Recept na kari rýžový salát

Tento kari salát je ideální připravit dopředu, protože chutě se lépe propojí, když salát přes noc uleží v lednici. Snadno ho připravíte ve velkém množství na letní potluky a grilování. Salát je nejlepší připravit den předem, aby se chutě stihly spojit.

Před lety, když jsem žila v Japonsku, jsem si koupila špičkový rýžovar se 14hodinovým časovačem a nastavením pro bílou a hnědou rýži. Občas se mi stávalo, že jsem udělala příliš mnoho rýže, zejména hnědé. Protože jsem ji nechtěla jíst jen tak, vymyslela jsem tento kari rýžový salát jako chutný způsob, jak si zbytky rýže protáhnout.

V průběhu let se recept rozšířil kromě kari, koriandru, jablek a rozinek o mnoho dalších ingrediencí, opět obvykle o cokoli, co by se mohlo hodit a co je v lednici.

Tento kari salát je ideální připravit dopředu, protože chutě se lépe propojí, když salát přes noc uleží v lednici. A snadno se připravuje ve velkém množství na letní potluky a grilování.

Kari rýžový salát v misce

Složení

  • 236 mililitrů syrové hnědé rýže (pokud použijete vařenou rýži, použijte asi 828 mililitrů )
  • 59 mililitrů extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce žlutého kari (lze nahradit kari pastou)
  • 1/8 lžičky mletého kmínu
  • 1/8 čajové lžičky mletého chilli
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená (250 g)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 236 mililitrů rozinek
  • 1 jablko, zbavené jádřinců a nakrájené (neoloupané)
  • 236 ml nasekaného koriandru, listy a jemné stonky
  • 1 žebro celeru, nasekané, volitelné
  • 10 až 12 sněhových hrášků, zbavených nití, nasekaných, nepovinné
  • 1/2 papriky (červené, zelené nebo žluté), nakrájené na kousky, nepovinně
  • 1 zelená cibule, nasekaná, nepovinné
  • 1 lžíce rýžového octa (ochuceného nebo neochuceného, lze nahradit jablečným octem)

Postup

  1. Uvařte hnědou rýži: Vložte 236 ml syrové hnědé rýže do hrnce, přidejte 414 ml vody, přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na velmi nízkou, nechte vařit 45 minut, stáhněte z ohně a nechte přikryté ještě alespoň 10 minut.
  2. Uvařte koření a cibuli: Na velké pánvi rozehřejte 59 mililitru olivového oleje na středním plameni. Přidejte kari koření. Přidejte kmín a mleté chilli. Koření nechte 1 minutu jemně dusit. Přidejte nakrájenou žlutou cibuli a sůl a vařte, dokud nezprůsvitní, asi 5 minut.Cibulová a kari směs pro rýžový a kari salát
  3. Smíchejte rýži a cibuli: Ve velké míse smíchejte horkou rýži a poté do ní vmíchejte cibuli s olejem, ve kterém se vařila. Přidejte opečený sezamový olej a med. K promíchání budete muset použít silnou dřevěnou lžíci. Rýži ochutnejte. Pokud potřebuje více kari chuti, zahřejte na olivovém oleji několik minut další kari, chilli a kmín a přidejte je do rýže na požadovanou pálivost.Směs hnědé rýže a cibule na salát s rýžíRýže a cibule v misce pro recept na hnědou rýži kari
  4. Přidejte další přísady podle chuti: Přidejte rozinky, jablko a koriandr. Přidejte celer, sněhový hrášek, papriku a zelenou cibuli, pokud ji používáte. Vmíchejte lžíci rýžového octa. Podle chuti dosolte.Smíchejte rozinky a celer pro recept na kari rýži
  5. Vychlaďte a podávejte: Salát je nejlepší připravit den předem, aby se chutě stihly spojit. Lze podávat chlazený, při pokojové teplotě nebo teplý.Salát s kari rýží obklopený miskami, koriandrem a solí