Zaneprázdnění kuchaři, tohoto křehkého, dokonale vločkového pečeného lososa s citronem a česnekem si zamilujete! Příprava zabere jen málo času a uvaříte ho za méně než 20 minut! Losos pečený ve fólii je chytrá technika, která pokaždé zajistí dokonale propečeného a vlhkého lososa. Úklid je navíc hračka.
Nezapomeňte si přečíst tipy a podívat se na video níže, jak tento recept na lososa pečeného na česneku připravit!

Kromě toho, že losos patří k potravinám prospěšným středomořské dietě, je to krásná a chutná ryba, ze které je "luxusní" večeře během chvilky. Mnoho lidí však představa přípravy velkého filetu z lososa děsí, protože se může snadno stát, že bude příliš suchý nebo mdlý. To však není tento případ!
Tohoto lososa plného chuti a citronového česneku si zamilujete! Je křehký, vlhký a dokonale vločkatý. Nejlepší na tom je, že je tak snadný na přípravu, a to i pro méně zkušené kuchaře.
Proč je tento recept na lososa s citronem a česnekem dobrý? Dva důležité tipy
Kromě toho, že je tato večeře z lososa super rychlá a snadná, rozhoduje pro mě několik věcí:
1 - Spousta chuti
Losos je statná, tučná a robustní ryba, která snese velké odvážné chutě, aniž by ji přetížily. Ve skutečnosti losos velké výrazné chutě potřebuje. Proto je tu naše chutná citronovo-česneková omáčka!
Tento recept na pečeného lososa začíná přípravou jednoduché citronovo-česnekové omáčky. Co v ní je?
- Citron. Vlastně spousta. Šťáva ze 2 velkých citronů + citronová kůra (tolik jasu!).
- Hodně čerstvého česneku. Dbejte na to, aby byl česnek mletý nebo jemně nasekaný (nikdo nechce kousat do velkého kusu česneku!).
- Kvalitní extra panenský olivový olej. V mnoha receptech se používá rozpuštěné máslo, ale ve skutečnosti to není potřeba. K dokončení této omáčky stačí extra panenský olivový olej, který dodá lososovi zdravější máslovou chuť. Já jsem použila řecký extra panenský olivový olej Early Harvest, který je bohatý a má peprnou chuť.
- Koření a bylinky. Jednoduché trio suchého oregana, papriky a černého pepře se v omáčce rozšlehá pro ještě lepší chuť.
2 - Křehké a dokonale vločkové
Tuto chytrou techniku pečení lososa v alobalu jsem doporučila začínajícím kuchařům nebo všem, kteří si nejsou jisti, jak lososa v troubě připravit.
Zabalení lososa do alobalu zachytí páru a pomůže rybu dobře uvařit a zároveň zabrání jejímu vysušení. Omáčka tomu také velmi napomáhá, protože sice dodá lososovi chuť, ale zároveň ho udrží pěkně vlhkého.
Jak upéct lososa s citronem a česnekem ve fólii
Tento česnekový pečený losos je tak snadný jako 1.2 ,3.
Krok 1: Připravte citronovo-česnekovou omáčku
V malé misce nebo sklenici smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, citronovou kůru a koření.
Krok 2: Připravte lososa

Připravte si plech na pečení vyložený velkým kusem fólie (fólie musí být dostatečně velká, aby se do ní dal zabalit losos). Horní část fólie potřete extra panenským olivovým olejem. Lososa osušte, dobře osolte košer solí a položte na připravený plech.
Nyní lososa rovnoměrně přelijte chutnou citronovo-česnekovou omáčkou. Přidejte plátky citronu (protože citronu není u lososa nikdy dost)! Fólii zabalte a přehněte, aby byla nahoře pevně uzavřená.

Krok 3: Pečení
Lososa (zabaleného v alobalu) pečeme v troubě vyhřáté na 191 °C. Pečte přibližně 15 minut v závislosti na tloušťce (pokud je váš losos silný 3.8 cm nebo více, může to trvat o něco déle).
Vyjměte z trouby, odkryjte a ještě na pár minut vložte pod brojler.
Ozdobte trochou čerstvé petrželky. Jak chutně to vypadá?! Níže mám několik nápadů, co k tomu podávat!

