Recept na řecký salát - ten pravý!

Tento recept na tradiční řecký salát je ten pravý! Dělím se s vámi o vše, co jsem se naučila při své návštěvě Řecka. Tento salát je snadný, připravuje se ze 7 jednoduchých ingrediencí a nenáročného dresinku z dobrého olivového oleje a kapky octa. Naučte se ho připravovat a podávat po řecku!

Tento recept na tradiční řecký salát je ten pravý! Dělím se s vámi o vše, co jsem se naučila při své návštěvě Řecka. Tento salát je snadný, připravuje se ze 7 jednoduchých ingrediencí a nenáročného dresinku z dobrého olivového oleje a kapky octa. Naučte se ho připravit a podávat po řecku!

Tradiční řecký salát

Před několika lety jsem měla to štěstí navštívit řecký ostrov Patmos a Kos. Každá část výletu byla výjimečná, ale naprosto jsem si zamilovala místní lidi, jejich obchůdky a restaurace s dírami ve stěnách. Ráda jsem pozorovala řecký život a ochutnávala jednoduchá řecká jídla.

V jedné z malých rodinných restaurací, které jsme navštívili, jsem si pochutnala na čerstvém salátu, který mi otevřel oči a ukázal, jak má vypadat skutečně tradiční a nekomplikovaný řecký salát! A přesně takový jsem se pokusila znovu vytvořit pomocí tohoto jednoduchého receptu na řecký salát.

Horiatiki: Řecký vesnický salát

Horiatiki neboli řecký vesnický salát se v Řecku podává nejčastěji od časného jara do začátku podzimu. A je to skutečně nejlepší využití kvalitních sezónních produktů včetně šťavnatých rajčat, okurek, zelených paprik a cibule.

V tomto salátu nesmí chybět kvalitní řecké olivy kalamata a krémový sýr feta, který se vyrábí z ovčího mléka. A sýr se nikdy nedrobí, ale podává se ve velkých kusech nebo blocích korunujících krásný čerstvý salát!

Zálivka je jednoduchá, jen kapka dobrého extra panenského olivového oleje a citrusů (trochu červeného vinného octa nebo citronové šťávy).

Ingredience na řecký salát Horiatiki

Ingredience na řecký salát

Horiatiki, pravý tradiční řecký salát, se skládá z několika jednoduchých ingrediencí: rajčat, okurek, paprik, červené cibule, oliv a kostiček krémového sýra feta. Zelenina je obvykle nakrájená na velké kusy a nepřidává se do ní salát ani jiné plnidla. Na dochucení se přidává špetka košer soli a sušeného oregana. A zálivka je obvykle pokapaná kvalitním extra panenským olivovým olejem a octem (já obvykle používám červený vinný ocet).

Poznámky k ingrediencím

  • Rajčata - do tohoto salátu se hodí římská rajčata nebo rajčata vyzrálá ve vinné révě. Vybírejte dokonale zralá rajčata, která jsou poněkud pevná, ale na dotek mírně poddajná.
  • Okurky - dávám přednost anglickým okurkám, které jsou bez semínek a bývají sladší chuti. Vybírejte pevné okurky s hladkou slupkou.
  • Cibule - v tomto salátu mám nejraději červenou cibuli. A pokud si chcete ulevit, namočte nakrájenou cibuli před přidáním do salátu na chvíli do roztoku ledové vody smíchané s octem (to dělám ve videu níže).
  • Olivy - zde se hodí řecké olivy kalamata, ale hodí se i černé olivy.
  • Papriky - obvykle se používají zelené papriky. Vybírejte pevné a hladce vypadající zelené papriky. V tradičním řeckém salátu se nepoužívají žádné jiné barevné papriky.
  • Krémový sýr feta - Pokud je to možné, používejte kvalitní řecký sýr feta z ovčího mléka. Nikdy fetu nedrobte, nakrájejte ji na velké kusy a přidejte ji na vrchol salátu.
  • Nepřidávejte hlávkový salát ani jiné listové náplně.

Řecký salátový dresink

Jak jsem již zmínil, salát horiatiki stačí ochutit trochou soli a možná i sušeným oreganem. Obvykle se nedoplňuje ničím jiným než dobrým extra panenským olivovým olejem a trochou červeného vinného octa. Velmi jednoduché a elegantní. Ale někdy, když mám v lednici nějaký dresink ladolemono, použiji ho na tento salát místo něj.

