Pokud si myslíte, že rýže je jen obávaná a nudná příloha, tato řecká citronová rýže vás přesvědčí o opaku. Troufám si říct, že jakmile ji jednou vyzkoušíte, možná se stane vaší nejoblíbenější přílohou všech dob!
Tato citronová rýže pilaf je poměrně oblíbenou přílohou, možná jste její verzi ochutnali v místní řecké restauraci.
Můžete ji podávat k mnoha středomořským pokrmům, jako např:
Řecké jehněčí (určitě); kuřecí souvlaki; hovězí kabanos; nejrůznější rybí pokrmy, jako je losos; a vegetariánské pokrmy, jako je pečená zelenina Briam. Sakra, já bych z téhle úžasné citronové rýže udělala rýžovou mísu; přihodila bych k ní tyhle keftedes nebo krevetové špízy a trochu řeckého salátu. Mmmm, nezní to báječně!
Chápete, že pokud se rádi stravujete středomořsky, tento recept na citronovou rýži vám přijde vhod.

Jak připravit řecký citronový rýžový pilaf
Na tom, jak je tato rýže zářivá a lákavá, má zásluhu několik známých tvůrců chutí. Jsou to: cibule, česnek, čerstvá citronová šťáva a bylinky (já jsem použila čerstvou petrželku a špetku koprové natě).
Příprava této citronové rýže je však velmi jednoduchá. Začíná se trochou bohatého extra panenského olivového oleje, ve kterém se osmaží naše cibule, česnek. Odtud přidáme trochu orzo, rýži a naši tekutinu (hodně čerstvé citronové šťávy a vývaru). Jak se rýže vaří v citronové šťávě, absorbuje veškerou pikantnost a jas. A nakonec ji doplníme bylinkami a trochou citronové kůry, abychom to zpečetili.
To je vše!

Dvě důležité rady pro tuto řeckou rýži
Abych zajistila co nejlepší výsledky z hlediska struktury a chuti, používám stejné tipy, které jsem se naučila při přípravě libanonské rýže a rýže Hašweh. Tady jsou:
1. Recept začíná velmi důležitým krokem, který většina ostatních receptů ignoruje: rýži dobře propláchněte a namočte ji na 15 až 20 minut do velkého množství vody. Tento krok nevynechávejte, je důležitý, protože pomáhá zbavit se přebytečného škrobu, který způsobuje, že je rýže lepkavá (tato rýže nemá být lepkavá.) Namočení také zkracuje dobu vaření a zajišťuje, že se vnitřek zrna skutečně uvaří dříve, než vnější část ztratí svůj tvar a stane se kaší.
2. Jakmile je rýže hotová, nechte ji v hrnci přikrytou a nerušenou asi 10 minut, než přidáte poslední úpravy (bylinky atd.) Opět to pomáhá zachovat strukturu a celistvost rýže.

Mohu tuto rýži připravit v rýžovaru?
Vím, že mnozí jsou příznivci pohodlného vařiče rýže. Naprosto to chápu, ale tento recept je mnohem lepší, když ho připravíte na plotně. Ano, pokud potřebujete, můžete s určitými úpravami použít rýžovar:
Rýži ještě velmi dobře propláchněte a dokonce ji na chvíli namočte, abyste ji zbavili škrobu (u rýžovaru to není podmínkou, ale je to užitečné.) Do rýžovaru přidejte orzo, rýži a tekutinu (množství tekutiny upravte podle svého rýžovaru.) Místo nasekané cibule a čerstvého česneku použijete asi ¾ lžičky cibulového prášku a ½ lžičky česnekového prášku (nečekejte stejnou chuť.) Rýžovar nastavte na vhodné nastavení. Jakmile je rýže hotová, vmíchejte trochu extra panenského olivového oleje a teprve poté přidejte petrželku, kopr a citronovou kůru.

Varianty receptu: 1:
- V případě potřeby můžete použít hnědou rýži. Nezíská však stejnou chuť a vyžaduje určité úpravy.
- Pro bezlepkovou variantu stačí vynechat orzo a nechat tekutinu ještě chvíli vařit, aby se pořádně zredukovala.
- Někteří lidé do tohoto rýžového pilafu přidávají mrkev nebo hrášek (podobný nápad jako tady), ale já dávám přednost jednoduchosti, takříkajíc nefalšované.
Popis
Nejlepší řecký recept na citronovou rýži! Spousta chuti z cibule, česneku, citronové šťávy a čerstvých bylinek. Nezapomeňte se podívat do poznámek, kde najdete tipy a nápady, s čím ji podávat.
Ingredience
- 473 mililitrů dlouhozrnné rýže (nevařené)
- Řecký extra panenský olivový olej Early Harvest
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená (něco přes 236 mililitrů nakrájené cibule)
- 1 stroužek česneku, mletý
- 118 mililitrů těstovin orzo
- 2 citrony, šťáva (PLUS kůra z 1 citronu)
- 473 mililitrů vývaru s nízkým obsahem sodíku (hodí se kuřecí nebo zeleninový vývar)
- Špetka soli
- Velká hrst nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička koprové trávy (suchý kopr)
Návod:
- Rýži dobře propláchneme a poté ji namočíme na 15 až 20 minut do velkého množství studené vody (tolik, aby rýže pokrývala 2.5 cm ). Zrnko rýže byste měli být schopni snadno rozlomit pouhým vložením mezi palec a ukazováček. Dobře ji nechte okapat.
- Ve velké pánvi s pokličkou (jako je tato) rozehřejte asi 3 lžíce extra panenského olivového oleje, dokud se olej nezačne třpytit, ale nekouřit. Přidejte cibuli a smažte ji asi 3 až 4 minuty, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a těstoviny orzo. Chvíli promíchávejte, dokud orzo nezískají barvu, a pak vmíchejte rýži. Promíchejte, aby se rýže obalila.
- Nyní přidejte citronovou šťávu a vývar. Tekutinu přiveďte k varu (měla by se trochu zredukovat) a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte a nechte vařit asi 20 minut nebo dokud není rýže hotová (tekutina by se měla zcela vstřebat a rýže by měla být měkká, ale nelepivá.)
- Odstavte rýži z ohně. Pro dosažení nejlepších výsledků ji nechte přikrytou a rýži asi 10 minut nerušte.
- Odkryjte a vmíchejte petrželku, koprovou nať a citronovou kůru. Pokud chcete, přidejte navrch několik plátků citronu na ozdobu. Vychutnejte si!