Salát ze zelených fazolek - jednoduchá, zdravá a chutná příloha

Citron a kopr jsou už dlouho rychlými přáteli. Lehkou a jasnou chuť kopru jen umocňuje trpký zázvor citronové kůry a čerstvě vymačkané šťávy. Pro vyvážení ostatních chutí přidávám trochu mleté červené cibule, olivového oleje a dijonské hořčice. K hlavnímu jídlu je připravena lahodná příloha.

Jestli existuje nějaké zeleninové jídlo, o kterém vím, že ho všichni u stolu snědí do sytosti, je to tento salát ze zelených fazolek. Začala jsem ho dělat, když byly moje děti ještě batolata. Bylo pro ně snadné natrhat si zelené fazolky rukama a obsloužit se samy, ale přesto měl všechnu dospěláckou chuť, kterou máme s manželem rádi.

Nevím, jestli se mým dětem líbilo jíst zeleninu jako jídlo na prst nebo ta chuť, ale každopádně se upsaly k tomu, že budou jíst zelené fazolky po celou dobu, a to ze mě dělá šťastnou mámu.

Co je v tomto salátu

Snažím se letní jídlo příliš nekomplikovat. Chci být venku a užívat si počasí, ne uvnitř nad rozpáleným sporákem nebo krájecím prkénkem. Právě proto je tento salát jen zelenými fazolkami pohozenými v rychlé zálivce. Není potřeba být vybíravý.

Citron a kopr jsou už dlouho rychlí přátelé. Lehká a jasná chuť kopru je jen umocněna trpkou chutí citronové kůry a čerstvě vymačkané šťávy. Přidávám trochu mleté červené cibule, olivového oleje a dijonské hořčice, aby se ostatní chutě vyvážily.

Přidejte právě blanšírované fazole a promíchejte. Voila! Lahodná příloha je připravena jako doplněk k hlavnímu jídlu.

Zdravé zeleninové přílohy - zelené fazolky v bílé misce

Jak uvařit čerstvé zelené fazolky

Klíčem k tomuto salátu je blanšírování fazolek, což je v podstatě rychlé ponoření do vroucí vody.

Chcete, aby fazole byly křupavé - syrový okraj je odstraněn, ale fazole zůstává pevná, barva je jasně zelená a stále musíte použít zuby, abyste ji kousli. Na rozdíl od konzervovaných zelených fazolek, které se při kontaktu rozpadají.

Obvykle lidé blanšírují a pak šokují zeleninu v ledové vodě, aby zastavili proces vaření a zachovali živou barvu, ale já ve středu večer nic nešokuji. Kdybych se to snažila upravit na slavnostní večeři, možná bych udělala ten krok navíc. Možná.

Chcete-li mít fazole se strukturou, která v salátu vydrží, blanšírujte je asi čtyři minuty, slijte je v cedníku, propláchněte je ve studené vodě a osušte papírovou utěrkou.

Jak se vyhnout vodnatému, nedochucenému salátu

Při blanšírování zeleniny pro přílohy nebo saláty je snadné přehlédnout vodu na povrchu zeleniny. Příliš mnoho vody zředí zálivku, kterou používáte k ozvláštnění fazolí, a nakonec budete mít zeleninu mdlou.

Abych si s tímto problémem pomohl, počkám s přípravou dresinku až na chvíli, kdy fazole scedím. Fazole několikrát pořádně protřepu v cedníku, abych se ujistila, že z nich vyteče většina vody, a před přidáním do mísy s dresinkem je osuším papírovou utěrkou.

Snadná zelená fazolová příloha s koprem a citronem - zelené fazolky na talíři s vidličkou

Můžete si tento salát připravit předem?

Tento zelený fazolový salát je nejlepší jíst v den, kdy je vyroben, ale přesto můžete udělat několik kroků, pokud plánujete podávat tento salát společnosti.

Neváhejte a omyjte a ořízněte zelené fazolky a připravte citronovo-koprovou zálivku den předtím, než plánujete salát podávat. V den, kdy ji potřebujete, postavte dresink na pult, zatímco blanšírujete fazolky, pak vše smíchejte a pusťte se do toho. Když olej v zálivce vychladne z chladu, může se trochu srazit, ale při pokojové teplotě se zase zředí.

Zbytky vydrží v lednici až tři dny.

Další jednoduché zeleninové přílohy

Složení

  • 0.7 kg čerstvých zelených fazolí
  • 3 lžíce čerstvého kopru, mletého
  • 3 polévkové lžíce červené cibule, mleté
  • 1 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 1/2 lžíce olivového oleje
  • Kůra z 1 citronu
  • Šťáva z 1/2 citronu (asi 1 1/2 polévkové lžíce)
  • 1 polévková lžíce plus 1/2 čajové lžičky košer soli, rozdělené
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře

Metoda

  1. Ořízněte zelené fazolky: V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte 1 polévkovou lžíci kosher soli. Chcete, aby voda byla slaná jako moře. Zatímco se voda vaří, omyjte a ořízněte konce stonků zelených fazolek.
  2. Zelené fazolky blanšírujte: Přidejte ořezané fazolky do vody. Nechte vařit asi 3 až 4 minuty. Barva fazolek by měla být jasná a struktura uvařená, ale pevná a měkká. Ochutnejte fazole, abyste se ujistili, že mají správnou strukturu. Fazole sceďte a přeceďte pod studenou vodou, aby se proces vaření zpomalil. Setřeste z nich přebytečnou vodu a osušte je utěrkou.Studený salát ze zelených fazolek - zelené fazolky v cedníkuSnadná příloha ze zelených fazolek
  3. Připravte zálivku a promíchejte ji: Na dně misky ušlehejte kopr, mletou cibuli, dijonskou hořčici, olivový olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, 1/2 lžičky soli a pepř. Přidejte fazole. Promíchejte, aby se obalily. Podávejte při pokojové teplotě k hlavnímu jídlu nebo buďte jako moje dcera a snězte jich plný talíř. Neodsuzujte mě.Zahradní salát ze zelených fazolekSnadná příloha ze zelených fazolek
Salát ze zelených fazolek s citronem a koprem
Novější příspěvek

Kari rýžový salát

Kari rýžový salát