Jak poznám, že je losos hotový?
Jakmile lososa vyndáte z trouby, pokud se vám zdá, že je stále nedopečený, můžete ho nahoře omotat fólií a nechat krátce odpočinout. Nenechávejte ho příliš dlouho, losos se může snadno změnit z nedopečeného na příliš propečeného.
Když se losos snadno odlupuje vidličkou, je hotový. Pokud chcete, můžete ke kontrole propečení ryby použít teploměr s okamžitým měřením. Ministerstvo zemědělství USA doporučuje minimální vnitřní teplotu 63 °C , která by měla být naměřena v nejsilnější části rybího filetu.
Na co se zaměřit při nákupu velkého filetu z lososa?
Nákup velkého boku lososa - -jako je 0.9 kg, jako máme v tomto receptu, který nasytí menší skupinu lidí - -může znít hrozivě, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché.
Už jsme o tom mluvili v jednom z předchozích příspěvků, ale když kupujete lososa, barva a vůně jsou v podstatě nejlepšími ukazateli kvality. Hledejte lososa, který má zářivě růžový odstín a voní čistě a ne příliš rybinou. Neměl by vypadat vysušeně ani by neměl být příliš cítit.
Pokud je to možné, vybírejte lososa z volné přírody. Pokud není k dispozici, je dobrou volbou i losos mražený nebo z udržitelného chovu.

Co podávat k tomuto česnekovému lososu?
Pokud chcete tuto večeři z pečeného lososa doplnit, začněte tím, že k ní přidáte odvážný a jednoduchý salát, jako je tento snadný středomořský salát z rajčat a okurek.
A co se týče stran, možnosti jsou nekonečné! Pokud hledáte něco lehkého a barevného, zkuste italskou pečenou zeleninu nebo tyto řecké zelené fazolky s fetou.
A pro ty, kteří mají rádi něco škrobnatého, se hodí řecká citronová rýže; brambory s bylinkami nebo řecké pečené brambory.
A ještě jedna rada na závěr: protože se tento losos připravuje poměrně rychle, nezapomeňte si nejprve připravit přílohy a saláty, než lososa vložíte do trouby.

Hledáte další recepty na ryby a mořské plody? Podívejte se na další nápady zde.
Další recepty na středomořskou stravu najdete zde.
Složení
Na lososa:
- 0.9 kg filetů z lososa
- Kosher sůl
- Extra panenský olivový olej (použila jsem řecký extra panenský olivový olej Early Harvest)
- ½ citronu nakrájeného na kolečka
- Petrželka na ozdobu
Na citronovo-česnekovou omáčku:
- Kůra z 1 velkého citronu
- Šťáva ze 2 citronů
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje (použila jsem řecký extra panenský olivový olej Early Harvest)
- 5 nasekaných stroužků česneku
- 2 lžičky suchého oregana
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky černého pepře
Pokyny:
- Troubu předehřejte na 191 °C.
- Připravte citronovo-česnekovou omáčku. V malé misce nebo odměrce smíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru, extra panenský olivový olej, česnek, oregano, papriku a černý pepř. Omáčku dobře prošlehejte.
- Připravte si plech vyložený velkým kusem fólie (měla by být dostatečně velká, aby se dala přeložit přes lososa). Horní část fólie potřete extra panenským olivovým olejem.
- Nyní lososa osušte a z obou stran dobře osolte košer solí. Položte ho na alobalem vyložený plech. Potřete ho citronovo-česnekovou omáčkou (dbejte na rovnoměrné rozetření omáčky).
- Přes lososa přeložte fólii (švem nahoru). Pečte 15 až 20 minut, dokud není losos v nejtlustší části téměř úplně propečený (doba pečení se bude lišit podle tloušťky ryby. Pokud je váš losos tenčí, zkontrolujte ho o několik minut dříve, abyste se ujistili, že se nepropeče. Pokud je váš kus velmi silný, 1.5 a více centimetrů, může to trvat o něco déle.)
- Opatrně vyjměte lososa z trouby a otevřete alobal, abyste odkryli jeho horní část. Krátce, asi 3 minuty, ho vložte pod brojler. Během opékání pozorně sledujte, zda se losos nepřipaluje a zda se česnek nepřipaluje. 2)