Recept na banánový chléb - jednoduchá a chutná snídaně

Rozinky, teplé koření a cukr turbinado - to vše je na Jamajce snadno dostupné. Tento banánový chléb je jemně sladký, takže je zcela ospravedlnitelnou snídaní nebo odpolední svačinou. Pokud jste stejně jako já bezlepkáři, jednoduše ho vyměňte za svou oblíbenou bezlepkovou AP mouku.

Klasický banánový chléb je dokonalým plátnem pro nové chutě. Tuto úpravu jsem vyvinula při sestavování jídelníčku pro svůj B&B na Jamajce.

Chtěla jsem, aby byl příjemně známý, ale zároveň vzrušující s novým nádechem. Přidala jsem do něj výraznou chuť a karamelové tóny použitím rozinek namočených v rumu, teplého koření a cukru turbinado, které jsou na Jamajce snadno dostupné.

Tento chléb jsme podávali jednoduše nakrájený jako součást uvítací pomazánky s občerstvením pro přijíždějící hosty a je vážně ideální kdykoli během dne.

Banánový chléb inspirovaný Jamajkou

Nejtradičnějším využitím přezrálých banánů na Jamajce jsou pravděpodobně banánové lívance. Vyrábějí se tak, že se banány rozmačkají, pak se vmíchá koření, cukr a mouka a vytvoří se husté těsto, které se smaží na pánvi, dokud není zlatohnědé a křupavé z obou stran.

S popularizací rychlého chleba - chleba s chemickým kváskem, který se peče v troubě - se banánové lívance staly také klasikou.

V dnešní době najdete širokou škálu banánových chlebů inspirovaných jamajskou kuchyní v závislosti na tom, jaké jamajské příchutě pekař do bochníku zakomponuje.

Rumový rozinkový banánový chléb recept s nakrájenými plátky

Výměny, návrhy a náhrady

Miluji svou kombinaci teplého koření, rumu a rozinek, ale možná najdete i varianty banánového chleba inspirovaného Jamajkou s:

Nejste fanouškem rozinek? Zkuste jakýkoli jiný druh sušeného ovoce, které máte rádi. Nebo je vynechte úplně. Můžete to zkusit i s čokoládovými lupínky!

Ať už bude vaše kombinace přísad jakákoli, ujistěte se, že nepřidáte více než 118 mililitrů dalších ingrediencí celkem. Přeložte je do těsta, když přidáváte rozinky. V případě kokosu bych přidala pouze 59 mililitrů .

Tento krok nevynechávejte!

Chcete-li připravit tento recept, musíte si naplánovat alespoň jednu noc dopředu, abyste mohli rozinky namočit do tmavého rumu. (Dvě noci? Ještě lépe!) Jakmile rozinky strčíte do úst a dostanete ten příval chuti, budete vědět, že to stálo za to. Nedivte se, když nakonec namočíte více rozinek jen na doplnění zmrzliny nebo použijete rum s rozinkami do koktejlů - mňam!

Navzdory tomu, jak je tento banánový chléb vynikající, je také směšně snadný a dá se dohromady během chvilky.

Pokud byste raději nepoužili alkohol, namočte místo toho rozinky do vody nebo džusu, například ananasového. V tomto případě můžete namáčení urychlit tak, že rozinky a tekutinu spojíte v malém hrnci, přivedete k varu a necháte 10-15 minut odstát, než je scedíte.

Bochník banánového chleba s rumovými rozinkami s odříznutými čtyřmi plátky, které leží vedle sebe.

Proč používat surový cukr?

Používám surový nebo turbinado cukr, protože ten se na Jamajce používá častěji. Měli byste ho najít v uličce s pečivem v každém větším obchodě s potravinami.

Místo surového cukru můžete použít bílý granulovaný cukr, ale ten nevytvoří stejnou karamelovou chuť jako surový cukr, protože melasa byla z granulovaného cukru zpracována.

Jak připravit banánový chléb bez lepku

Pokud jste bezlepkáři, stejně jako já, jednoduše vyměňte svou oblíbenou bezlepkovou AP mouku a můžete začít. Dobře funguje univerzální bezlepková mouka King Arthur i bezlepková mouka Cup4Cup. Stačí použít bezlepkovou mouku místo běžné mouky a recept nemusíte vůbec upravovat.

