Recept na středomořský cizrnový salát - zdravé veganské jídlo s hinem

Tajný středomořský cizrnový salát mé rodiny je plný křupavé zeleniny, čerstvých bylinek a pikantní česnekové a limetkové zálivky. Tento salát je tak vydatný a sytý, že může být samostatným veganským jídlem s přílohou z pečeného nebo smaženého lilku. Přečtěte si důležité tipy a níže se podívejte na video, jak na to.

Tajný středomořský salát z cizrny, který připravuji pro svou rodinu, je plný křupavé zeleniny, čerstvých bylinek a pikantního česnekového a limetkového dresinku! Recept na středomořskou dietu, který pokaždé vyhraje.

Tento salát je tak vydatný a sytý, že může být samostatným veganským jídlem s přílohou z pečeného nebo smaženého lilku. Můžete ho podávat s kuřecím masem, lososem nebo jakýmkoli jídlem podle vlastního výběru. Přečtěte si důležité tipy a níže se podívejte na video s postupem přípravy!

Středomořský cizrnový salát s lilkem a pitou.

Středomořský cizrnový salát

Když jsem vyrůstala, moje rodina trávila dovolenou v Alexandrii, druhém největším egyptském městě a pravděpodobně mém nejoblíbenějším místě ve Středomoří.

Rušné ulice Alexandrie jsou domovem prodavačů a malých občerstvení, z nichž mnohá se věnují každodennímu vykrmování falafelu a fazolí fava spolu s rozsáhlou nabídkou sytých "selských" salátů a příloh.

A právě odtud pochází inspirace dnešního cizrnového salátu - z Alexandrie. Jednoduchý, výživný salát, který hýří chutí a chutná tak středomořsky, jak jen to jde.

Tento veganský cizrnový salát však často kombinuji s nebo . Lilek je nepovinný a nemusíte ho dělat, ale myslím, že mu dodává něco zvláštního.

Jediný způsob, jak tento salát vylepšit, je dresink s pikantním česnekovým a limetkovým dresinkem!

Ingredience

Na tomto cizrnovém salátu je skvělé, že je připraven z jednoduchých a čerstvých surovin. Tady je, co v něm je:

1. Cizrna - základem salátu je cizrna, která nahrazuje tradiční hlávkový salát nebo zeleninu. Tato hlavní ingredience je ořechová, masitá a plná bílkovin. Právě ona dodává tomuto salátu objem. Já zde jednoduše používám cizrnu z plechovky, abych ušetřila čas.

2. Čerstvá zelenina - římská rajčata a anglické okurky jsou nakrájené na kostičky, takže mají podobnou velikost jako cizrna. Díky tomu se dá snadno sníst celá na jedno sousto. Červená cibule je nakrájená na tenké půlměsíčky a dodává salátu příval chuti.

3. Čerstvé bylinky - Klíčovými bylinkami jsou zde kopr a petržel. Kopr je nabitý jasnou citronovou chutí a petržel je zemitá a peprná. Myslím, že kopr může být nejvíce nevyužívanou bylinkou, ale kopr tento salát skutečně oživí.

4. Koření - do tohoto cizrnového salátu se hodí směs koření Za'atar. Skládá se z divokého tymiánu a opražených sezamových semínek - je oříšková, zemitá a lehce citrusová. Sype se na salát a lilek, pokud ho přidáváte, a opravdu mu dodává hloubku a pozvedá chuť.

5. Zálivka na cizrnový salát - Protože máme tolik výrazných chutí, potřebujeme jen lehkou a jednoduchou zálivku z čerstvého prolisovaného česneku, limetkové šťávy, soli, pepře a kvalitního extra panenského olivového oleje. Já jsem se rozhodla použít EVOO Early Harvest. Je mimořádně chutný, ale salát nepřehluší.

6. Lilek (nepovinné) - Lilek můžete buď jemně osmažit na oleji, a dodat tak salátu něco navíc. Lilek, který je na okrajích křupavý a uvnitř krémový, může být skvělým doplňkem vedle tohoto světlého salátu.

Jak připravit cizrnový salát: Krok za krokem:

Tento recept na veganský cizrnový salát se připravuje ve středomořském stylu a má dvě hlavní složky: cizrnový salát a lilek (lilek je volitelný, jak již bylo zmíněno dříve).

