Snadný salát z bílých fazolí - recept na středomořský salát, který je snadný a chutný!

Jednoduchý salát z bílých fazolí plný jasných středomořských chutí. Fazole z konzervy, nakrájená zelenina a čerstvé bylinky smíchané v jedné velké míse. Žádný náročný dresink, stačí vám k tomu jen vymačkaná citronová šťáva a extra panenský olivový olej. Tento salát připravený předem je tak sytý, že je skvělým obědem nebo přílohou k jakémukoli jídlu, které si vyberete.

Jednoduchý salát z bílých fazolí plný jasných středomořských chutí! Fazole z konzervy, nakrájená zelenina a čerstvé bylinky smíchané v jedné velké míse. Žádný náročný dresink, stačí jen vymačkaná citronová šťáva a extra panenský olivový olej!

Tento salát připravený předem je tak sytý, že je skvělým obědem nebo přílohou k jakémukoli jídlu, které si vyberete! Podívejte se na video níže, jak ho připravuji.

Salát z bílých fazolí s nakrájenou zeleninou a čerstvými bylinkami

Fazole jsou geniální surovinou a základem středomořské stravy.

Levné. Pohodlné. Bohaté na bílkoviny. Plné důležitých živin včetně kyseliny listové, vitaminu B1 (thiaminu), draslíku, hořčíku a železa.

Ve spíži mám všechny druhy fazolí, protože jsou skvělé pro rychlé pokrmy na poslední chvíli, které jsou zároveň výživné. Polévka z bílých fazolí a kapusty, těstoviny z fazolí a brokolice, salát ze 3 fazolí a piyaz (turecký salát z bílých fazolí) jsou na pravidelné obměně.

Fazolové saláty jsou tady vlastně na denním pořádku. A tento jednoduchý salát z bílých fazolí je novým rodinným favoritem. Stačí pár jednoduchých ingrediencí, 1 miska a je v něm spousta křupavé chuti!

A protože tento recept na salát z bílých fazolí vydrží v lednici, aniž by se rozmočil, je ideální pro rychlé přípravu obědů. Nebo pokud hledáte večeři na všední den, je tento salát perfektní přílohou k pstruhovi, marinovanému kuřeti, grilovanému roštěnci nebo jehněčímu masu.

Tento salát z bílých fazolí má všechno, co k němu patří. A jako bonus nemusíte ani šlehat zálivku v jiné misce!

Co mám na tomto salátu z bílých fazolí ráda

- Používá jednoduché ingredience a žádný speciální dresink. Tento salát používá jednoduché suroviny, které už pravděpodobně máte po ruce. Fazole, čerstvé bylinky, rajčata a okurky. Na zálivku opravdu stačí vymačkat citronovou šťávu a pokapat extra panenským olivovým olejem.

- Zabere 1 mísu. Tento fazolový salát je k smrti snadný na přípravu! Vše naházejte do jedné mísy a promíchejte. Úklid je minimální!

- Vydatný a sytý. Bílé fazole, které jsou hlavní ingrediencí, jsou poměrně vydatné a bohaté na bílkoviny. Jsou to skvělé rostlinné bílkoviny, které vás zasytí.

- Plné chuti! Není to typický fazolový salát. Tento salát je ozvláštněn výraznými chutěmi ve středomořském stylu, počínaje čerstvými bylinkami, citronovou šťávou a olivovým olejem a několika výraznými druhy koření.

- Lze připravit předem. Další úžasnou věcí na fazolích jako základu salátu je to, že skvěle drží a nerozmočí se. Tento salát můžete připravit i den předem, je ještě lepší druhý den, kdy se chutě stihnou spojit a zesílit.

Ingredience

K přípravě tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:

Bílé fazole: Pro tento recept se hodí jakékoli bílé fazole, které máte rádi. Já jsem použila fazole cannellini z konzervy, které mají jemnou chuť, ale zároveň jsou trochu oříškové. Navíc jsou jemné a mají příjemnou krémovou strukturu, což mám ráda.

Čerstvá zelenina: zelenina: nakrájená anglická okurka, hroznová nebo cherry rajčata a zelená cibulka.

Anglické okurky mám ráda, protože jsou sladší a jejich slupka je jemná, takže ji nemusím loupat. Co se týče rajčat, můžete použít jakoukoli odrůdu, kterou máte rádi, já mám pro tento salát nejraději menší rajčata, jako jsou hroznová nebo cherry. Zelená cibule dodá jemnou cibulovou příchuť, aniž by byla přehnaná (nezapomeňte použít bílé a zelené části, abyste získali více chuti).

Čerstvé bylinky: Zelené bylinky: Nepoužíváme jen pár snítek bylinek na ozdobu. Je zde dobrý šálek čerstvé petrželky a asi 15 lístků čerstvé máty. Pokud mátu nemáte, skvělou náhradou je čerstvá bazalka.

