na klínky, na podávání
Postup
- Připravte kuře: Odložte menší prsa nebo řízky o tloušťce 1.3 cm stranou. Větší prsa položte na prkénko. Jednou rukou držte horní část kuřete pevně a v druhé ruce držte ostrý nůž rovnoběžně se stolem, poté prso rozpulte jako při otevírání knihy (pozor na prsty!). Prořízněte je až do konce, aby vznikly dva tenké kusy. Pokračujte se zbývajícími velkými prsy. Osušte je papírovými utěrkami. Položte je na plech s okrajem.
- Kuře naklepejte: Jeden z plátků kuřecích prsou položte mezi 2 plastové fólie. Paličkou na maso nebo malou těžkou pánví do prsíček bouchněte, aby se zploštila - mělo by stačit asi šest silných úderů. Pokračujte se zbývajícími prsíčky a vraťte je na pečicí papír.
- Vytvořte montážní linku na obalování kuřete: Do koláčové formy nebo mělké misky dejte mouku, 1/2 lžičky soli a pepř. Důkladně promíchejte. V jiné koláčové formě nebo mělké míse rozšlehejte vejce se zbývající 1/2 lžičky soli. Do třetí koláčové formy nebo mísy vložte Panko. Pánev s kuřecím masem položte na kuchyňskou linku. Vedle něj vpravo nastavte mouku. Vpravo vedle ní položte vejce a jako poslední v řadě panko.
- Obalte kuře: Pomocí kleští namočte jeden plátek kuřete do mouky, ujistěte se, že jsou obalené obě strany, a přebytečnou část oklepejte do misky. Poté kuře obalte ve vajíčku a zvedněte ho tak, aby přebytek spadl zpět do misky. Nakonec kuře přendejte na Panko a obalte z obou stran. Vraťte kuře na plech. Pokračujte se zbývajícími prsíčky, dokud nejsou všechna obalená.
- Kuřecí maso pečte po částech: Troubu rozehřejte na 250 F a plech položte na prostřední rošt. Těžkou pánev o průměru 30 cm nastavte na středně silný oheň. Na pánev přidejte tolik oliv, abyste vytvořili 0.6 cm vrstvu (asi 4 polévkové lžíce). Zahřívejte, dokud se olej nezačne třpytit a proudit; když je horký, kousek Panko vhozený do oleje by měl zasyčet. Přidejte 3 kousky kuřete v jedné vrstvě a smažte bez pohybu 4 minuty, nebo dokud spodek nezezlátne. Otočte a opékejte další 4 minuty i z druhé strany, nebo dokud není kuře propečené.
- Kuře udržujte v teple: Hotová kuřata přeneste do trouby, aby zůstala teplá, zatímco budete připravovat zbývající prsa. Připravte zbývající prsa a podle potřeby přidávejte na pánev více oleje, aby byla obalená.
- Podávání: Kousky kuřecího masa nakrájejte na kousky a podávejte na talíři: Podávejte ihned s citronem a zeleným salátem. Pokud připravujete dopředu, nechte uvařené kuře úplně vychladnout na pergamenem vyloženém plechu a poté ho uložte do lednice. Pokud je plánujete ohřát za několik hodin, můžete je nechat na plechu. V opačném případě je navrstvěte do vzduchotěsné nádoby s pergamenem mezi vrstvami a uložte do chladničky na 1 až 3 dny. Chcete-li kuřecí řízky znovu ohřát, nechte je půl hodiny odležet, aby ztratily chlad, a poté je 8 až 10 minut ohřívejte v troubě o teplotě 400 F nebo dokud nebudou horké a křupavé.