Tento středomořský bramborový hašé je dalším receptem z jedné pánve s nakrájenými bramborami, chřestem, cizrnou... a dalšími ingrediencemi! To vše upravené ve středomořském koření a doplněné sázenými vejci. P.S. Je hotový za 25 minut nebo méně!

Mnoho z nás, vlastně většina Severoameričanů, začíná své dny miskou studených cereálií nebo něčím rychlým na cestu. Tady vás neodsuzujeme! Přiznejme si, že naše rána začínají brzy a utíkají příliš rychle.
Ráda věci obměňuji, ale nejvíc, co se mi podařilo přidat do snídaně ve všední den, je jakýsi řecký jogurt nebo rychlé pošírované vejce pro trochu bílkovin. Pouze o víkendech jsem schopná udělat středomořskou snídani - stůl prostřený různými malými talířky, cokoli od nakrájené čerstvé zeleniny, sortimentu sýrů až po hummus a domácí falafel. Často, když chci omezit úklid v kuchyni na minimum, zůstanu jen u snídaňové pánve, jako je dnešní středomořský bramborový hašé.

Na začátku se na olivovém oleji s cibulí a česnekem promíchají malé brambory nakrájené na kostičky. Pak bramborový hašé sestavím z toho, že přidám cizrnu, zeleninu v sezóně, například chřest, a trochu východostředomořského koření. Uvařený bramborový hašé doplním čerstvými bylinkami, rajčaty, fetou a sázenými vejci.
Našla jsem toto užitečné video, jak pošírovat vejce. Vejce jsem pošírovala v jednom středním hrnci, jak uvidíte v návodu krok za krokem. nebyla dokonalá, ale přesto byla výborná!

Pokud si tento hašé zamilujete, nenechte si ujít mou verzi se sladkými bramborami. Další zdravá a sytá snídaně, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku!
Popis
Středomořská snídaňová bramborová haše s chřestem, cizrnou a pošírovanými vejci navrchu. Chutné a výživově hodnotné jídlo, které vás nastartuje do nového dne.
Složení:
- Extra panenský olivový olej Private Reserve
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 brambory russet, nakrájené na kostičky
- Sůl a pepř
- 236 mililitrů konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
- 0.5 kg baby chřestu, odstraněné tvrdé konce, nakrájený na 0.6 cm kousky
- 1 ½ lžičky mletého nového koření
- 1 lžička Za'ataru
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sladké nebo uzené papriky
- 1 lžička koriandru
- Špetka cukru
- 4 vejce (na pošírování)
- Voda
- 1 lžička bílého octa
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 2 římská rajčata, nakrájená na kousky
- 118 mililitru nadrobené fety
- 236 mililitrů nasekané čerstvé petrželky, stonky odstraněny
Pokyny
- Na velké litinové pánvi rozehřejte 1 ½ lžíce olivového oleje. Změňte teplotu na středně vysokou a přidejte nakrájenou cibuli, česnek a brambory. Osolte a opepřete. Za častého míchání vařte 5-7 minut, dokud brambory nezměknou (některé brambory mohou získat zlatavou kůrku, což je dobře!).
- Přidejte cizrnu, chřest, ještě trochu soli a pepře a koření. Promíchejte, aby se vše spojilo. Vařte dalších 5-7 minut. Stáhněte teplotu na minimum, aby se bramborový hašé udržel teplý; pravidelně míchejte.
- Mezitím přiveďte středně velký hrnec s vodou ke stálému varu a přidejte 1 lžičku octa. Vejce rozbijte do mísy. Jemně promíchejte vroucí vodu a opatrně do ní vejce vsuňte. Bílky by se měly kolem žloutku zkroutit. Vařte přesně 3 minuty, poté vejce vyjměte z vroucí vody a na kuchyňské utěrce je nechte krátce okapat. Dochuťte solí a pepřem.
- Bramborový hašé odstavte z ohně a přidejte nakrájenou červenou cibuli, rajčata, fetu a petrželku. Navrch dejte pošírovaná vejce. Vychutnejte si!
Návod na tento středomořský bramborový hašé krok za krokem
Na velké litinové pánvi rozehřejte 1 ½ lžíce olivového oleje. Zapněte ji na středně vysokou teplotu a přidejte nakrájenou cibuli, česnek a brambory. Dochuťte solí a pepřem. Za častého míchání vařte 5-7 minut, dokud brambory nezměknou (některé brambory mohou získat trochu zlatohnědou kůrku, což je dobře!) Přidejte cizrnu, chřest, ještě trochu soli a pepře a koření. Promíchejte, aby se vše spojilo. Vařte dalších 5-7 minut. Snižte teplotu na minimum, aby se bramborový hašé udržel teplý; pravidelně míchejte.


Mezitím přiveďte středně velký hrnec s vodou ke stálému varu a přidejte 1 lžičku octa. Vejce rozbijte do mělké mísy. Jemně promíchejte vroucí vodu a opatrně do ní vejce vsuňte. Bílky by se měly kolem žloutku zkroutit. Vařte přesně 3 minuty, poté vejce vyjměte z vroucí vody a na kuchyňské utěrce je nechte krátce okapat (důležité je, aby vejce byla okapaná). Dochuťte solí a pepřem.


Bramborový hašé odstavte z ohně a přidejte nakrájenou červenou cibuli, rajčata, fetu a petrželku. Navrch dejte pošírovaná vejce. Vychutnejte si!


Několik dalších receptů na středomořskou snídani: