Pečené ředkvičky - lahodná příloha s citronovou zálivkou

Tento salát z pečených ředkviček je jídlo, které vytahuju celé jaro. Je lákavý pro potlucks, dobře se hodí ke steaku na večerní rande a funguje i samostatně jako lehký oběd. Zjistila jsem, že feta je dokonalým protipólem sladkosti pečených ředkviček, zatímco nasekaná petrželka a estragon dodávají zelenou živost.

Velkou část mého učení se vařit ve dvaceti letech tvořily ředkvičky. Bylo to z velké části díky tomu, že jsem mohla zajít na farmářský trh a koupit si svazek čerstvých ředkviček za 1 $ .

Zužitkovala jsem celý svazek: samotné ředkvičky se staly mou zeleninou pro řadu snadných jídel, zatímco jejich vršky jsem přidávala do zelených salátů, misek s ramenem nebo je smažila s česnekem.

Salát s pečenými ředkvičkami

Kouzlo pečení ředkviček

Ačkoli ostrá, pikantní chuť ředkviček je vždy vítaná v mých salátech a salsách nebo i jen tak v kombinaci s chlebem a máslem, zjistila jsem, že pečení z nich udělá úplně jinou zeleninu.

Pečené ředkvičky ztratí hodně ze svého peprného kousání a příjemného křupání. Stanou se lahodně šťavnatými a překvapivě sladkými, přičemž si na konci zachovají lehký říz.

Přidejte špetku soli a trochu pepře a máte krásný lehký oběd přímo u sklenky Chardonnay.

Proměna pečených ředkviček v salát

Tento salát z pečených ředkviček je jídlo, které vytahuju celé jaro. Zjistila jsem, že feta je dokonalým protipólem sladkosti pečených ředkviček, zatímco nasekaná petrželka a estragon dodávají zelenou živost jak chuti, tak vzhledu.

Díky snadné přípravě a výrazným chutím je tento salát mou pracovní přílohou: je atraktivní pro pohoštění, dobře se hodí ke steaku na večerní rande a funguje i samostatně jako lehký oběd.

Navíc tento pokrm otevírá lidem oči pro novinku v podobě pečených ředkviček. Vlastně si myslím, že jsem ho ještě nikdy nepodávala někomu, kdo si ho nakonec nepřipravil sám!

Salát s opečenými ředkvičkami opečeme ředkvičky

Bonusový tip, ředkvičková zelenina!

Nevyhazujte ředkvičkovou zeleninu! Mají peprný říz a jsou fantastické rychle osmažené s olivovým olejem a solí nebo proměněné v pesto. Skvělé jsou také v salátech, když je smícháte s jinými druhy zeleniny.

Podávejte s některým z těchto hlavních jídel

Ingredience

Na salát:

  • 0.9 kg ředkviček
  • 1 1/2 lžíce olivového oleje
  • Špetka košer soli
  • Čerstvě nadrcený pepř
  • 84 gramů fety, nadrobené
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
  • 78 mililitrů nasekané čerstvé petrželky

Na citronovou zálivku:

  • 59 mililitrů citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 118 mililitru olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky kosher soli
  • 1/8 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce medu

Metoda

  1. Předehřejte troubu na 204 °C .
  2. Upečte ředkvičky: Ředkvičky zbavte vrcholků a ocásků (zelené části si nechte na jiné použití) a nakrájejte je na půlky (nebo čtvrtky, pokud jsou vaše ředkvičky výjimečně velké). Ředkvičky promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Vložte je do velké zapékací misky a pečte 20 až 25 minut.Salát s opečenými ředkvičkami opečeme ředkvičky
  3. Připravte zálivku: Zatímco se ředkvičky pečou, připravte zálivku: všechny ingredience dejte do misky a prošlehejte je dohromady. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl nebo pepř. Odstavte. Poznámka: Z této zálivky připravíte více, než budete potřebovat na salát. V lednici vydrží několik dní. Před podáváním ji stačí uvést do pokojové teploty a znovu vyšlehat.Jak na pečené ředkvičky připravte viniagrette
  4. Sestavte salát: Po uvaření ředkviček je před sestavením salátu nechte několik minut vychladnout. (V této fázi lze ředkvičky také zcela vychladit a uložit do chladničky až na 5 dní.) V salátové míse smíchejte opečené ředkvičky a rozdrobenou fetu a promíchejte je s jednou nebo dvěma lžícemi zálivky. Ochutnejte a podle potřeby dolijte další zálivkou. Na salát nasypte bylinky a promíchejte. Pokud jsou ředkvičky ještě teplé, bylinky zvadnou; to nevadí. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. Zbytky vydrží v lednici několik dní.