Tato krémová polévka z červené čočky připravená na řecký způsob překvapí vaše chuťové pohárky tím nejlepším možným způsobem! Červená čočka v kombinaci s cibulí, česnekem a sladkou mrkví ve vývaru z rajčat. Ochucená kmínem, oreganem a rozmarýnem. Nakonec se dochutí citronovou šťávou a čerstvou petrželkou. Nechte si veganský pokrm, nebo přidejte slanou fetu, pokud máte rádi.

Podívejte se na video, jak připravit polévku z červené čočky, a níže si přečtěte důležité tipy!
Čočka: základ středomořské stravy
Jednou z hlavních potravin, které při středomořské dietě pravidelně konzumujeme, jsou luštěniny, včetně čočky.
Čočka se snadno používá a je skvělým způsobem, jak získat širokou škálu živin, od vitaminů skupiny B až po železo, vlákninu a další. A protože se čočka skládá až z více než 25 % z bílkovin, je vynikající alternativou masa.
Líbí se mi, že se čočka rychle uvaří a dá se použít na mnoho způsobů - do salátů, polévek, a dokonce i do veganských omáček (černá čočka skvěle nahradí maso v mé vegetariánské musace!).
Pár oblíbených jídel na blogu je turecká čočková polévka, zeleninová čočková polévka a pikantní špenátová polévka s čočkou z černé čočky.
Dnes se přikláním ke sladké, rychle uvařené červené čočce. Myslím, že červená čočka díky své krémové konzistenci nejlépe vynikne ve vydatné polévce, jako je dnešní řecká polévka z červené čočky.
A pokud jste si někdy mysleli, že čočka je nudná, tato chutná polévka z červené čočky s citronem, kmínem, čerstvými bylinkami a špetkou chilli vloček je všechno, jen ne nudná. Je dokonale vyvážená, teplá, pikantní a trochu pikantní (i když chilli vločky můžete klidně vynechat, pokud vám nevyhovují).
Nejlepší na tom je, že tato snadná polévka z červené čočky se vaří v jednom hrnci a je hotová za méně než 30 minut!
Pojďme se ponořit do dalších informací o červené čočce a o tom, jak tuto chutnou polévku připravit a zároveň dosáhnout dokonalé krémové konzistence...

Červená čočka má u mě hodně předností.
Stejně jako ostatní druhy čočky i červená čočka překypuje výživnými látkami. Je plná rostlinných bílkovin a vlákniny, které pomáhají udržet vaše břicho plné a spokojené po dlouhou dobu. Nemluvě o tom, že je plná draslíku, kyseliny listové, železa a hořčíku.
Jak chutnají? Červená dělená čočka má oříškovou a sladkou chuť a skvělou krémovou konzistenci, díky které se skvěle hodí do vydatných polévek a dušených pokrmů.
Navíc se uvaří velmi rychle a nemusíte ji nikdy předem namáčet. Proto se skvěle hodí na rušné všední večery.
Jak uvařit červenou čočku?
Použila jsem zcela přírodní červenou čočku, kterou najdete zde v našem internetovém obchodě. Obecně platí, že k vaření červené čočky použijete poměr čočky a tekutiny 1:3, což znamená 236 mililitrů suché čočky na 710 mililitrů vody nebo vývaru. Červenou čočku nemusíte nijak dlouho namáčet, protože je dělená, je rychle uvařená a vyžaduje jen několik jednoduchých kroků. Zde je návod, jak postupovat:
- Červenou čočku propláchněte ve vodě v cedníku s jemnými oky nebo v cedníku.
- Přidejte čočku do hrnce s vodou nebo vývarem. Ujistěte se, že je hrnec dostatečně velký, aby se nerozvařil.
- Hrnec přiveďte k varu, přikryjte a poté snižte teplotu varu. To bude na mírném ohni.
- Vařte 15 minut nebo do změknutí.
Použití vody k vaření čočky je naprosto v pořádku a funguje dobře. Voda je vhodná zejména tehdy, když chcete, aby chuť čočky byla neutrální nebo aby vynikla její přirozená chuť.
