Rybí tacos - Chuť léta

Miluji tacos, ale pokud se ptáte na mé nejoblíbenější, musí to být tacos s grilovanou rybou. Recept, o který se s vámi dnes dělím, je jednou z mých nejoblíbenějších verzí. Má zářivou jahodovou a ananasovou salsu, díky které opravdu chutná po létě. Jako rybu nejraději používám mořského vlka, ale fantastické jsou i s mečounem, halibutem nebo jakoukoli jinou pevnou a vydatnou rybou.

Miluji tacos, ale pokud se ptáte na mé nejoblíbenější, musí to být tacos z grilovaných ryb.

Recept, o který se s vámi dnes dělím, je jednou z mých nejoblíbenějších verzí. Má zářivou jahodovou a ananasovou salsu, díky které opravdu chutná po létě!

Grilované rybí tacos s jahodovo-ananasovou salsou

Jako rybu do tacos nejraději používám mořského vlka, ale fantastické jsou i s mečounem, halibutem nebo jakoukoli jinou pevnou a vydatnou rybou.

Salsa je připravena z ananasu a světlých, šťavnatých letních jahod. Pokud u vás nejsou jahody v sezóně, můžete použít ostružiny, broskve nebo třeba kiwi. (Pokud je salsa nakonec příliš kyselá, zkuste přidat až 1/2 lžičky cukru.)

Grilované rybí tacos s jahodovou ananasovou salsou

Rybí tacos jsou vynikající na kukuřičných i moučných tortillách, ale já se téměř vždy rozhoduji pro kukuřičné, protože miluji jejich chuť a texturu, kterou jim dodávají. Vyzkoušela jsem je také s paleo tortillami a se salátovými wrapy. Obojí chutnalo skvěle!

Ráda si předehřívám gril, zatímco si připravuji salsu a připravuji rybu. Rybí tacos se nejlépe jedí hned, jak jsou hotové.

Složení

Na salsu (vznikne 591 mililitrů salsy):

  • 236 mililitrů jahod nakrájených nadrobno
  • 236 mililitrů ananasu nakrájeného na drobné kostičky
  • 118 mililitrů červené cibule, jemně nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 236 mililitrů koriandru, nahrubo nasekaného, volně zabaleného
  • 1 malé červené chilli, nakrájené na kostičky (nepovinné)
  • 1 limetka, odšťavněná (asi 1 1/2 polévkové lžíce šťávy)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1/2 čajové lžičky cukru (nepovinné, pokud je salsa trpká)

Na tacos:

  • 0.5 kg ryb s pevným masem (například mořský vlk, mečoun, halibut, mahi mahi nebo losos).
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • Silná špetka kajenského pepře (nepovinné)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Olej z hroznových semínek nebo jiný olej na vysokou teplotu, na grilování
  • 12 malých kukuřičných tortill

K servírování:

  • Krouhané červené zelí
  • Krájené ředkvičky
  • Avokádo
  • Zakysaná smetana
  • Klíny limetky
  • Koriandr

Metoda

  1. Připravte salsu: V míse smíchejte všechny ingredience salsy kromě cukru a dejte do chladničky na nejméně 30 minut nebo až na 2 dny. Při podávání ochutnejte a přidejte cukr nebo další koření podle chuti.Grilované rybí tacos s jahodovou ananasovou salsou
  2. Rozehřátí grilu: Pokud máte plynový gril, nezapomeňte ho předehřát alespoň 10 minut se zavřeným víkem. Pokud máte gril na dřevěné uhlí, posuňte uhlíky na jednu stranu, abyste vytvořili zóny s vysokým a nižším žárem pro přípravu pokrmů.
  3. Připravte ryby: Vyjměte rybu z chladničky a osušte ji papírovými utěrkami. V malé misce nebo sklenici smíchejte koření, dokud se zcela nespojí. Rybu potřete trochou oleje a poté ji celou posypte kořením. Zatímco se gril zahřívá, nechte rybu odpočívat při pokojové teplotě.Grilované rybí tacos s jahodovou ananasovou salsou
  4. Gril potřete olejem: Když je gril rozpálený, potřete rošty olejem. Můžete použít buď grilovací kartáč, nebo malý svazek papírových utěrek namočených v oleji. Rošty otřete 5 až 10krát, dokud nebudou vypadat černě a leskle.
  5. Grilujte ryby: Vložte rybu kůží dolů na gril. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte jej na nepřímý žár. Na plynovém grilu snižte teplotu na střední (asi 350 F) a zavřete víko. Grilujte 2 minuty a poté rybu zkontrolujte tak, že nadzvednete jeden roh ryby, abyste zjistili, zda vyplave nahoru, aniž by se přilepila. Kůže by měla být křupavá a hnědá. Pokud se snadno zvedne, rybu otočte a se zavřeným víkem grilujte dalších 3 až 5 minut. Pokud se ryba nezvedne snadno, pokračujte ve vaření a kontrolujte ji každých 30 sekund. Grilujte, dokud není ryba propečená, snadno se odlupuje a její vnitřní teplota je 145 F. Rybu přendejte na talíř, aby si odpočinula.Grilované rybí tacos s jahodovou ananasovou salsou
  6. Ugrilujte tortilly: Na grilu na dřevěné uhlí opět zapněte vysokou teplotu a potřete rošty olejem (nebo grilujte na přímém ohni). Tortilly opékejte 30 sekund z každé strany, aby se zahřály a změkly.
  7. Podávejte: Rybu nakrájejte na několik kusů. Podávejte na tortillách, posypané salsou a dalšími přílohami.Grilované rybí tacos s jahodovou ananasovou salsou
Grilované rybí tacos s jahodovou ananasovou salsou