Je čas zbavit se těžkých, jednobarevných těstovinových salátů! Tento zářivý, chutí nabitý krevetový těstovinový salát se stane vaším novým receptem! Tento těstovinový salát bez majonézy má trochu středomořský nádech, je plný kousků krémového avokáda, nasekané zeleniny, čerstvých bylinek a lehké citronové zálivky.
V tomto jednoduchém těstovinovém salátu s krevetami dělá rozdíl několik věcí, nezapomeňte se podívat na mé video ke konci tohoto příspěvku.

Těstovinový salát je tak trochu americký fenomén - podle mého názoru rozkošný.
Ne nadarmo se těstovinový salát objevuje téměř na každém pikniku nebo letním grilování; je to skvělé jídlo určené ke sdílení.
Pokud je těstovinový salát dobře proveden, může být - zejména krevetový - opravdovou hvězdou! Ale přiznejme si, že špatný těstovinový salát je až příliš častý. Mám na mysli těstovinové saláty na jedno brdo, které jsou těžké majonézou a postrádají všechno ostatní.
Dobrá zpráva je, že najít cestu k dobrému těstovinovému salátu je možné! A tento středomořský krevetový těstovinový salát s avokádem, zeleninou a čerstvými bylinkami je vaší vstupenkou.
Ještě lepší zprávou je, že s jeho přípravou nemusíš čekat na příští vaření nebo pohoštění, tento těstovinový salát je skvělým lehkým obědem - přičemž hlavní bílkovinou jsou krevety - nebo jednoduchou přílohou vedle dalších oblíbených středomořských pokrmů. Například když mám chuť na jídlo z mořských plodů, udělám si tento krevetový těstovinový salát vedle lososových klobás! Věřte mi, je to vítězná kombinace!

Proč tento krevetový těstovinový salát funguje?
Na tomto zdravějším a zářivějším krevetovém těstovinovém salátu vynikají tři věci:
1. Vyvážený poměr těstovin a ostatních surovin. Když si projdete seznam ingrediencí tohoto krevetového těstovinového salátu, zjistíte, že nejde ani tak o těstoviny.
Kolínkové těstoviny (nebo jakékoliv jiné malé těstoviny podle vašeho výběru) zde hrají spíše podpůrnou roli pro množství lahodných čerstvých ingrediencí - rajčat, cibule, zelené papriky, avokáda a dalších oblíbených středomořských surovin. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě vařené krevety, takže jich je v tomto těstovinovém salátu dostatek.
2. Středomořští tvůrci chutí. Chutě se v tomto těstovinovém salátu vrství od velkého množství čerstvých bylinek. Nemluvíme tu o obloze z čerstvých bylinek, máme tu asi po 236 mililitrech nasekané petrželky a máty. Rád přidávám další oblíbené středomořské suroviny, jako jsou olivy kalamata a sýr feta. (Pokud máte k dispozici marinovaná artyčoková srdíčka nebo žampiony, můžete je také přidat.)
3. Lehčí, světlejší dresink. Není překvapením, že místo majonézového dresinku připravujeme tento krevetový těstovinový salát se zálivkou ve středomořském stylu z vynikajícího extra panenského olivového oleje, citronové šťávy, čerstvě nasekaného česneku a oregana.
Extra panenský olivový olej je nositelem i zvýrazňovačem chuti, proto je důležité používat kvalitní variantu do všech salátů. Použila jsem náš řecký extra panenský olivový olej Early Harvest, je bohatý a ovocný a tomuto těstovinovému salátu s krevetami dodá tu správnou intenzitu.
Zálivku si nejraději připravuji přímo ve velké míse. Jakmile přidáme všechny ingredience, jednoduše promícháme, abychom se ujistili, že je vše dobře pokryto zářivou citronovou zálivkou.

Návod na přípravu předem
Několik rad, pokud plánujete připravit tento krevetový těstovinový salát s předstihem:
1. Tento těstovinový salát je dobré připravit půl hodiny až hodinu před podáváním, aby se chutě spojily, ale jednu věc byste měli udělat - avokádo si nechat až na dobu, kdy budete chtít podávat. Tak avokádo neztmavne a nezkazí vzhled salátu.
2. Tento salát můžete připravit až 24 hodin před podáváním. Pokud tak učiníte, nezapomeňte si avokádo, krevety a fetu uschovat a přidat je blíže k době podávání.
3. Pokud vám zůstanou zbytky, můžete je uchovávat v chladničce ve skleněné nádobě s těsným víkem. Pamatuj, že uvařené krevety vydrží při správném uložení v chladu něco kolem 3 dnů. A avokádo samozřejmě rychle změní barvu.
Popis
Tento krevetový těstovinový salát se středomořským nádechem, plný nakrájené zeleniny, avokáda, čerstvých bylinek a světlé citronové zálivky si zamilujete. Nezapomeňte se podívat na video výše, kde uvidíte, jak ho připravuji.
Složení
Na dresink
- 59 ml citronové šťávy + 1 lžička citronové kůry
- 78 mililitru extra panenského olivového oleje (použila jsem řecký extra panenský olivový olej Early Harvest)
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžíce sušeného oregana (nejlépe řeckého)
- 1 lžička sladké španělské papriky
- Sůl a pepř
Na těstovinový salát
- 473 mililitrů uvařených loketních těstovin (z 236 mililitrů suchých těstovin)
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 473 mililitrů cherry rajčat, rozpůlených na poloviny
- 118 mililitrů nakrájené červené cibule
- 118 mililitru oliv Kalamata bez pecky, rozpůlené nebo nasekané
- 336 gramů vařených velkých krevet
- 2 - 3 avokáda zbavená jadřinců a nakrájená na kousky (avokáda pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla)
- 236 mililitrů nasekané petrželky
- 236 mililitrů nasekaných lístků čerstvé máty, stonky odstraň
- 112 gramů řeckého sýra feta, nakrájeného na kostičky nebo rozdrobeného
Pokyny
- Připravíme citronovou zálivku. Ve velké míse vyšleháme citronovou šťávu, kůru, extra panenský olivový olej, česnek, koření, sůl a pepř.
- Nyní sestav salát. Do stejné mísy přidej těstoviny. Přidejte ostatní přísady kromě fety. Dobře promíchejte, aby se spojily, pak přidejte fetu a jen lehce promíchejte.