To, že mám snadný víkend bez povinností, se stává VELMI zřídka. Ale z nějakého důvodu se o uplynulém víkendu hvězdy správně seřadily a já dostala dárek v podobě pohodovějšího víkendu! Prádlo, DONE! Podlahy, hotovo! Nakupování, DOKONČENO! Virtuální plácnutí!
Protože nejsem zvyklá mít tolik volného času, stála jsem před šťastným problémem, že musím najít něco, co bych mohla dělat - ve svém VOLNÉM ČASE! Někteří z vás to čtou se závistí. Jestli vás to utěší, rozhodla jsem se využít svůj čas a vytvořit něco, o co se s vámi podělím 🙂.
Když jsem hledala nějaké suroviny, které by mě možná inspirovaly k rychlému receptu, narazila jsem na svou 224 gramovou krabici fíků, kterou jsem si právě koupila. Mimochodem, fíky si koupím, kdykoli na ně narazím; připomínají mi domov.

Ruce mých malých pomocníků. Nemůžu si nechat nalakovat nehty; moc práce v kuchyni, znáte to 🙂.
Vzpomínám si na své výlety do obchodu s tatínkem; jak jsem mu strkala svou malou ruku do dlaně a společně jsme si prohlíželi zboží na trhu. Středomořské trhy jsou pestré; lemované stany mnoha pouličních obchodníků. Hemží se lidmi. Hlučné, s hlasy volajících prodavačů, rozjařených přátel, kteří dohánějí životní náladu, a dalších, kteří hledají výhodný nákup. Vzduch byl vždy provoněný vůněmi sladkého sezónního ovoce, čerstvých bylinek a smažených felafelů!
S tatínkem jsme chodili kilometry a kilometry, povídali si s obchodníky a plnili si tašky čerstvou úrodou. Bylo vidět, že je táta pyšný, když mě může provázet. S velkým potěšením mi ukazoval, jak nakupovat, a hlavně jak si vybrat dobré ovoce. Podával mi fíky a říkal něco jako: "Sáhni si na ovoce. Vyber si zralé, ale ne příliš měkké." Pak mi podával velký košík se slovy: "Jen si ho naplň!".
Fíky mají v mém srdci rozhodně slabé místo. Ale jsou také skvělým rychlým dezertem. Medová dužina fíků s texturou a drobnými semínky tvoří dokonalé hnízdo pro trochu sýra ricotta ozdobeného ořechy. Úžasný rychlý zákusek, pokud ho chcete někdy vyzkoušet.
Dnes jsem se ale rozhodla pro fíkové pečivo s kozím sýrem a vlašskými ořechy. Vynikající! A moje zkratka? Listové těsto koupené v obchodě, samozřejmě:-) Koneckonců, dnes mám den bez povinností!
Tady je krok za krokem dnešní recept na snadné fíkové pečivo.
(Sjeďte dolů pro ingredience a recept vhodný k vytištění)
Jeden plát dobrého listového těsta zakoupeného v obchodě nechte asi tři hodiny rozmrazit v lednici. Mně se jeden plát rozpadl na polovinu, ale to bylo v pořádku.

Předehřej troubu na 375 F.
Kozí sýr o hmotnosti 112 až 140 gramů uveďte do pokojové teploty. Nakrájejte fíky na kolečka (o tloušťce asi 1.3 cm). Nahrubo nasekejte několik vlašských ořechů. A také nahrubo nakrájejte několik lístků máty (nechte stranou na ozdobu).


Rozmražené listové těsto nakrájejte na čtyři poměrně stejné obdélníkové díly. Položte je na velký plech vyložený pergamenovým papírem.

Každý kousek listového těsta potřeme kozím sýrem.
Na kozí sýr naneste trochu dobré fíkové marmelády. Pokud nemáte fíkový džem, můžete zkusit trochu medu.


Nyní je můj malý pomocník s drobnýma rukama připraven přidat naše čerstvé fíkové plátky!

Přidejte nasekané vlašské ořechy.



Fíky a okraje těsta lehce potřeme rozpuštěným máslem.


Okraje listového těsta mírně otočíme nahoru.


Pečeme při 375F 18-20 minut nebo dokud těsto nezezlátne a nenabobtná. MŇAMKY z listového těsta jsou připraveny ke konzumaci!
O, klidně přidejte další vlašské ořechy a nasekanou mátu na ozdobu. Nebo také ne! Podle toho, co vám chutná 🙂


Pokud máte rádi vločkové pečivo, vyzkoušejte náš recept na pizzu z fylo nebo náš fylo masový koláč. Máte chuť na další sladké a ořechové varianty? Podívejte se na náš parfait z řeckého jogurtu s Kahluou a ořechy.
Popis
Lahodné vločkové pečivo s fíky, kozím sýrem a vlašskými ořechy. SUPER snadná příprava! Ideální jako dezert, předkrm nebo i jako součást brunchů.
Složení:
- 1 plát dobrého listového těsta zakoupeného v obchodě, rozmrazený v lednici asi 3 hodiny.
- 224 gramů čerstvých černých misionářských fíků
- 112.00gramm - 140.00gramm kozího sýra, pokojová teplota
- 59.12mililitrů vlašských ořechů, nahrubo nasekaných; v případě potřeby více na ozdobu
- 2 lžíce dobrého fíkového džemu
- 1 PL rozpuštěného másla
- 59 ml čerstvých lístků máty, nahrubo nasekaných (nepovinné)
Pokyny:
- Předehřej troubu na 375F.
- Rozmražené listové těsto rozdělíme na čtyři poměrně stejné obdélníkové díly a položíme je na plech vyložený pergamenovým papírem.
- Každý kousek potřeme kozím sýrem. Přidáme džem, fíky a nakonec nasekané vlašské ořechy.
- Fíky a okraje listového těsta potřeme rozpuštěným máslem.
- Okraje těsta mírně otočte nahoru.
- Pečeme v troubě o teplotě 375F 18-20 minut nebo dokud není těsto zlatavé a nadýchané.
- Ozdobíme nasekanými lístky máty a případně dalšími vlašskými ořechy.
- Podívejte se na naše další recepty z listového těsta, jako je pizza z fylo těsta nebo masový koláč z fylo těsta. Máte chuť na více sladkého a ořechového? Podívejte se na náš parfait z řeckého jogurtu s Kahluou a ořechy.
Vyzkoušejte tyto lahodné recepty: