Syrová řepa, opravdu?
Ano. Pro tuhle dceru ze Středozápadu je řepa jen na dva způsoby, pečená nebo vařená a pak "naložená" v zálivce.
Když jsem poprvé jedla syrovou řepu v salátu z mrkve a řepy v místní marocké restauraci, bylo to pro mě zjevení. Jsou úplně stejné jako mrkev! Ale rubínově červená.
Tady je moje verze marocké klasiky, salát ze syrové strouhané mrkve a červené řepy ochucený skořicí, paprikou a kmínem, medem, citronem a mátou. Krásný a lehký jako příloha ke kuřecímu, krůtímu nebo jehněčímu masu.

Složení
- 473 mililitrů strouhané mrkve (asi ze 3 mrkví)
- 236 mililitrů nastrouhané čerstvé červené řepy (asi z 1 středně velké oloupané řepy)
- 118 mililitrů zlatých rozinek
- 1/2 čajové lžičky papriky (sladké, ne pálivé)
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 čajové lžičky skořice
- Malá špetka soli
- Malá špetka kajenského pepře
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky medu
- 2 lžíce nakrájených lístků čerstvé máty
Postup
- Opláchněte nastrouhanou řepu, smíchejte ji s mrkví a rozinkami: Vložte nastrouhanou mrkev do středně velké servírovací mísy. Nastrouhanou řepu vložíme do síta a krátce propláchneme studenou vodou. Tím se opláchne trochu přebytečné šťávy z řepy, která by jinak mohla celý salát obarvit do červena. Osušte ji papírovou utěrkou. Poté ji přidejte do mísy s mrkví. Přidejte rozinky. Promíchejte a jemně spojte.
- Připravte zálivku: V malé misce smíchejte papriku, kmín, skořici, sůl a kajenský pepř. Poté přidejte citronovou šťávu a med a vyšlehejte dohladka.
- Mrkev a řepu oblékněte a nechte hodinu odležet: Poté mrkev a řepu jemně promíchejte, aby se lehce obalily. Před podáváním je nechte hodinu odležet v chladu nebo při pokojové teplotě, aby se dresink vsákl do mrkve a řepy.
- Před podáváním vmíchejte nakrájenou mátu: Těsně před podáváním vmíchejte několik lžic nakrájených lístků čerstvé máty. Ozdobte čerstvou mátou.