Máte chuť na sladký a mazlavý chlebový pudink? Je to dokonalé pohodové jídlo, které si často vychutnáte při stolování jako zakončení jídla.
Mám dobré zprávy! Chlebový pudink, který se obvykle peče v troubě, si můžete snadno připravit doma v pomalém hrnci. Tato verze se inspiruje dekadentním dezertem Bananas Foster. Banánové pyré, vanilka, skořice, muškátový oříšek a hnědý cukr ochutí chlebový pudink a já ho pak dozdobím domácí karamelovou omáčkou.
Udělat karamelovou omáčku od začátku je tak jednoduché. Budete jí chtít pudink (a všechno ostatní) štědře pokapat.
Tento banánový chlebový pudink podávejte s velkým kopečkem vanilkové zmrzliny, která se pomalu rozpouští na povrchu tohoto teplého dezertu, a každá požitkářská lžička je čiré blaho.

Co je to chlebový pudink?
Chlebový pudink je kombinace chleba, pudinku a koření. Může být sladký nebo slaný, ale já ho mám nejraději sladký.
Jako základ chlebového pudinku se používají zbytky nebo starý chléb, který nasákne krémový pudink. Promění nevýrazné chleby v bohatý, sladký a kořeněný dezert.
Tento teplý dezert má sametovou strukturu a obvykle se peče tak, aby vzniklo suflé, ve velké zapékací míse nebo v jednotlivých ramekinech. Pro tuto verzi jsem ho zjednodušila použitím pomalého hrnce.

Jak připravit chlebový pudink v pomalém hrnci?
Při přípravě banánového chlebového pudinku v pomalém hrnci začínám tím, že kostky chleba před přidáním do vložky pomalého hrnce opeču v troubě.
Tento proces trvá jen asi 30 minut. Opékáním kostek chleba v troubě se odstraní část přebytečné vlhkosti, což umožní vstřebat více sladkého krému. Výsledkem je spíše krémová než kašovitá struktura hotového výrobku.
Krém je kombinací vajec, 0.5 a půl, krystalového a hnědého cukru, vanilky, skořice, muškátového oříšku a soli. Přidávám do něj 236 mililitru zralých rozmačkaných banánů; dodají pudinku nádhernou ovocnou chuť.
Chléb a pudink se pak před vařením nejméně hodinu namáčí. Chlebový nákyp lze vařit na nízký nebo vysoký stupeň, dokud se střed nenafoukne a nedosáhne přibližně 79 °C .
Jaký je nejlepší chléb na chlebový pudink?
Na chlebový pudink doporučuji použít briošku. Směs mouky s vejci, máslem a cukrem poskytuje bohatou chuť a hustou strukturu drobenky. Když nasákne pudink a následně se uvaří, získá hladkou strukturu s příjemným žvýkáním, která se nerozpadá.
Skvěle se hodí brioškový bochník nebo housky na hamburgery. Báječnou náhražkou je chalva; obojí snadno seženete ve většině obchodů s potravinami. Pro tento recept obvykle nakupuji chléb v obchodě Trader Joe's.
Musíte chlebový pudink uchovávat v chladu?
Keramickou vložku pomalého hrnce uchovávejte v chladničce, zatímco se chléb namáčí v pudinku.
Když jste připraveni uvařit pudink, vyjměte vložku z chladničky a před ohřevem ji nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
Po uvaření zchlaďte případné zbytky na pokojovou teplotu a poté je uložte ve vzduchotěsné nádobě do chladničky až na pět dní.
Tipy na skvělou karamelovou omáčku
Jednou z mých nejoblíbenějších snadno připravitelných omáček je karamel. Její příprava zabere jen asi 15 minut! Bohatá karamelová chuť vyzdvihne sladkost banánů a koření v tomto chlebovém nákypu. Ke konci dokonce přidávám ještě trochu skořice a soli, aby byla tato karamelová omáčka ještě o úroveň lahodnější!
Tipy pro úspěšnou výrobu karamelu:

Jak upravit tento recept
Nedávno jsem si ve slavné restauraci Brennan's v New Orleans poprvé dala u stolu flambovaný Bananas Foster a tento chlebový pudink mi pomohl uspokojit tuto touhu!
Pokud chcete vyzkoušet nějaké variace na chlebový pudink, nabízím níže několik úprav.
Snadné způsoby, jak obměnit tento recept na banánový chléb:
Ideální na večírek!
Je to perfektní dezert na večeři. Jeho příprava trvá 2.5 až 3.5 hodiny na vysoké teplotě.
Začněte ho vařit asi 90 minut předtím, než se začnete připravovat na večeři. Chlebový nákyp se bude vařit, zatímco si budete užívat dlouhou poklidnou večeři s přáteli. Až budete chtít jídlo ukončit, dezert bude horký a připravený!
Dávejte pozor: Sladká vůně naplní váš domov a hosté budou jen těžko odolávat tomu, aby se do něj hned zakousli!