Příležitost k vaření však můžete využít i k tomu, abyste do čočky vpravili spoustu chutí přímo z ní. Toho můžete dosáhnout tak, že ji uvaříte v aromatickém vývaru! Jako tekutinu můžete místo vody použít hovězí, kuřecí, zeleninový nebo dokonce vývar z kostí.
A my dnes samozřejmě uděláme něco navíc a připravíme si červenou čočku v polévce z červené čočky na řecký způsob!
Polévka z červené čočky po řecku
Tato snadná polévka z červené čočky dostává odvážný řecký nádech! Krémová, extra hladká polévka z červené čočky s několika ingrediencemi, které přinášejí výraznou řeckou chuť, kterou milujeme:
- Aromata: česnek, cibule a sladká mrkev se restují na kvalitním extra panenském olivovém oleji, dokud nezměknou a nezvoní. Tím se odstartuje proces ochucování.
- Koření a bylinky: kombinace suchého oregana, teplého kmínu, piniového rozmarýnu, bobkového listu a jen špetky červené chilli papričky pro jemnou pálivost.
- Drcená rajčata a vývar: drcená rajčata zde přinášejí zářivou barvu a chuť (hodně umami) a zároveň rozšiřují naši čočkovou polévku o trochu vydatnější, ale přesto šťavnatou konzistenci. Jako tekutý základ jsem použila veganský vývar s nízkým obsahem sodíku (pokud chcete, můžete použít kuřecí nebo dokonce hovězí vývar.)
-Červená čočka: hlavní ingredience, samozřejmě. Použila jsem 473 mililitrů rozdělené červené čočky, což bohatě postačí na nasycení většího počtu lidí! Čočka se do vývaru vhazuje v posledních asi 15 až 20 minutách vaření (nezapomeňte, že se nevaří dlouho). A abyste dosáhli dokonalé krémové konzistence bez přidání kapky smetany, po dokončení čočky polévku rozmixujte ponorným mixérem.
-Citron a čerstvá petržel (na závěr): Tato řecká polévka z červené čočky by nebyla kompletní bez závěrečného přidání citronu, kůry i šťávy, a posypání čerstvou petrželkou. Tato závěrečná vrstva jasných chutí polévku tak trochu probouzí.
-Sýr feta (nepovinné): polévku z červené čočky můžete klidně nechat jako veganskou, ale pokud chcete přidat smetanovou slanou fetu, posypte si jí trochu na misku a pochutnejte si. Příjemné překvapení, věřte mi!

Důležité tipy
Tato čočková polévka je na přípravu docela jednoduchá a nevyžaduje velké "kuchařské" dovednosti. Ale pár drobných tipů pro vás mám:
1. Před mixováním se ujistěte, že je čočka zcela uvařená. Opět platí, že červená čočka se vaří rychle (maximálně 15 až 20 minut), takže jí dopřejte čas, který si zaslouží, jinak, pokud jste čočku nedovařili, nebude správně rozmixovaná a polévka může být spíše krupičková než krémová.
2. K vytvoření krémové čočkové polévky použijte ponorný mixér. Jsem pro kousky čočkové polévky, ale tahle je výjimečná, když se rozmixuje do hladké krémové polévky. Ráda používám ponorný mixér přímo v hrnci (ale dělám to opatrně na nižší rychlost a ujistěte se, že je vypnutý ohřev.) Zjistila jsem, že přenášení polévky do stojanového mixéru může být velmi složité, ale pokud je to jediné, co máte, můžete rozhodně použít mixér a pracovat po dávkách, abyste ho nepřeplnili horkou polévkou (kuchyňský robot by fungoval také.).
3. Nevynechávejte citronovou šťávu! Všechny chuťové složky tohoto receptu jsou důležité, ale vím, že někteří mohou být v pokušení vynechat poslední vymačkání citronové šťávy před podáváním. Je úžasné, jak trocha kyseliny přidaná na konci vaření dokáže čočkovou polévku rozzářit a navodit tu správnou rovnováhu.
