Syrová řepa v salátu z mrkve a červené řepy

Syrová řepa se podává pouze na dva způsoby, pečená nebo vařená a poté naložená v zálivce. Když jsem poprvé jedla syrovou řepu v salátu z mrkve a červené řepy v místní marocké restauraci, bylo to pro mě zjevení. Je úplně stejná jako mrkev! Ale rubínově červená. Tady je moje verze marocké klasiky.

Syrová řepa, opravdu?

Ano. Pro tuhle dceru ze Středozápadu je řepa jen na dva způsoby, pečená nebo vařená a pak "naložená" v zálivce.

Když jsem poprvé jedla syrovou řepu v salátu z mrkve a řepy v místní marocké restauraci, bylo to pro mě zjevení. Jsou úplně stejné jako mrkev! Ale rubínově červená.

Tady je moje verze marocké klasiky, salát ze syrové strouhané mrkve a červené řepy ochucený skořicí, paprikou a kmínem, medem, citronem a mátou. Krásný a lehký jako příloha ke kuřecímu, krůtímu nebo jehněčímu masu.

Recept na marocký salát ze strouhané mrkve a červené řepy v modré misce

Složení

  • 473 mililitrů strouhané mrkve (asi ze 3 mrkví)
  • 236 mililitrů nastrouhané čerstvé červené řepy (asi z 1 středně velké oloupané řepy)
  • 118 mililitrů zlatých rozinek
  • 1/2 čajové lžičky papriky (sladké, ne pálivé)
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • Malá špetka soli
  • Malá špetka kajenského pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce nakrájených lístků čerstvé máty

Postup

  1. Opláchněte nastrouhanou řepu, smíchejte ji s mrkví a rozinkami: Vložte nastrouhanou mrkev do středně velké servírovací mísy. Nastrouhanou řepu vložíme do síta a krátce propláchneme studenou vodou. Tím se opláchne trochu přebytečné šťávy z řepy, která by jinak mohla celý salát obarvit do červena. Osušte ji papírovou utěrkou. Poté ji přidejte do mísy s mrkví. Přidejte rozinky. Promíchejte a jemně spojte.
  2. Připravte zálivku: V malé misce smíchejte papriku, kmín, skořici, sůl a kajenský pepř. Poté přidejte citronovou šťávu a med a vyšlehejte dohladka.
  3. Mrkev a řepu oblékněte a nechte hodinu odležet: Poté mrkev a řepu jemně promíchejte, aby se lehce obalily. Před podáváním je nechte hodinu odležet v chladu nebo při pokojové teplotě, aby se dresink vsákl do mrkve a řepy.
  4. Před podáváním vmíchejte nakrájenou mátu: Těsně před podáváním vmíchejte několik lžic nakrájených lístků čerstvé máty. Ozdobte čerstvou mátou.
Marocký salát ze strouhané mrkve a červené řepy
Starší příspěvek

Zapečená bramborová polévka

Novější příspěvek

Lasagne z bochníkové pánve

Lasagne z bochníkové pánve