Dušené sladké brambory - Zdravý vegetariánský dušený sladký brambor

Tento zdravý vegetariánský guláš ze sladkých brambor překvapí vaše chuťové pohárky tím nejlepším možným způsobem! Je plný kousků rozplývajících se sladkých brambor, jemné mrkve, rajčat a povadlého baby špenátu. Díky několika teplým kořením, jako je kmín a kurkuma, získá trochu východostředomořského nádechu.

Tento zdravý vegetariánský guláš ze sladkých brambor překvapí vaše chuťové pohárky tím nejlepším možným způsobem! Je plný kousků rozplývajících se sladkých brambor, jemné mrkve, rajčat a povadlého baby špenátu. Díky několika teplým kořením, jako je kmín a kurkuma, získá trochu východostředomořského nádechu.

Tento vydatný veganský guláš podávejte nejlépe s rychle uvařeným kuskusem nebo s kouskem křupavého celozrnného chleba. Je to dokonalé pohodlné jídlo pro zahřátí břicha. Bonus - možnost přípravy v pomalém hrnci a instantním hrnci!

Vegetariánský guláš ze sladkých brambor ve velké holandské troubě

Ach, sladké brambory... jedna z mých nejoblíbenějších všestranných zelenin!

Nejenže jsou sladké brambory chutné a vydatné, ale jsou až po okraj nabité výživnými látkami - minerály, vitamíny, vlákninou, antioxidanty a spoustou dalšího!

A když se uvaří, získají neuvěřitelně sladkou a krémovou konzistenci, která je prostě k sežrání. U mě naprostá výhra!

Kromě řeckých citronových brambor a Batata Harra můžete v mnoha receptech v podstatě nahradit obyčejné brambory za sladké. Skvěle se hodí do příloh, jako jsou pečené sladké bramborové hranolky, nakrájené na kostičky a opečené, rozmačkané nebo jednoduše uvařené a promíchané s bylinkami.

Sladké brambory miluji v jakékoli podobě a nikdy neodmítnu pokrm s těmito krasavci! Ale v poslední době jsem si oblíbila dušené sladké brambory.

Jelikož je venku trochu chladněji, říkám si, že není nic lepšího než útulná miska guláše. A sladké brambory jsou hvězdou!

Vegetariánský guláš ze sladkých brambor na středomořský způsob

Tento zdravý vegetariánský - vlastně veganský - guláš ze sladkých brambor je takový rustikální, uklidňující pokrm, který chutná, jako by se vařil celý den. Je velmi vydatný a rozplývá se na jazyku.

Kousky sladkých brambor se vaří spolu s další zdravou zeleninou, aromatickými látkami a teplým středomořským kořením, dokud nezměknou a nezískají krémovou konzistenci. Na závěr se přidá hrst baby špenátu, který dodá jídlu úžasnou zelenou barvu. A závěrečná tečka? Kapka bohatého řeckého extra panenského olivového oleje!

Největším lákadlem je pro mě fakt, že tento dušený sladký brambor je připraven v jednom hrnci a za něco málo přes 30 minut. Navíc je sytý a vydatný i bez masa.

Jak vybrat dobré sladké brambory?

Protože hlavní ingrediencí tohoto guláše jsou sladké brambory, pojďme si rychle říct, jak je vybrat!

Ve skutečnosti existuje několik druhů sladkých brambor, ale já si potrpím na jasně oranžové brambory.

Chcete-li získat ty nejlepší sladké brambory, které vám po uvaření poskytnou sladkou chuť a krémovou strukturu, hledejte: malé až středně velké brambory, které jsou na dotek pevné a mají hladkou slupku.

Je tak lákavé koupit si v supermarketu ty obrovské sladké brambory, ale zkuste se zdržet a pořiďte si ty menší. Větší sladké brambory budou mnohem škrobnatější.

Brambory by měly být na omak pevné a mít poměrně hladkou slupku. Pokud je sladká brambora na omak křehká nebo se dužina poddává, pravděpodobně už má své nejlepší roky za sebou.

Myslím, že je skvělé, když se domů vrátíte s dokonalou sladkou bramborou a rozkrojíte ji, abyste odhalili tu jasně oranžovou dužinu. Tak vím, že jsem odvedla dobrou práci.

Jsou sladké brambory pro vás dobré?

Sladké brambory patří k nejzdravějším potravinám, které člověk může jíst. Jsou plné vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy A, C a B6, hořčík, draslík a další.

Mají také protirakovinné vlastnosti, pomáhají zraku, funkci mozku a udržují váš imunitní systém silný a zdravý!

Možná vám to bude znít divně, ale jedna z věcí, která mě na sladkých bramborách nejvíce nadchla, je, že jsou skvělé pro zdraví střev. Nejenže jsou totiž vynikajícím zdrojem jednoho, ale hned dvou druhů vlákniny, což je úžasné pro trávení.