Mohu polévku z červené čočky připravit v instantním hrnci?
Tuto snadnou čočkovou polévku téměř vždy připravuji na sporáku, protože se vaří velmi rychle a je hotová za 30 minut nebo méně. Ale pokud jste příznivci tlakového hrnce, rozhodně ho zde můžete použít.
Jen nezapomeňte vynechat citron, petržel a fetu až po dokončení polévky. Zde je návod, jak tuto veganskou čočkovou polévku připravit v instantním hrnci:
1. Hrnec zapněte na funkci restování a přidejte cibuli, česnek, nakrájenou mrkev a extra panenský olivový olej. Za stálého míchání vařte 3-4 minuty.
2. Přidejte koření a bobkový list a míchejte, dokud se nerozvoní. Hodně míchejte, aby se nepřipálilo.
3. Přidejte rajčata, vývar a čočku. Dochuťte špetkou soli. Pořádně promíchejte. Uzavřete pokličku, nastavte hrnec na vysoký tlak a vařte 10 minut. Nechte ho přirozeně povolit.
4. Polévku rozmixujte, vraťte do instantního hrnce a vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a petrželku. Přendejte do servírovacích misek a podle chuti přidejte nadrobenou fetu.

Zbytky jídla a ohřívání
Zbytky čočkové polévky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici 3-4 dny. Až budete chtít polévku znovu ohřát, dejte ji do hrnce a na sporáku ji za občasného míchání ohřívejte na mírném ohni, dokud nebude bublat. Možná vám pomůže přidat ještě trochu vývaru, abyste zlepšili konzistenci.
Co podávat spolu s polévkou?
Moje rodina si tuto snadnou polévku z červené čočky vychutnává s naším oblíbeným křupavým teplým chlebem, který všechnu tu dobrotu nasaje. A nikdy není na škodu začít talířem
Popis
Tato krémová polévka z červené čočky připravená na řecký způsob překvapí vaše chuťové pohárky tím nejlepším možným způsobem! Červená čočka v kombinaci s cibulí, česnekem a sladkou mrkví ve vývaru z rajčat. Ochucená kmínem, oreganem a rozmarýnem. Nakonec se dochutí citronovou šťávou a čerstvou petrželkou. Nechte si veganský pokrm, nebo přidejte slanou fetu, pokud máte rádi.
Složení
- Extra panenský olivový olej (použila jsem Early Harvest)
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 3 lžičky suchého oregana
- 1 ½ lžičky kmínu
- 1 lžička rozmarýnu
- ½ lžičky červených pepřových vloček
- 2 suché bobkové listy
- 236 mililitrů drcených rajčat (z plechovky)
- 1656 mililitrů zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 473 mililitrů červené čočky, propláchnuté a okapané
- Kosher sůl
- Kůra z 1 citronu
- Šťáva ze 2 citronů
- Čerstvá petrželka na ozdobu
- Nadrobený sýr feta k podávání, volitelně
Pokyny
- Zahřejte 3 lžíce extra panenského olivového oleje, dokud se z něj nebude třpytit, ale nebude se z něj kouřit. Přidáme cibuli, mrkev a česnek. Za pravidelného míchání vařte 3 až 4 minuty. Přidejte koření a bobkové listy. Vařte několik sekund, dokud se nerozvoní, a stále míchejte, aby se koření nepřipálilo.
- Přidejte drcená rajčata, vývar a čočku. Dochuťte košer solí. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 15 až 20 minut, dokud čočka není zcela uvařená.
- Odstavte z ohně. Pokud máte čas, nechte polévku trochu vychladnout, než ji ponorným mixérem rozmixujete na pyré. Pulzujte několikrát, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.
- Vraťte polévku na oheň a promíchejte, aby se prohřála. Přidejte citronovou kůru, citronovou šťávu a čerstvou petrželku.
- Polévku přelijte do servírovacích misek a dochuťte extra panenským olivovým olejem. Pokud chcete, posypte každou misku bohatě sýrem feta. Podávejte s oblíbeným křupavým chlebem!