BLT - BLT s rukolou

Sendvič se slaninou a salátem a rajčaty je americká klasika. Pikantnost rukoly je skvěle vyvážena tučným uzením slaniny. Zeleninu jsem nechala zvadnout v troše slaninového tuku, aby se jí do sendviče vešlo více.

Máte rádi BLT? (BLT = sendvič se slaninou, salátem a rajčaty pro ty z vás, kteří tuto americkou klasiku neznají.)

Jsem do nich blázen, co si pamatuji. Nikdy mě ale nenapadlo nahradit salát rukolou (která tu roste jako plevel), dokud moje matka nepřinesla domů rukolový BLT z místního bistra. Tak dobré!

Pikantnost rukoly skvěle vyvažuje tučná uzená slanina. Pokud nemáte k dispozici rukolu (známou také jako roketa), můžete použít řeřichu.

Zeleninu jsem nechala zvadnout na troše slaninového tuku, aby se jí do sendviče vešlo víc.

BLT s rukolou

Ingredience

  • 2-3 plátky silné uzené slaniny
  • 1-2 tenké plátky čerstvého velkého rajčete
  • 28 g - 56 g (pár hrstí) čerstvé baby rukoly (lze nahradit řeřichou)
  • 2 plátky chleba
  • Majonéza

Metoda

  1. Uvařte slaninu: Slanina: rozehřejte velkou pánev nebo litinovou pánev na středně nízké teplotě. Na pánev položte proužky slaniny v jedné vrstvě. Slaninu pomalu opékejte a vyškvařujte z ní tuk, dokud z jedné strany lehce nezhnědne. Pomocí vidličky nebo kleští proužky slaniny otočte, aby se opekly i z druhé strany. Když jsou proužky slaniny dostatečně propečené, vyjměte je z pánve a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se vstřebal přebytečný tuk. Přebytečný tuk z pánve vylijte (na pánvi zůstane asi půl lžičky) do sklenice nebo nádoby, kterou můžete zlikvidovat nebo uskladnit. (Nikdy nevylévejte slaninový tuk do dřezu, ucpal by vám potrubí.)BLT s rukolouBLT s rukolou
  2. Rukolu nechte zavadnout: V téže pánvi přidejte hrst čerstvé baby rukoly nebo řeřichy. Vhoďte ji do zbývajícího tuku. Jakmile začne zelenina vadnout, stáhněte ji z ohně a vyjměte z pánve, aby se přestala vařit.
  3. Opečte chléb, sestavte sendvič: V toustovači opečte plátky chleba. Plátky namažte majonézou (nebo oblíbenou pomazánkou, hodí se i máslo). Sendvič obložte slaninou, plátky rajčat a lehce povadlou rukolou. Nakrájejte na úhlopříčku. Ihned snězte.