Poslední dobou jsem si oblíbila okurky - spoustu rychlých okurkových nakládaných salátů, omáčku tzatziki, okurkové sendviče, nemluvě o všech středomořských salátech, ve kterých okurky nikdy nechybí.
Tento jednoduchý recept na okurkový salát tvoří čtyři čerstvé suroviny: okurky, šalotka, ředkvička a čerstvý kopr. Vhodím je do lehké zálivky z řeckého extra panenského olivového oleje a citrusů.
Líbí se mi, jak šalotka, jemnější cibule a peprná ředkvička doplňují chladivé okurky v tomto salátu. A přestože jsem zastáncem přelévání ředkviček pořádnou vrstvou másla, je tato peprná zelenina stejně chutná i vedle okurek. Nasekaný kopr dodá salátu svěží a jasný nádech (pokud chcete, můžete kopr nahradit čerstvou mátou, petrželkou nebo bazalkou)!
Tento okurkový salát zabere doslova 10 minut (maximálně 15) a je ideální přílohou na poslední chvíli k čemukoli, co připravujete.

Jaký druh okurky použít na okurkový salát?
V místním obchodě s potravinami najdete různé druhy okurek, který druh je tedy na okurkový salát nejlepší?
Já osobně dávám přednost anglickým okurkám, kterým se také říká okurky skleníkové. Jsou velké a tenké s tmavě zelenou slupkou. Anglické okurky mají tenčí jedlou slupku, takže je nemusíte loupat. Co je však důležitější, jsou bez semínek, takže jsou sladší a mnohem méně vodnaté. Všechny části okurky jsou sice přirozeně plné vody, ale nejvíce tekutiny obsahují právě semena. Takže už tím, že jste si vybrali anglickou okurku, jste tento problém zmírnili.
Pokud však anglické okurky nemůžete sehnat, poslouží vám i běžné okurky na krájení. Budete však muset oloupat voskovitou slupku.

Jak nakrájet okurky na salát?
Existuje mnoho způsobů, jak nakrájet okurky na salát. Kdykoli dělám salát z okurek a rajčat, označovaný také jako můj líný středomořský salát, obvykle je krájím na velké kostky.
Pro tento recept však ráda krájím vysoké okurky na tenká kolečka. A to efektivnějším a možná i bezpečnějším způsobem pomocí mandolínového kráječe , pokud ho máte.
Musím okurky osušit nebo "vypotit"?
Proces "vypocení" okurek, podobně jako to děláme s lilkem, jednoduše znamená, že okurky osolíme a odložíme (ve velkém cedníku umístěném ve dřezu), aby z nich odtekla přebytečná voda.
Tento krok je zcela nepovinný a já ho většinou nedělám. Pokud však okurkový salát neplánujete podávat ihned, je důležité okurky nechat okapat. A jakmile se "vypotí", rychle je otřete, abyste je zbavili přebytečné soli, a pokračujte v přípravě salátu.
Okurkový salát je však nejlepší podávat čerstvý. Nepatří k těm, které se snažím připravovat dopředu příliš často.
Jak připravit okurkový salát?
Tento svěží a lehký salát je rychlý a jednoduchý. Podívejte se na mé video níže, kde uvidíte, jak ho dělám, ale v podstatě to probíhá takto:
- Nakrájejte zeleninu na plátky. Okurky krájím na tenká kolečka a šalotku a ředkvičky se snažím krájet podobně, aby se co nejlépe prezentovaly.
- Okurky, šalotky, ředkvičky a hrst čerstvého kopru vložte do jedné velké mísy.
- Připravte zálivku. Smíchejte asi 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa a šťávu z ½ citronu s 1 lžičkou suchého oregana a košer solí a černým pepřem. Dobře prošlehejte a spojte.
- Salát přelijte zálivkou a promíchejte! Podávejte!

Jak už jsem se zmínila, tento salát podávejte hned nebo co nejdříve, aby bylo vše ještě pěkně křupavé.
Pokud potřebujete pracovat trochu dopředu, můžete všechny ingredience nakrájet na plátky, ale počkejte s jejich promícháním se zálivkou, dokud nebudete připraveni k servírování.
Co mohu použít místo kopru?
Pokud nemáte k dispozici čerstvý kopr, můžete použít suchou koprovou nať. Začněte s 1 až 2 čajovými lžičkami suchého koprového plevele a přidejte další podle své chuti. Obecně platí pravidlo, že na 1 lžíci čerstvého kopru připadá 1 lžička koprové trávy. Tento recept má asi 4 lžíce čerstvého kopru, takže technicky můžete použít až 4 lžičky sušeného koprového plevele. Začněte však v malém množství a postupujte dále.
Varianty receptu
Potřebujete ještě více středomořských chutí? Přidejte olivy kalamata bez pecek nebo posypte krémovou fetou!
Ingredience
- 2 anglické okurky nakrájené na tenké plátky pomocí mandolíny nebo nože
- 1 až 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
- 4 až 6 ředkviček nakrájených na tenké plátky
- Asi 7.0 g nasekaného čerstvého kopru
Na dresink
- 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje Použila jsem řecký extra panenský olivový olej Early Harvest
- 2 lžíce bílého vinného octa
- Šťáva z ½ citronu
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř
Pokyny
- Nakrájené okurky vložte do velké mísy. Přidáme nakrájenou šalotku, ředkvičky a čerstvý kopr.
- V malé misce (nebo zavařovací sklenici) smíchejte ingredience na dresink (extra panenský olivový olej, bílý vinný ocet, citronovou šťávu, oregano, košer sůl a černý pepř). Šlehejte (nebo nádobu přikryjte a protřepejte), dokud se dobře nespojí.
- Salát přelijte zálivkou. Znovu promíchejte, aby se zálivka spojila, a ujistěte se, že je okurkový salát dobře pokrytý zálivkou. Dobrou chuť!