Recept na brazilskou Feijoadu - jednoduchý guláš s černými fazolemi a...

Feijoada (fay-ZHWA-dah) pochází z Portugalska a je pojmenována podle portugalského slova pro fazole feijão Je to pokrm z fazolí připravovaný s různými druhy masa a zeleniny. Tento recept je zjednodušenou verzí s fazolemi a masem, které se vaří a podávají společně.

Toto je další z velkých, vydatných dušených masových a fazolových pokrmů, které se zdají být národním jídlem té či oné země. V tomto případě je tou zemí Brazílie a guláš se jmenuje feijoada (fay-ZHWA-dah).

Složení feijoady

Feijoada má tolik verzí, kolik je kuchařů, ale v Brazílii se téměř vždy jedná o černé fazole a vždy obsahuje směs soleného, uzeného a čerstvého masa.

Některé verze jsou trochu pikantní z uzenin, jiné úplně jemné. Někde se feijoada připravuje v husté verzi "snězte to vidličkou", jinde, jako v tomto případě, je to spíše tradiční guláš.

Ať tak či onak, tradičně se tento guláš podává s bílou rýží a třeba s osmaženou zelenou natí.

Maso, které lze použít do Feijoady

Jednou z běžných ingrediencí je carne seca, solené sušené hovězí maso, které je často k dostání na latinskoamerických trzích. Hovězí konzerva je vhodnou náhradou za carne seca a v tomto receptu ji použijeme.

Pokud jde o ostatní maso, mělo by být směsí vepřového a hovězího masa, přičemž vepřového by mělo být o něco více. V pravé feijoadě jsou různé kousky, jako ocásky, klusáky, uši atd. Tato verze se však drží masa, které se prodává v typických amerických supermarketech.

feijoada

Co je brazilská Feijoada?

Feijoada pochází z Portugalska a je pojmenována podle portugalského výrazu pro fazole "feijão". Je to pokrm z fazolí, který se připravuje s různými druhy masa a zeleniny. Stejně jako u mnoha jiných dušených pokrmů jsou její ingredience flexibilní. Do Brazílie se možná dostala s portugalskou kolonizací země v 16. století (podobná jídla se vyskytují i v dalších zemích kolonizovaných Portugalskem) nebo s příchodem evropských osadníků do Brazílie.

I když je jeho původ nejistý, jisté je, že je dnes národním pokrmem Brazílie. Stejně jako v případě chilli v USA mají různé regiony své specifické způsoby přípravy. Brazilci často podávají fazole a maso zvlášť. Náš recept je zjednodušená feijoada s fazolemi a masem, které se vaří a podávají společně.

Tradiční přílohy k feijoadě

Bílá rýže a jednoduše uvařená zelená kapusta nebo zelí jsou nezbytnou přílohou k feijoadě. Běžně se k ní podává také farofa, tradiční brazilská příloha z opražené maniokové mouky, a pikantní omáčky, tzv. molho, z pálivé papriky, cibule a octa nebo citrusové šťávy. Tradiční přílohou jsou také plátky pomeranče.

Jak skladovat a ohřívat Feijoadu

V chladničce: Vychlazené zbytky skladujte - nebo si celý pokrm připravte den předem a nechte chutě přes noc spojit v lednici - pevně přikryté vydrží až 3 dny. Ohřívejte na sporáku na středně vysoké teplotě, dokud guláš nezačne bublat a maso nedosáhne teploty 74 °C .

Zmrazte: Uchovávejte v mrazicím boxu nebo v nádobě, kterou lze uzavřít zipem, až 3 měsíce. Přes noc rozmrazte v chladničce. Znovu ohřejte na sporáku na středně silném ohni, dokud guláš nezačne bublat a maso nedosáhne teploty 74 °C .

Další brazilské recepty, které si zamilujete

Ingredience

  • 0.5 kg suchých černých fazolí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 0.5 kg vepřové plece
  • 2 velké cibule nakrájené na plátky
  • 1 hlavička česneku, oloupaná a nasekaná
  • 0.5 kg hovězího masa carne seca nebo corned beef, nakrájeného na kousky
  • 0.2 kg čerstvých klobás, například chorizo nebo italské klobásy
  • 0.5 kg uzených klobás, např. linguica nebo kielbasa
  • 1 uzené šunkové koleno nebo kýta
  • 3 až 4 bobkové listy
  • Voda
  • 1 406 gramová plechovka drcených rajčat
  • Kosher sůl

Metoda

  1. Fazole namočte do horké vody: Fazole zalijte vroucí vodou a nechte je odstát, zatímco budete připravovat zbytek dušeného masa.
  2. Vepřové plecko opečte: Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej a opečte na něm vepřové plecko. Když maso zhnědne, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou.
  3. Osmahněte cibuli a přidejte česnek: Přidejte cibuli do hrnce. Za občasného míchání ji osmahněte a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna hrnce. Cibuli trochu osolte a přidejte česnek. Dobře promíchejte a smažte další 2 minuty.
  4. Přidejte maso, bobkové listy a vodu: Přidejte zpět vepřovou plec a ostatní maso. Přidejte tolik vody, aby byly všechny ingredience zakryty. Přidejte bobkové listy, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte mírně po dobu 1 hodiny.
  5. Přidejte namočené černé fazole: Černé fazole slijte z namáčecí tekutiny a přidejte je do dušeného masa. Přikryté vařte doměkka, dokud fazole nezměknou, asi hodinu a půl.
  6. Přidejte rajčata: Přidejte rajčata, dobře promíchejte a ochutnejte sůl, pokud je potřeba, přidejte ji. Dusíme nezakryté, dokud maso nezačne odpadávat od šunkového salámu, což bude pravděpodobně trvat 2 až 3 hodiny. Podávejte s bílou rýží a pálivou omáčkou. Klasickou přílohou může být restovaná zelenina collard.
Feijoada (brazilské dušené maso z černých fazolí)
Novější příspěvek

Brusinková omáčka

Brusinková omáčka