Koření: K dochucení tohoto salátu můžete použít libovolné koření... velmi dobře se hodí oregano a kmín. Já jsem však pro zábavný a odvážný nádech použila trojici koření -za'atar, sumac a aleppský pepř. Pokud potřebujete, můžete to změnit... můžete použít například sušené oregano, trochu kmínu nebo se omezit na sůl a pepř. Ale pokud máte chuť na něco trochu jiného, vezměte si mé zábavné koření zde a vyzkoušejte ho! )Za'atar je zemitý a oříškový. Sumac má krásný zemitý a kouřový profil a aleppský pepř má velmi mírnou pálivost, která je lehce ovocná a pikantní - trochu jako sušená rajčata).

Dresink? Tady není žádný efektní dresink. K zálivce stačí citronová šťáva a extra panenský olivový olej přímo v salátové míse. Řecký extra panenský olivový olej Early Harvest; je bohatý a odvážný - ideální k dokončení tohoto salátu! A pokud chcete trochu víc šmrncu, použijte také citronovou kůru.

Sýr feta (volitelně): Slaný krémový sýr feta je zcela nepovinný, ale rozhodně ho doporučujeme. Ten slaný a smetanový sýr navrchu to celé ještě více vylepší.

Bílé fazole, zelenina, čerstvé bylinky ve velké míse. Malá miska s kořením a citronem na stranu

Jaké fazole do tohoto salátu použít?

Fazole cannellini jsou sice mým favoritem pro tento salát, ale jak už jsem řekla, hodí se i jakýkoli jiný druh bílých fazolí. Mezi další skvělé alternativy bílých fazolí patří:

  • Fazole v konzervě
  • Fazole severní v konzervě
  • Máslové fazole v konzervě

Určitě můžete použít i jiné druhy fazolí, nemusí to být jen bílé fazole. Hodí se například ledvinové fazole, cizrna nebo dokonce malé fazole lima.

Salát z bílých fazolí posypaný sýrem feta. Připraveno k podávání

Mohu tento salát připravit ze suchých fazolí?

Konzervované bílé fazole jsou zde skvělou zkratkou, stačí je před použitím velmi dobře propláchnout. Pokud ale máte čas, rozhodně můžete při přípravě tohoto receptu na salát z bílých fazolí začít se suchými fazolemi.

Pro začátek budete potřebovat něco málo přes 236 mililitrů suchých fazolí.

1 - Fazole namočte přes noc do velkého množství vody. Můžete je nechat v lednici, aby se namočily. Před vařením je slijte.

2 - Fazole (poté, co je scedíte) vložte do dostatečně velkého hrnce (zvětší se). Přikryjte je asi 5.1 cm studené vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přiklopte a za občasného jemného míchání vařte, dokud fazole nezměknou, 1 až 1.5 hodiny.

3 - Před použitím do salátu slijte přebytečnou vodu a nechte fazole trochu vychladnout. Postupujte podle pokynů v receptu na salát.

Popis

Jednoduchý salát z bílých fazolí plný zářivých středomořských chutí! Fazole z konzervy, nakrájená zelenina a čerstvé bylinky smíchané v jedné velké míse. Žádný náročný dresink, stačí jen vymačkaná citronová šťáva a extra panenský olivový olej. Připravte si ji dopředu, aby měla co nejlepší chuť .

Složení

  • 2 plechovky bílých fazolí (cannellini), scezené a dobře propláchnuté
  • 1 anglická okurka nakrájená na kostičky
  • 280 g hroznových nebo cherry rajčat, rozpůlených
  • 4 zelené cibulky, nakrájené
  • 236 mililitrů nasekané čerstvé petrželky
  • 15 až 20 nasekaných lístků máty
  • 1 citron, oloupaný a odšťavněný
  • Sůl a pepř
  • Koření (1 lžička Za'ataru a po ½ lžičce Sumaku a Aleppa. Další možnosti najdete v poznámkách)
  • Extra panenský olivový olej (použila jsem EVOO Early Harvest)
  • Sýr feta, volitelně

Pokyny

  1. Do velké mísy přidejte bílé fazole, okurky, rajčata, zelenou cibulku, petržel a mátu.
  2. Přidejte citronovou kůru. Dochutíme solí a pepřem, poté přidáme za'atar, sumac a aleppský pepř.
  3. Nakonec přidejte citronovou šťávu a vydatně zakápněte extra panenským olivovým olejem (2 až 3 polévkové lžíce). salát pořádně promíchejte, aby se spojil. Ochutnejte a upravte koření. Pokud máte rádi, přidejte sýr feta. (Aby měl salát nejlepší chuť, nechte ho před podáváním asi 30 minut v zálivce. Viz poznámky).