Fazole chilli - jednoduchý, zdravý a chutný recept na chilli

Chilli fazole jsou fazole vařené s omáčkou z mletého masa v chilli. Obvykle se připravují z fazolí pinto, můžete však použít i fazole ledvinové nebo černé. Do chilli omáčky se používá mleté hovězí nebo krůtí maso. Tyto chilli fazole vydrží v lednici asi týden a lze je ohřívat v mikrovlnné troubě.

Základem naší domácnosti, když jsme vyrůstali, bylo maminčino fazolové chilli, které dodnes několikrát do měsíce připravuje buď s mletým hovězím, nebo krůtím masem. Mnoho chilli, s nimiž jsem se setkala, vypadá téměř jako stvořené k tomu, aby vás z nich pálila žáha. Tohle ale není.

Tyto chilli fazole jsou jemnější a méně tučné než většina ostatních, zejména pokud místo mletého hovězího masa použijete mleté krůtí. Přesto jsou velmi chutné, vydatné a syté. Maminka se tento způsob přípravy chilli fazolí naučila před lety, když ještě učila ve škole, od kolegyně učitelky z Louisiany.

Co jsou to chilli fazole?

Fazole chilli jsou fazole vařené s omáčkou z mletého masa chilli. Chilli fazole se obvykle připravují z fazolí pinto, i když můžete použít i fazole ledvinové nebo černé. Do chilli omáčky se používá mleté hovězí nebo krůtí maso. My připravujeme chilli fazole z fazolí pinto a podáváme je s rýží, ale můžete je podávat s kukuřičným chlebem, v burrito nebo s quinoou.

Jak připravit chilli fazole

Začněte s vařením fazolí. Pokud spěcháte, můžete použít fazole z konzervy, ale pokud máte čas, vyplatí se připravit si vlastní fazole pro jejich vynikající chuť a strukturu. Zde jsou dva skvělé způsoby přípravy fazolí:

Zatímco se fazole vaří, uvařte rýži. Jakmile jsou fazole uvařené, chilli fazole snadno dokončíte na plotně. Uvařte cibuli a poté na ní opečte maso. Přidejte rajčata, jalapeños, fazole a koření a vše nechte asi 10 minut dusit. Dusení pomůže spojit všechny chutě pokrmu. Podávejte s rýží.

Chcete pikantnější chilli fazole?

Podle tohoto receptu připravíte poměrně jemnou dávku chilli fazolí. Pokud byste chtěli více pálivosti, stačí přidat více chilli prášku podle chuti nebo trochu kajenského pepře. Můžete také přidat Tabasco nebo pálivou omáčku Crystal, a to buď do hrnce, nebo do každé jednotlivé misky.

Jak skladovat a zmrazit chilli fazole

Tyto chilli fazole vydrží v lednici asi týden a můžete je ohřívat v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni na sporáku. Pokud se vám budou zdát fazole při ohřívání suché, přidejte trochu vody nebo vývaru.

Chcete-li chilli fazole zmrazit, přendejte je do nádob nebo sáčků na mrazení a odstraňte z nich co nejvíce vzduchu. Zmrazte je až na tři měsíce. Přes noc je rozmrazte v lednici nebo je znovu ohřejte ze zmrazeného stavu. Ohřívejte v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni na sporáku.

Hledáte další recepty na chilli?

Složení

  • 473 mililitrů ( 0.5 kg ) suchých fazolí pinto NEBO 4 ( 420 gramů ) plechovky fazolí pinto, okapané.
  • 0.5 kg mletého hovězího nebo krůtího masa
  • 473 mililitrů nevařené bílé rýže
  • 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno (asi 355 mililitrů )
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané (asi 1 čajová lžička)
  • 1 až 2 polévkové lžíce mletého chilli
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 ( 392 gramů ) plechovka drcených nebo celých loupaných rajčat
  • 1 paprička jalapeño (vařená, z konzervy), nakrájená na plátky (moje matka je občas nahradí 236 mililitry salsy značky Pace - funguje dobře)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 118 mililitrů čerstvých koriandrových listů

Metoda

  1. Fazole uvařte, pokud používáte suché: Fazole vložte do hrnce a zalijte alespoň 7.6 cm vody - asi 2.8 litru na 591 mililitru suchých fazolí. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu, aby se přikryté vařily asi 2 1/2 hodiny. Doba vaření se bude lišit v závislosti na dávce fazolí. Fazole jsou hotové, když jsou měkké a slupka se teprve začíná otevírat. Metoda vaření v tlakovém hrnci: Fazole vložte do 3.8 litrového nebo většího tlakového hrnce. Tlakový hrnec naplňte vodou až po rysku, která udává kapacitu hrnce (asi do 2/3). Vařte 30 až 35 minut, dokud nejsou fazole měkké a slupky se sotva rozevřou. Před otevřením nechte tlakový hrnec zcela vychladnout. Pokud se při pokusu o otevření objeví odpor, neotvírejte ho a nechte ho ještě vychladnout. Postupujte podle návodu k použití tlakového hrnce vaší značky. Fazole sceďte z vody na vaření.
  2. Uvařte rýži: Až budete připraveni začít s přípravou chilli fazolí (po uvaření sušených fazolí), uvařte rýži. Do středně velkého hrnce se silným dnem vložte 473 mililitrů rýže. Přidejte 710 mililitrů vody (méně nebo více v závislosti na návodu na obalu), 1 lžíci másla (pro chuť) a lžičku soli. Přiveďte k varu, snižte teplotu na mírný var, hrnec přikryjte a nechte vařit 15 minut (opět zkontrolujte pokyny na obalu). Odstavte z ohně, nechte přikryté a nechte 10 minut vařit v páře.
  3. Osmahněte cibuli: Na velké pánvi osmahněte cibuli na 2 lžících olivového oleje do průsvitna na středně vysoké teplotě, asi 4 minuty. Přidejte česnek a chilli a vařte ještě 1 minutu. Cibuli vyjměte do mísy.
  4. Opečte maso: Zvyšte teplotu na vysokou a přidejte maso na stejnou pánev, na které se vařila cibule. Nechte 1-2 minuty vařit bez pohybu, aby maso zhnědlo, a poté obraťte, aby zhnědlo i z druhé strany.
  5. Spojte maso a cibuli, přidejte rajčata a jalapeño: Přidejte cibuli a česnek zpět na pánev. Ochutnejte podle pálivosti a v případě potřeby přidejte více chilli. Přidejte rajčata, na plátky nakrájenou papričku jalapeňo, nasekanou petrželku, 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru proti kyselosti rajčat. Promíchejte.
  6. Přidejte uvařené fazole a povařte: Jakmile jsou fazole uvařené, slijte je. Fazole přidejte k masu a cibuli a přidejte další lžičku soli, jakmile se fazole přidají. Vařte 5 až 10 minut, ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  7. Podávejte: Těsně před podáváním vmíchejte lístky koriandru nebo jimi posypte povrch. Podávejte s rýží nebo s teplými kukuřičnými tortillami.