Perníkové vafle - zdravá sváteční snídaně

Tyto perníkové vafle jsou příjemně sladké. Jsou skvělé jen s posypem moučkového cukru navrchu. Pokud si ovšem chcete dopřát dekadentnější sváteční snídani, můžete je polít šlehačkou a javorovým sirupem. Pokud chcete připravit bezlepkovou verzi těchto vaflí, můžete nahradit celozrnnou mouku ovesnou.

Když si vzpomenu na svátky, vždycky mě jako první napadne perník. Stačí zavřít oči a cítím sladkou vůni koření a zázvoru, která se právě teď line mojí kuchyní. Mmm...

Často začínám svátky bochníkem perníkového koláče, ale letos jsem si řekla, že to zpestřím tím, že místo něj udělám perníkové vafle!

Perníkové vafle

Tyto perníkové vafle jsou příjemně sladké. Jsou skvělé, když je navrch jen posypete moučkovým cukrem. Pokud ovšem chcete dekadentnější sváteční snídani, klidně si je polijte šlehačkou a javorovým sirupem!

Bezlepkové vafle

Pokud chcete připravit bezlepkovou verzi těchto vaflí, můžete nahradit celozrnnou mouku ovesnou nebo bezlepkovou celozrnnou moukou. Vyzkoušela jsem oba způsoby a považuji tuto výměnu za jednoduchou a snadnou.

Pro extra křupavé vafle nezapomeňte do těsta použít máslo - nenechte se zlákat k jeho nahrazení olejem. Vafle nebudou křupavé, když je poprvé vyndáte z vaflovače, ale po vychladnutí budou křupavé.

Vezměte si 236 mililitrů čaje nebo kávy a pojďme si společně vychutnat perníkové vafle!

Ingredience

  • 315 mililitrů mléka ohřátého na pokojovou teplotu
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 118 mililitrů melasy
  • 118 mililitrů tmavě hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 414 mililitrů (290 g) hladké mouky
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • Rozpuštěné máslo nebo sprej na vaření na potření vaflovače
  • Práškový cukr na podávání, volitelně

Metoda

  1. Připravte těsto na vafle: Ve velké míse ušlehejte mléko, rozpuštěné máslo, melasu, hnědý cukr a vejce, dokud se vše dobře nespojí. V samostatné míse smíchejte mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, prášek do pečiva a sůl. Moučnou směs postupně vmíchejte do mokrých přísad. (Obvykle do mokrých přísad nasypu polovinu mouky a míchám, dokud se mouka nevstřebá, a teprve pak přidám zbytek mouky.) Míchejte tak dlouho, dokud neuvidíte pruhy mouky. Malé hrudky jsou v pořádku.Perníkové vaflePerníkové vafle
  2. Nechte těsto odpočinout, zatímco si předehříváte belgický vaflovač na středně vysokou teplotu: Vaflovač zahřívejte alespoň 5 minut, nebo dokud kapka vody při kontaktu s mřížkou nezasyčí.
  3. Připravte vafle: Vaflovač potřete rozpuštěným máslem nebo potřete sprejem na vaření. Naberte 156 až 177 mililitrů těsta do vaflovače a spodní částí 236 mililitrů těsto rozetřete do okrajů. Vafle vařte 3 až 4 minuty nebo podle pokynů vaflovače, dokud nejsou zvenku zlatavě hnědé. Vyjměte vafle z vaflovače kleštěmi nebo vidličkou a položte je na chladicí mřížku. Upečte zbývající vafle a ihned je podávejte. Pokud chcete, posypte vafle moučkovým cukrem nebo je podávejte se šlehačkou a javorovým sirupem.Perníkové vaflePerníkové vaflePerníkové vafle