K tomuto receptu doporučuji dobrý tučný olivový olej dobré chuti, například řecký EVOO Early Harvest nebo náš španělský EVOO hojiblanca, oba mají lehce peprný nádech. Pokud se však vaše chuťové buňky přiklánějí k olivovému oleji jemnější chuti, můžete vyzkoušet náš italský olej Nocellara EVOO.

Salát Horiatiki podávaný s přílohou chleba

Několik tipů, jak připravit ty nejlepší Horiatiki:

Pokud vás zajímá, jak tento salát sestavit, jednodušší už to být nemůže! Zde je několik tipů od mých řeckých přátel, jak tento salát připravit a podávat:

  • Zeleninu nakrájejte na velké plátky nebo kousky. Základní suroviny, tedy rajčata, okurky, papriky a cibule, se obvykle nakrájejí na velké plátky nebo kousky a podávají se v míse (nebo v malé misce pro každého zvlášť).
  • Použijte vypeckované olivy kalamata nebo černé olivy a naaranžujte je na zeleninu.
  • Dochuťte trochou košer soli a sušeným oreganem. Na závěr rád přidávám ještě trochu sušeného oregana.
  • Pokapejte dobrým extra panenským olivovým olejem a zakápněte červeným vinným octem. NEBO položte na stůl lahve s olejem a octem, aby si každý mohl salát upravit podle své chuti.
  • Navrch přidejte kostky fety (nikdy ne rozdrobené).
  • Ihned podávejte!

Podávejte s

Tento zářivý salát plný barev a chutí může snadno fungovat jako příloha k téměř jakémukoli hlavnímu jídlu, které najdete na těchto stránkách. Pokud hledáte způsob, jak tento salát podávat jako svačinu nebo předkrm, vyzkoušejte tyto snadné špízy z řeckého salátu.

Zde je několik nápadů na servírování řeckého salátu:

  • Kuřecí maso: Kuřecí gyros; kuřecí souvlaki; nebo méně zřejmá, ale dokonalá volba: grilované kuře Harissa. A pokud jde o večer polévky a salátu, ráda začínám tímto salátem před něčím, jako je mísa teplé kuřecí polévky.
  • Jehněčí maso: Jehněčí karbanátky nebo jehněčí karbanátky s karamelizovanou cibulí.
  • Ryby: Pečená treska, Grouper, losos s citronovým česnekem nebo lososové karbanátky
  • Vegetariánské pokrmy: Spanakopita, řecké zelené fazolky nebo briam.

Tento salát si nejlépe vychutnáte čerstvý. Pokud vám však zbydou nějaké zbytky, uchovávejte je v pevně uzavřené nádobě v chladničce až 2 dny.

Uvedené v tomto receptu

Early Harvest - Greek Extra Virgin Olive Oil

Ingredience

  • 1 střední červená cibule
  • 4 střední šťavnatá rajčata
  • 1 anglická okurka (teplá domácí okurka) částečně oloupaná, aby vznikl pruhovaný vzor
  • 1 zelená paprika zbavená jadřinců
  • Řecké olivy Kalamata bez pecky hrst podle vlastní chuti
  • špetka košer soli
  • 4 polévkové lžíce kvalitního extra panenského olivového oleje použila jsem řecký olivový olej Early Harvest
  • 1-2 lžíce červeného vinného octa
  • Kostky řeckého sýra feta nedrobte, nechte je ve velkých kusech.
  • ½ lžíce sušeného oregana

Pokyny

  • Červenou cibuli nakrájejte na 0.5 a tenké plátky na půlměsíčky. (Pokud chcete zbavit cibuli ostrosti, vložte nakrájenou cibuli před přidáním do salátu na chvíli do roztoku ledové vody a octa. Já to dělám ve videu).
  • Rajčata nakrájejte na klínky nebo velké kusy (já jsem některá nakrájela na kolečka a zbytek na klínky).
  • Částečně oloupanou okurku rozkrojte podélně napůl a poté ji nakrájejte na silné půlky (o tloušťce alespoň 1.3 cm).
  • Papriku nakrájejte na tenké plátky a na kolečka.
  • Vše vložte do velké salátové mísy. Přidejte pořádnou hrst vypeckovaných oliv kalamata.
  • Velmi lehce dochuťte košer solí (jen špetkou) a trochou sušeného oregana.
  • Salát přelijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Vše velmi jemně promíchejte (NEMÍCHEJTE příliš, s tímto salátem se nemá příliš manipulovat).
  • Nyní na něj přidejte kostičky fety a posypte ještě trochou sušeného oregana.
  • Podávejte s křupavým chlebem.