Víkendové snídaně jsou u nás doma velkou událostí. Neblázníme a nekomplikujeme to, ale rádi zpomalíme a vydržíme v pyžamu o něco déle než obvykle - zejména u hromady palačinek.
Po týdnu ovesné kaše nebo smoothies, které se konzumují cestou ze dveří (nebo u pracovního stolu), se palačinky vždycky cítí mimořádně výjimečně.

Dnešní palačinky jsou obzvlášť požitkářské díky hrsti miniaturních čokoládových lupínků vhozených do těsta a sladkokyselému malinovému sirupu na závěr. Líbí se mi, že se mini lupínky rovnoměrněji rozptýlí po celém těstě, a tak je poměr lupínků a palačinky v každém soustu lepší, ale hodí se i obyčejné lupínky. Klidně použijte ty, které máte zrovna po ruce nebo které máte nejraději.
Snadný sirup připravíte jen z mražených malin, cukru a vody. Zachovává si trochu té zářivé chuti z malin a zároveň je tak akorát sladký. Skvěle se hodí jako poleva na nadýchané palačinky s čokoládovými lupínky.
Připravte si tyto palačinky na líné víkendové ráno nebo třeba na speciální valentýnskou snídani!

Bonusový tip
Tyto palačinky se dají krásně zmrazit! Uspořádejte je v jedné vrstvě na pergamenem vyložený plech a zmrazte je, dokud neztuhnou. Zmrazené palačinky vložte do sáčku se zipem a uchovávejte v mrazničce až měsíc.
Chcete-li je znovu ohřát, ohřívejte je v mikrovlnné troubě po 30 sekundách, dokud nejsou horké (v mikrovlnné troubě je neohřívejte déle, jinak palačinky ztvrdnou), a pokapejte je zbytkem malinového nebo javorového sirupu.
Složení
Na malinový sirup:
- 473 mililitrů (asi 252 gramů ) mražených malin
- 177 mililitrů cukru
- 118 mililitrů vody
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 1/4 lžičky kukuřičného škrobu
Na palačinky:
- 154 gramů hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky kosher soli
- 3 lžíce cukru
- 296 mililitrů podmáslí
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 118 mililitru mini čokoládových lupínků
- Máslo na pánev
Metoda
- Připravte sirup: Vložte maliny, cukr, vodu, citronovou šťávu a kukuřičný škrob do malého hrnce a promíchejte. Vařte na středním plameni, dokud se maliny nerozpadnou a směs nezačne vřít. Vařte 3 až 5 minut, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Připravte těsto: Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, košer sůl a cukr. Ve druhé malé míse prošlehejte podmáslí, vejce a vanilku dohromady. Nalijte podmáslí do mouky a jemně promíchejte. Stěrkou rozbijte případné velké kapsy mouky; několik malých hrudek je v pořádku. Přisypte mini čokoládové lupínky.
- Upečte palačinky: Rozpalte velkou nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním plameni. Přidejte kousek másla a obtočte jím dno pánve. Naberte těsto (asi 59 mililitru na palačinku) na pánev a smažte, dokud spodek nezezlátne a povrch palačinek nepokryjí bublinky. Obraťte a smažte dozlatova i z druhé strany. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Podávejte teplé pokapané malinovým sirupem.