Krok 1 Příprava lilku (nepovinné)

Pokud přidáváte lilek vedle cizrnového salátu, začněte tím, že lilek nakrájíte na plátky a osolíte. Nechte ho 20 až 30 minut v klidu, aby se z něj vytáhla vlhkost a hořkost.

Lilek osušte a osmažte na extra panenském olivovém oleji na středním/středně silném ohni (nebo opečte podle tohoto návodu.) Pokud smažíte, je dobré nechat lilek odpočinout na papírových utěrkách, aby se odsál přebytečný olej. Posypte je za'atarem.

Tip: lilkovou část tohoto salátu můžete připravit jeden večer předem. Zcela vychlaďte a uložte do chladničky, dokud nebude připraven k použití.

Vařený lilek na podnosu

Krok 2: Příprava salátu

Nakrájejte okurky, rajčata a červenou cibuli. Přidejte je do salátové mísy a poté přidejte čerstvou petrželku a kopr. Přidejte zbývající za'atar (sůl a pepř držte v ruce, protože se přidávají do zálivky, později můžete koření vždy upravit).

cizrnový salát promíchaný se zeleninou a bylinkami v míse

A připravte si česnekovo-limetový dresink a pokapejte jím trochu lilku a zbytek na salát a dobře promíchejte.

Chcete-li salát vtipně servírovat, přidejte salát a plátky lilku na pěkný velký talíř.

Několik tipů

Pro přípravu NEJLEPŠÍHO středomořského cizrnového salátu existuje několik důležitých tipů. Tento jednoduchý salát je docela těžké pokazit, ale tohle je jen pár jednoduchých tipů, které pro vás mám.

1. Cizrnu dobře slijte a propláchněte. Protože v tomto receptu používáme konzervovanou cizrnu, abyste z ní získali tu nejlepší chuť, ujistěte se, že ji dobře scedíte a propláchnete. Když ji vložíte do cedníku a na minutu ji ve dřezu přeženete vodou, slaná a někdy kovově chutnající tekutina se odplaví. Zůstane vám tak mnohem chutnější cizrna.

2. Dva způsoby přípravy lilku (pokud jej používáte). Lilek je sice zcela nepovinný, ale pokud se ho rozhodnete přidat, můžete ho připravit dvěma způsoby. Stejně jako v tomto receptu jsem zvolil smažení lilku na plotně.

Můžete ho však také upéct nebo zapéct v troubě vyhřáté na 204 °C, což je o něco zdravější verze. Vyžaduje méně oleje a může být pro vás jednodušší.

3. Cizrnový salát a lilek skladujte odděleně. Pokud připravujete dopředu nebo pokud vám zůstaly zbytky, nejlépe uchovávejte cizrnový salát a uvařený lilek v oddělených nádobách v lednici, aby se lilek příliš nerozmočil.

Sestavený cizrnový salát na talíři

Jsou fazole garbanzo stejné jako cizrna?

Ano, cizrna a garbanzo fazole jsou totéž, i když to zní nesouvisle. Cizrna však není fazole, ve skutečnosti je považována za luštěninu - druh semen nebo lusků rostliny. To je jen taková malá zajímavost pro dnešní den.

Cizrna je na Blízkém východě oblíbenou a milovanou ingrediencí již více než 10 000 let. Věřili byste tomu? Rozdíly v názvech se liší podle jazyka a kultury. Garbanzo fazole jsou španělský termín, zatímco cizrna je běžný anglický termín.

Je konzervovaná cizrna zdravá?

Cizrna v konzervě má spoustu výhod a JE zdravá. Konzervovaná cizrna je rychlá a snadná, protože je již uvařená. Není nutné ji přes noc namáčet. Stačí ji scedit a je připravena k použití.

Konzervovaná cizrna obsahuje stejně bílkovin, sacharidů a zdravých tuků jako suchá cizrna. Mají spoustu vitaminů A, C a E, hodně vlákniny a důležité minerály, jako je železo a draslík.

Tip: Pokud chcete získat co nejzdravější a nejbezpečnější konzervovanou cizrnu, hledejte druhy s nízkým obsahem sodíku nebo bez něj, abyste měli jistotu, že nekonzumujete příliš mnoho soli. Konzervovaná cizrna může obsahovat poměrně vysoké množství sodíku. Pokud si najdete ekologickou variantu, která je balena v plechovce bez BPA, budete mít také jistotu, že nekonzumujete nebezpečné chemické látky, které mohou odcházet z hliníkových plechovek.

Můžete si tento salát připravit dopředu? A jak dlouho vydrží?

Příprava tohoto jednoduchého cizrnového salátu s předstihem nebo pro ty, kteří si chtějí připravit jídlo, nemůže být jednodušší.

Pokud chcete lilkovou složku, můžete si lilek uvařit jeden večer předem. Úplně ho vychlaďte a uložte do lednice ve vlastní nádobě.

Připravte si cizrnový salát. A pokud ho plánujete jíst druhý den, můžete přidat i dresink. Podle mého názoru je však nejlepší přidat zálivku později, zejména pokud salát používáte k obědu několik dní po sobě.

Středomořský cizrnový salát můžete naporcovat do nádob na přípravu jídla a uchovávat v lednici po dobu asi 3 dnů.

Jak podávat cizrnový salát

Jedná se o skvělé samostatné vegetariánské jídlo, zejména s přidaným lilkem.

Pro zábavnou vegetariánskou večeři si moje rodina dá tento salát s přílohami, jako je , , a Je to takový miláček davu a je to taková zábava. Na pitu můžete nasypat všechny své oblíbené přílohy a vznikne tak lahodné sousto.

Cizrnový salát můžete jíst také jako předkrm k jídlu nebo z něj udělat zdravou přílohu, která se dobře hodí k ,, nebo dokonce .

Popis

Tajný středomořský cizrnový salát mé rodiny je plný křupavé zeleniny, čerstvých bylinek a pikantního česnekového a limetkového dresinku! A to je pokaždé výhra

Tipy a video najdete nahoře v příspěvku.

Ingredience

  • 1 velký lilek nakrájený na tenké plátky (ne silnější než 0.6 cm)
  • Sůl
  • olej na smažení, nejlépe extra panenský olivový olej
  • 236 mililitrů vařené nebo konzervované cizrny, scezené
  • 3 polévkové lžíce koření Za'atar, rozdělené
  • 3 římská rajčata nakrájená na kostičky
  • ½ anglické okurky, nakrájené na kostičky
  • 1 malá červená cibule nakrájená na ½ měsíčku
  • 236 mililitrů nasekané petrželky
  • 236 mililitrů nasekaného kopru

Na česnekovou zálivku:

  • 1 - 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 velká limetka, šťáva
  • 78 mililitrů extra panenského olivového oleje Early Harvest
  • Sůl+pepř

Pokyny

  1. Příprava lilku (volitelně) Nakrájený lilek položte na velký plech a bohatě posypte solí. Nechte ho 30 minut odležet (lilek během odležení "vypotí" svou hořkost.) Nyní vyložte další velký tác nebo plech papírovým sáčkem vyloženým papírovou utěrkou a umístěte ho poblíž sporáku.
  2. Uvařte lilek (volitelně). Lilek osušte. Zahřejte 4 až 5 lžic extra panenského olivového oleje na středním/středně vysokém ohni, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Lilek smažte na oleji po částech (postupujte opatrně a pánev nepřeplňujte). Když plátky lilku na jedné straně zezlátnou, otočte je a osmažte z druhé strany. Plátky lilku vyjměte děrovanou špachtlí a položte je na tác vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily a vychladly.
  3. Po vychladnutí sestavte lilek na servírovací mísu. Posypte 1 lžící Za'ataru.
  4. Připravte cizrnový salát. Ve středně velké míse smíchejte rajčata, okurky, cizrnu, červenou cibuli, petrželku a kopr. Přidejte zbývající Za'atar a jemně promíchejte.
  5. Připravte zálivku. V malé misce vyšlehejte dresink. Smažený lilek pokapejte 2 lžícemi zálivky, zbývající zálivkou přelijte cizrnový salát a promíchejte.
  6. Cizrnový salát přidejte do servírovací misky k lilku.
Naložený středomořský salát s cizrnou
Starší příspěvek

Vegetariánský plněný lilek

Novější příspěvek

Hranolky v troubě na řecký způsob

Hranolky v troubě na řecký způsob