Tipy pro přípravu chlebového pudinku s předstihem
Tento recept je skvělý na přípravu předem!
Karamelovou omáčku připravte až týden předem. Před uložením do vzduchotěsné sklenice nebo nádoby v chladničce ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ohřívejte ji v nádobě vhodné do mikrovlnné trouby v 15sekundových intervalech a mezi tím míchejte.
Chléb lze namočit až 24 hodin před vařením, takže můžete všechny přípravné práce udělat den předem a pak ho pomalu vařit, až budete připraveni.
Výborné jsou i zbytky; stačí ohřát plátky nebo kopečky chlebového pudinku v mikrovlnné troubě po dobu 1 až 2 minut, dokud se neprohřejí.
Hledáte další skvělé recepty?
Složení
Na chlebový pudink:
- 448 gramů francouzského bochníku briošky nakrájeného na kostičky o průměru 1.9 cm ( 2838 mililitrů )
- 1 lžíce nesoleného másla (změklého)
- 8 velkých vajec
- 946 mililitrů 0.5 a půl
- 118 mililitrů (100 g) cukru krystal
- 118 mililitrů (100 g) tmavě hnědého cukru, baleného
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu (doporučujeme bourbonskou vanilku)
- 1 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky kosher soli
- 3 středně zralé banány, rozmačkané
Na karamelovou omáčku (vznikne asi 236 mililitrů):
- 236 mililitrů (200 g) cukru
- 59 mililitrů vody
- 59 mililitrů tučné smetany
- 4 lžíce nesoleného másla
- 1/4 lžičky skořice
- 1/8 čajové lžičky soli
Speciální vybavení
- Cukrářský teploměr
Metoda
- Připravte se: Nastavte rošt trouby do střední polohy a předehřejte troubu na 149 °C, aby se chléb mohl opékat. Vnitřek 5.6 litrového pomalého hrnce vymažte změklým máslem.
- Opečte chléb: Kostky chleba rozložte v jedné vrstvě na velký plech nebo na dvě menší pánve. Pečte 20 minut, v polovině opékání promíchejte. Chléb by měl být lehce zlatavý, suchý a křupavý. Kostky chleba vyjměte z trouby a nechte je 10 minut vychladnout. Po vychladnutí přendejte opečený chléb do pomalého hrnce a naaranžujte ho do rovnoměrné vrstvy.
- Připravte krém: Ve středně velké míse rozšlehejte vejce. Do mísy s vejci přidejte 0.5 a půl, krystalový cukr, hnědý cukr, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek, sůl a rozmačkané banány a prošlehejte.
- Přidejte pudink ke kostkám chleba: Chléb přelijte pudinkovou směsí. Chléb přitlačte do tekutiny, aby byl ponořený. Přikryjte a přeneste do chladničky na nejméně 60 minut nebo až na 24 hodin.
- Kastrol uveďte do pokojové teploty: Vyjměte nákyp z chladničky a nechte ho 30 minut stát při pokojové teplotě.
- Uvařte nákyp: Vložte vložku do pomalého hrnce do základny pomalého hrnce, přikryjte ji pokličkou a vařte ji na vysokém nastavení 2.5 až 3 1/2 hodiny nebo na nízkém nastavení 4 až 5 hodin. Kastrol je hotový, když je krém uprostřed ztuhlý a nadýchaný; neměl by být řídký ani se třepit. Po vypnutí ohřevu se mírně srazí. Střed nákypu by měl mít při zkoušce teploměrem teplotu vyšší než 79 °C.
- Připravte karamelovou omáčku: Do středně vysokého hrnce přidejte cukr a vodu. Pánev postavte na středně nízkou teplotu a nechte cukr bez míchání rozpustit. To by mělo trvat asi 3 až 5 minut. Až bude hotová, granule budou rozpuštěné a bude vypadat jako jemně bublající čirá voda. (Pokud na stěnách pánve uvidíte granule cukru. Namočte cukrářský štětec do 236 mililitrů vody z vodovodu a mokrým štětcem "natřete" vnitřek pánve, abyste smyli nerozpuštěný cukr). Jakmile se cukr zcela rozpustí, zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte cukr k mírnému varu. Míchejte metličkou, dokud se nevytvoří sytě jantarová barva a teplota na cukrovinkovém teploměru se nebude pohybovat mezi 160 °C a 171 °C. To by mělo trvat asi 5 až 7 minut. Pokud se vám cukr rychle vaří, snižte teplotu na středně vysokou. Odstavte karamel z ohně. Pomalu a opatrně zašlehejte tenkým pramínkem 1/3 husté smetany. Karamel bude při přidávání smetany bublat; před přidáním zbytku smetany jej nechte ustoupit. Máslo, skořici a sůl zašlehejte do hladka. Před použitím nechte omáčku asi 10 minut vychladnout při pokojové teplotě, ochlazením zhoustne, ale stále se dá lít. (Omáčku můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až jeden týden.)
- Podáváme: Před podáváním nechte nákyp alespoň 15 minut odpočívat. Podávejte teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny, karamelovou omáčkou a posypaný skořicí.