Pan Bagnat - francouzský piknikový sendvič

Tento francouzský piknikový sendvič, pan bagnat, je vaším novým nejlepším přítelem pro každý výlet do přírody. Tradičně se připravuje z kulatých křupavých rohlíků, ale najdete ho také připravený v bagetách nebo velkých kulatých bochnících. Charakteristickým znakem tohoto sendviče je jeho velká rozmočenost: Chléb se před plněním potře olivovým olejem.

Vítejte v le pique-nique! (To je francouzský výraz pro piknik: vložte sem šťastný obličej.)

Tento francouzský piknikový sendvič, pan bagnat, je vaším novým nejlepším přítelem pro každý výlet do přírody. Můžete - a měli byste - si ho připravit předem. Měl by být uvnitř trochu měkký a vláčný díky tuňákovi a olivovému oleji, který se vsákne do chleba. Je to, no, magnifique!

Odkud pochází Pan Bagnat?

Pan bagnat je pro oblast kolem Nice (ve francouzském Středomoří) jako muffuletta pro New Orleans.

Sendvič najdete na každém rohu - v pekárnách, na trzích, a dokonce i ve stáncích na pláži. Tradičně se připravuje z kulatých křupavých rohlíků, ale najdete ho také připravený v bagetách nebo velkých kulatých bochnících, které se krájejí na jednotlivé plátky.

Tento sendvič známý pod různými názvy pan bagnat, pan bagna nebo pain bagnat - vše se vyslovuje "pahn bahn-yah". Význam názvu je doslova "vykoupaný chléb".

Je to v podstatě Salade Nicoise v sendviči, ale ouha, jaký sendvič!

Pan Bagnat (francouzský sendvič s tuňákem)

Co přesně je Pan Bagnat?

Tuňák z konzervy, ančovičky, olivy, rajčata, cibule a vejce natvrdo jsou jen některé ze standardních ingrediencí, ale tento sendvič se může hodit i na další, které máte po ruce.

Zkuste přidat na tenké plátky nakrájený fenykl, zbytky zelených fazolek, ředkvičky, okurky, čerstvé bylinky, sladkou papriku a červenou papriku ze sklenice - to je jen několik možností! Zbytky čerstvého tuňáka nebo lososa můžete dokonce nahradit tuňákem z konzervy.

Charakteristickým znakem tohoto sendviče je jeho samotná rozmočenost: Chléb se před plněním potře olivovým olejem a poté se vymačká, aby nasál veškerou šťávu z tuňáka a dalších ingrediencí.

Vznikne tak lahodný koncert ingrediencí, které se při přípravě sendviče spojí. Křupavý chléb zajistí, že vnitřek je měkký, ale vnější strana chleba zůstane pevná.

Pan Bagnat (francouzský sendvič s tuňákem)

Jaký druh tuňáka je nejlepší použít?

V tomto sendviči (a také v Salade Nicoise) hlasuji spíše pro tuňáka z konzervy než čerstvého, ale pouze pokud je zabalený v olivovém oleji.

Tuňák balený ve vodě má samozřejmě méně kalorií, ale je také o něco sušší než tuňák v olivovém oleji. Naopak tuňák balený v olivovém oleji je křehký a vlhký a jeho chuť opravdu vynikne. Pokud chcete, můžete část oleje, ale ne všechen, scedit. Jen ho nevymačkejte celý, protože je velmi aromatický.

Pokud mám chuť se rozšoupnout, za cenu o 34 Kč - 86 Kč vyšší si kupuji tuňáka Tonnino ve sklenici. Obzvlášť mám ráda verzi s citronem a pepřem. Miluji ho jak v tomto sendviči, tak v salátu Nicoise, který je mou oblíbenou večeří v letních večerech, kdy je lednice prázdná, ale mám po ruce rajčata, olivy a vejce.

Nejlepší chléb na Pan Bagnat

Nejlepší volbou pro tento sendvič je křupavý chléb. Při práci na tomto receptu se mi podařilo sehnat 25 cm dlouhé bochníky ve stylu bagety, které jsou pro sendvič ideální, protože každý bochník lze rozkrojit na 0.5 a udělat tak dva sendviče. Hodil by se i velký kulatý bochník o průměru asi 20 cm.

Jinými slovy, bude fungovat jakýkoli křupavý bochník, který vypadá, že by se z něj daly udělat čtyři sendviče (nebo dokonce podobně křupavé rohlíky). Vydlabejte část vnitřku chleba, abyste ponechali prostor pro ingredience.

Pan Bagnat (francouzský sendvič s tuňákem)

O těchto vejcích uvařených natvrdo

Vejce natvrdo jsou poměrně jednoduchá - pokud jich náhodou máte po ruce několik, stačí je nakrájet a přidat do sendviče. Chcete-li snadno uvařit vejce natvrdo, nezapomeňte je uvařit v páře nebo je připravit v tlakovém hrnci.

Můj manžel byl k nim v tomto sendviči trochu nedůvěřivý, ale komentoval, jak náplni dodaly téměř krémovou strukturu. Ráda si jich připravuji několik navíc na svačinu nebo s sebou ve dnech, kdy vybíhám ze dveří bez snídaně.

