Zima je sice ponurá, ale je to nejlepší roční období pro barevné citrusové plody a červenou řepu! Tento rychlý a snadný salát s červenou řepou, plátky pomeranče, červenou cibulí a rukolou rozzáří každý zimní den.
Řepu můžete buď upéct, nebo uvařit. Pečením získáte více chuti, vaření zabere méně času a nespotřebuje tolik energie na uvaření řepy.
Pomeranče a řepu přelijte lehkou zálivkou a podávejte s peprnou baby rukolou.

Ingredience
- 1 svazek červené řepy, odstraněné listy (schovejte si je na řepu zelenou!) - asi 4 nebo 5 středně velkých, očištěných od hlíny
- 2 velké pupečníky, kůru odřízneme malým nožíkem a nakrájíme na plátky
- 1 svazek listů rukoly, očištěných a s odstraněnými tlustými stonky
- Několik tenkých plátků červené cibule
- volitelně 59 ml nasekaných vlašských ořechů
- Dresink Vinaigrette:
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 59 ml extra panenského olivového oleje
- 1/4 čajové lžičky sušené hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Uvařte řepu: Řepu můžete buď uvařit, nebo upéct. Chcete-li řepu uvařit, zalijte neoloupanou řepu vodou, přiveďte ji k varu a vařte 30 minut nebo dokud ji nelze snadno propíchnout vidličkou. Pokud dáváte přednost pečení řepy před vařením, zabalte neoloupanou řepu do alobalu a pečte ji v troubě při teplotě 204 °C po dobu jedné hodiny nebo dokud není hotová. Po upečení nechte řepu vychladnout na pokojovou teplotu a odstraňte z ní slupku. Nakrájejte je na plátky nebo čtvrtky. Pokud máte čas, dejte je do malé misky a naložte je do poloviny zálivky z oleje a octa.
- Připravte zálivku: Zatímco se řepa vaří, připravte zálivku tak, že všechny ingredience na zálivku vložíte do sklenice. Uzavřete a protřepejte, dokud se zálivka dobře nespojí.
- Sestavte salát: Na jednotlivé salátové talíře dejte rukolu, několik plátků pomeranče, několik řep, několik plátků červené cibule a několik nasekaných vlašských ořechů. Pokud chcete přidat trochu barvy, jemně přidejte několik plátků pomeranče do šťávy z mísy s řepou. Nechte pomeranče vstřebat barvu řepy a použijte je do salátu. Jednotlivé saláty pokapejte dresinkem.
Jak rozkrojit pomeranč - užitečný tip s fotografiemi od Helen z Beyond Salmon.