Způsoby, jak si pochutnat na banánovém chlebu s rumovými rozinkami

Tento banánový chléb je jemně sladký, takže je zcela ospravedlnitelnou snídaní nebo odpolední (či jakoukoli jinou) svačinkou. Já ho miluji samotný s 236 mililitry mátového čaje.

Pokud chcete oživit zbytky jídla, vyzkoušejte:

Dva plátky banánového chleba s rozinkami a rumem na talíři, na které se namaže máslo.

Jak skladovat, zmrazit a ohřát banánový chléb

K uskladnění: Vezměte do ruky banánový chléb, který je potřeba uskladnit v chladničce: Pokud se chystáte banánový chléb sníst až za několik dní, je nejlepší ho skladovat při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě. Pokud ho potřebujete uchovat čerstvý až týden, vložte ho do lednice ve vzduchotěsné nádobě.

Ke zmrazení: Vložte do mrazničky a nechte vychladnout: Banánový chléb vydrží v mrazničce až tři měsíce. Můžete zmrazit jednotlivé plátky, částečné bochníky nebo celé bochníky. Stačí je pevně zabalit do plastové fólie nebo alobalu a pak zabalený chléb vložit do uzavíratelného sáčku do mrazničky a pevně uzavřít. Všimněte si, že čím větší kus, tím lépe odolá spálení v mrazáku.

Rozmrazení zmrazeného chleba: Vložte ho na noc do lednice nebo na několik hodin na pult. Pokud na rozmrazení krajíců spěcháte, vložte je asi na 30 sekund do mikrovlnné trouby.

Recepty pro další inspiraci na banánový chléb!

Složení

  • 118 mililitrů rozinek
  • 118 mililitrů tmavého rumu
  • 355 mililitrů rozmačkaných přezrálých banánů, ze 3 nebo 4 banánů
  • 78 mililitru rozpuštěného soleného másla
  • 177 mililitrů surového cukru nebo cukru turbinado
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce tmavého rumu s rozinkami (z namáčení rozinek)
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/8 čajové lžičky nového koření
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 355 mililitrů univerzální mouky

Metoda

  1. Namočte rozinky Rozinky a rum smíchejte v malé nádobě s těsně přiléhajícím víčkem. Nechte stát při pokojové teplotě alespoň přes noc, poté sceďte a rum s rozinkami si uschovejte. (Rozinky můžete namáčet mnohem déle, ale pravděpodobně budete muset přidat další rum, protože rozinky ho absorbují.)
  2. Předehřejte troubu na 177 °C
  3. Připravte formu na bochník Vymažte formu na bochník o rozměrech 8x 10 cm hojně sprejem na vaření. Pánev můžete vymazat i máslem, ale bochník může být o něco tmavší.
  4. Sceďte rozinky Rozinky sceďte a tekutinu si nechte stranou.
  5. Připravte těsto Do velké mísy přidejte rozmačkané banány a vmíchejte rozpuštěné máslo. Vmíchejte cukr, vejce, vanilku a 1 lžíci rumu s rozinkami. Přidejte skořici, muškátový oříšek a nové koření. Promíchejte a spojte. Směs posypte jedlou sodou a solí a promíchejte. Vmíchejte mouku, dokud se zcela nespojí. (Všimněte si, že kvůli kouskům rozmačkaného banánu bude těsto mírně hrudkovité.) Nakonec vmíchejte scezené rozinky.Těsto na jamajský banánový chléb, do kterého se vmíchají rozinky namočené v rumu.Míchání těsta na jamajský banánový chléb dřevěnou lžící.
  6. Pečení Těsto vlijte do připravené formy na bochník a na pomoc si vyškrábejte mísu. Pečte 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud tester nevyjde čistý.Jamajský banánový chléb pečený v troubě.Těsto na jamajský banánový chléb v bochníku v troubě.
  7. Podávejte Než bochník vyjmete z formy, nechte ho alespoň 15 minut vychladnout na mřížce. Před krájením a podáváním nechte zcela vychladnout.
Banánový chléb s rumovými rozinkami
Starší příspěvek

Earl grey čaj a tonik

Novější příspěvek

Těstovinový salát caprese

Těstovinový salát caprese