Zkroťte syrovou cibuli

Syrová cibule jakéhokoli druhu může být v každém sendviči umělcem, který ovládne (a pro mě zkazí) všechny ostatní ingredience. Existuje řešení!

  1. Namočte ji do studené vody, aby se z ní vylouhovaly enzymy, které se přeměňují na štiplavé sloučeniny.
  2. Udělejte to během několika sekund po nakrájení cibule .

Nechte je ve vodě, zatímco budete sestavovat ostatní ingredience, a rychle je opláchněte, čímž je postavíte do role týmových hráčů, ale stále si zachovají určitou křupavost.

Já zde dávám přednost červené cibuli a tu obvykle používám, protože se mi líbí její barva, ale pokud chcete, můžete použít sladkou cibuli Vidalia nebo obyčejnou žlutou cibuli.

Recepty na sendviče s tuňákem Nicoise naplňte sendviče

Teď přidejte něco slaného!

Ančovičky, kapary a olivy sendviči hodně přidají, ale můžete je použít podle vlastního uvážení. Malé olivy Nicoise bez pecky jsou mé oblíbené pro svou mírnou slanost, ale tyto drobnosti by se měly řídit tím, co máte k dispozici a co máte rádi.

Recept na francouzský lisovaný sendvič s tuňákem Lisování sendvičů Francouzský recept na sendvič s tuňákem sendviče zabalit

Jak sestavit pánev Bagnat

Jakmile máte ingredience sestavené, přichází na řadu zábavná část. Potřete vršek a spodek chleba olivovým olejem, posypte solí, pepřem a trochou octa a navrstvěte náplně.

Poté chléb pevně zabalte do fólie a zatěžkejte ho něčím těžkým, například litinovou pánví s několika konzervami položenými nahoře nebo nejtěžším hrncem. Sendviče lisujte asi 10 minut, otočte je a lisujte dalších 10 minut. Poté ostrým nebo vroubkovaným nožem prořízněte plastovou fólii a můžete začít.

Váš pique-nique čeká! Zabalte si do košíku tyto sendviče, láhev vychlazeného francouzského rosé a spoustu ubrousků. Dobrou chuť!

Další klasické francouzské recepty

Ingredience

  • 1/2 malé červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 bagety nebo 1 plnohodnotná bageta rozříznutá na polovinu
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 1/2 čajové lžičky košer soli
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 vejce natvrdo, nakrájená na plátky
  • 2 rajčata nakrájená na plátky
  • 12 velkých listů bazalky

Metoda

  1. Cibuli namočte: Vložte plátky cibule do mísy a zalijte je studenou vodou. Nechte je namočené alespoň 10 minut nebo až 30 minut při pokojové teplotě, zatímco budete připravovat sendviče.Pain bagnat recept namočte cibuli
  2. Připravte náplň do sendvičů: V misce smíchejte tuňáka, olej, ančovičky, olivy a 2 lžičky červeného vinného octa. Jemně promíchejte, aby se kousky tuňáka nerozmačkaly.Pan Bagna recept na přípravu náplně do sendvičů
  3. Připravte si chléb: Bagety rozkrojte podélně, abyste oddělili vrchní část od spodní. Odstraňte část měkké drobenky uvnitř horní a spodní části chleba, abyste vytvořili prostor pro náplň. Vnitřek chleba potřete stroužkem česneku. Potřete je olivovým olejem a pokapejte octem, solí a pepřem.Sendvič s tuňákem Nicoise příprava chleba
  4. Naplňte sendviče: Na dno baget rovnoměrně rozdělte tuňákovou směs. Navrch dejte červenou cibuli, plátky vajec, rajčata a bazalku. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Na sendviče položte vrchní části baget a každý pevně zabalte do plastové fólie.Francouzský recept na sendvič s tuňákem sendviče zabalitRecepty na sendviče s tuňákem Nicoise naplňte sendvičePan Bagnat (sendvič s francouzským tuňákem)Pan Bagnat (francouzský sendvič s tuňákem)Pan Bagnat (sendvič s francouzským tuňákem)Pan Bagnat (francouzský sendvič s tuňákem)
  5. Sendviče přitiskněte: Zabalené sendviče položte vedle sebe na pult a položte na ně prkénko na krájení. Na ně položte těžký hrnec nebo pánev a dovnitř vložte několik konzerv, abyste je ještě více zatížili. Sendviče lisujte 10 minut, otočte je a pokračujte v lisování dalších 10 minut z druhé strany.Recept na francouzský lisovaný sendvič s tuňákem Lisování sendvičů
  6. Sendviče nakrájejte a uložte: Sendviče ještě zabalené v igelitu nakrájejte zoubkovaným nožem na jednotlivé porce. Sendviče jsou připravené ke konzumaci hned, nebo je můžete zabalit do piknikového koše či krabičky na oběd a sníst je přibližně do dvou hodin. Sendviče chutnají nejlépe při pokojové teplotě.
Pan bagnat (sendvič s francouzským tuňákem)
Novější příspěvek

Celozrnný chléb

Celozrnný chléb