Frutti Di Mare - štědrovečerní hostina sedmi ryb

Frutti di mare můžeme počítat mezi sedm pokrmů, které obsahují ryby. Některé italsko-americké katolické rodiny ho přidávají ke štědrovečerní oslavě Svátku sedmi ryb. Nejlépe se podává chlazené s bochníkem dobrého chleba spolu s lehce pitelným bílým vínem, růžovým nebo plzeňským pivem.

Frutti di mare, italský míchaný salát z mořských plodů, který můžete vidět na pultech s lahůdkami po celé zemi, může být od příšerného až po skvělý.

V době, kdy jsem žila na Long Islandu, dělali v Babylonu italské lahůdkářství tak fantastický salát frutti di mare, že mi utkvěl v paměti na celá desetiletí.

V čem byla tak skvělá?

Salát z mořských plodů spočívá v čerstvosti surovin a ve výběru mořských plodů. Vzpomínám si na kalamáry, které se rozplývaly v ústech, vločky krabů, slané, pevné a směs drobných mušlí a hřebenatek tak máslových, že jsem si je vždycky schovávala na poslední sousto.

Výběr mořských plodů pro Frutti di Mare

Jaké mořské plody použijete, záleží jen na vás. Humr by byl samozřejmě vrchol, ale krabi, mušle, krevety, langusty, škeble, slávky, kalamáry, chobotnice, sépie - opravdu cokoli, co máte rádi. Důležitá je směs mořských plodů, ne nějaký konkrétní poměr nebo rozmanitost.

salát z mořských plodů frutti di mare

Na tento salát vytáhněte svůj nejlepší extra panenský olivový olej, a pokud máte nějakou efektní sůl, použijte ji i zde. Těsně před podáváním salát hezky posypte trochou křupavé soli na závěr. Pokud chcete salát ozvláštnit, můžete přidat také trochu černého nebo červeného pepře.

Představte si tento salát jako hlavní chod v horkých letních dnech. Nejlépe se podává chlazený s bochníkem dobrého chleba a s lehce pitelným bílým vínem, růžovým nebo plzeňským pivem.

Frutti di Mare na Štědrý den

Některé italsko-americké katolické rodiny (a další rodiny, které tuto tradici převzaly) přidávají k oslavě Svátku sedmi ryb na Štědrý den frutti di mare.

Rodiny mají různé tradice, pokud jde o sedm konkrétních ryb, takže tato frutti di mare se může počítat jako jeden ze sedmi pokrmů, které obsahují ryby, nebo - s krevetami, mušlemi, mušlemi a kalamáry - se může počítat jako čtyři ze sedmi ryb, což se dobře hodí, pokud je vaše hostina jen pro několik lidí. (Víme, víme. Vaše rodina by to mohla považovat za podvod.)

Další oblíbené produkty k Svátku sedmi ryb

Ingredience

Na vývar z pošírování:

  • 946 mililitrů vody
  • 236 mililitrů suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru
  • 2 čajové lžičky košer soli
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 malá cibule, nahrubo nakrájená

Na salát:

  • 2 celerová žebra, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 velká žlutá nebo oranžová paprika, nakrájená na kostičky
  • 0.5 kg rajčat zbavených semínek a nakrájených na kostičky
  • 118 mililitrů nasekané pažitky
  • 0.5 kg malých koktejlových krevet
  • 0.5 kg malých škeblí v lasturách
  • 0.2 kg hřebenatek
  • 0.2 kg kalamárů nakrájených na kolečka
  • 59 mililitrů kvalitního extra panenského olivového oleje nebo více podle chuti
  • Šťáva z 1 až 2 citronů
  • Kosher sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Připravte vývar na pošírování: Vložte všechny ingredience na vývar do středně velkého hrnce, přikryjte a přiveďte k varu. Vypněte oheň a nechte chutě odpařit, zatímco budete krájet zeleninu.
  2. Připravte si zeleninový salát: Zatímco se vývar vaří, připravte zeleninu, pokud jste tak ještě neučinili. Žlutou papriku nakrájejte na kostičky, rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kostičky a celerová žebra nakrájejte na velmi tenké plátky. Nasekejte pažitku. Odšťavněte citrony a odstraňte z nich semínka. Nakrájenou papriku, rajčata a celer vložte do velmi velké mísy. Většina koktejlových krevet je předem očištěná a uvařená, takže je můžete do mísy dát také.
  3. Mušle pošírujte: Přiveďte vývar k varu a přidejte všechny škeble. Vařte 3 až 4 minuty, nebo dokud se všechny škeble neotevřou. Jakmile uvidíte, že se škeble otevřela, vylovte ji a dejte stranou. Maso vyjměte a vložte do mísy se zeleninou.
  4. Hřebenatky pošírujte: Vypněte oheň a vložte hřebenatky do vody na pošírování. Hrnec přikryjte a nechte 3 až 4 minuty stát. Hřebenatky vylovte a vložte do mísy.
  5. Pošírujte kroužky kalamárů: Vývar znovu přiveďte k varu. Přidejte kroužky kalamárů a vařte 30 sekund až 1 minutu, poté obsah hrnce přelijte do cedníku postaveného nad mísou. Vývar můžete uchovat, nebo ho vyhodit. Vyjměte všechny kroužky kalamárů a přidejte je do mísy.
  6. Salát oblékněte: Na závěr přidejte olivový olej, trochu soli a polovinu citronové šťávy. Dobře promíchejte a ochutnejte. Přidávejte další olivový olej, citron a sůl, dokud nezískáte požadovanou chuť: Salát by se měl lesknout olejem, být slaný a kyselý citronem. Nakonec vmíchejte pažitku a nechte vychladnout. Tento salát je lepší několik hodin po jeho přípravě.