Sladké brambory obsahují jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu. A protože lidské tělo nedokáže strávit ani jeden z těchto typů, místo aby se při průchodu trávicím traktem rozkládaly, pohybují se tyto vlákniny v neporušeném stavu a dělají pro střeva úžasné věci.

Dobře, myslím, že jste pochopili, o co jde. Tady se zastavím a přejdu k tomu, jak tuhle sladkou bramborovou gulášovou dobrotu připravit...

Ingredience na dušené sladké brambory. Sladké brambory, špenát, cibule, česnek, rajčata, mrkev a petržel.

Co je v tomto dušeném sladkém bramboru?

V tomto guláši je tolik úžasných ingrediencí a koření, ale také nic přehnaného. Je to dokonalá rovnováha mezi super jednoduchou, ale komplexní chutí.

- Sladké brambory - Zemité a sladké, sladké brambory jsou hvězdou tohoto guláše. Jsou vydatné, krémové a v guláši dokonale nahradí maso, takže o ně nepřijdete!

- Baby špenát, mrkev, rajčata - Čerstvý baby špenát a mrkev dodají dušenému masu další zeleninu a dobře přijmou jeho chuť. Mrkev změkne a jemný baby špenát zavadne a v polévce se téměř rozplyne.

- Aromatické látky - Cibule a česnek jsou vždy nezbytné a dodají tolik chuti každému pokrmu, zejména dušenému masu.

- Středomořské koření - Tento jednoduchý dušený sladký brambor se díky čtveřici výrazných koření s příchutí východního Středomoří dostane na vyšší úroveň:

  • Koriandr: hřejivý a zemitý. Je lehce nasládlý a velmi jemně kořeněný.
  • Kmín: Je zemitý, citronový, hřejivý a velmi výrazný! Skvěle se hodí ke sladkým bramborám.
  • Kurkuma: Kurkuma je krásně zářivě žlutá, velmi zemitá a má jemnou zázvorovou chuť.
  • Aleppský pepř: Je to kouzelné koření s ovocnými, pikantními chilli vločkami. Je poměrně mírný - pálivost narůstá pomalu a dodává chuť podobnou rozinkám nebo sladkost podobnou nejlepším sušeným rajčatům! Pokud jste ho ještě nezkusili, pořiďte si aleppský pepř zde.

Jak připravit tento vegetariánský guláš ze sladkých brambor: krok za krokem

Nejdříve orestujte zeleninu a okořeňte ji

Ve velkém hrnci nebo holandské troubě osmahněte česnek a cibuli na troše extra panenského olivového oleje, dokud nebudou pěkně voňavé.

Přidejte nakrájenou mrkev a sladké brambory. Osolte je, opepřete a přidejte odloženou směs koření. Nyní nastavte teplotu na středně vysokou. Zeleninu vařte a občas promíchejte. Vařte 4-5 minut.

Sladké brambory dušené s mrkví, cibulí a česnekem.

Přidejte tekutiny

Přidejte plechovku nakrájených rajčat i se šťávou a vývar. Asi 10 minut přiveďte k varu a poté hořák přepněte na nízkou teplotu. Hrnec přikryjte, ale nechte malý otvor, aby se hrnec nevyvařil. Vařte asi 25 minut, dokud sladké brambory nezměknou.

Tip - Chcete-li vyzkoušet, zda jsou mrkev a sladké brambory měkké a uvařené, zapíchněte do každého kousku vidličku nebo nůž. Pokud se do nich dostane bez odporu a jsou měkké, jsou zcela uvařené!

Přidá se vývar a rajčata

Přidejte zeleninu a dokončete

Otevřete pokličku a vmíchejte baby špenát a petrželku. Nechte špenát trochu zavadnout. Odstavte hrnec z ohně a přelijte ho zdravou kapkou řeckého extra panenského olivového oleje Private Reserve. To je vše!

do dušených sladkých brambor se přidá baby špenát

Mohu tento pokrm připravit v pomalém hrnci nebo v instantním hrnci?

Ano, tento snadný dušený sladký brambor lze připravit i v pomalém hrnci nebo v instantním hrnci. Podle toho, jakému způsobu dáváte přednost! Zde je návod, jak...

Varianta pomalého vaření:

  • Do pomalého hrnce přidejte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a sladké brambory.
  • Dochuťte solí, pepřem a směsí koření.
  • Vhoďte rajčata z konzervy a vývar a dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  • Přikryjte a vařte na nízkém stupni 8 hodin nebo na vysokém stupni 4-5 hodin. Chcete, aby zelenina změkla.
  • Asi 5-10 minut před koncem vmíchejte špenát a petrželku.
  • Vypněte pomalý hrnec a podávejte!

Varianta s instantním hrncem:

  1. Dejte Instant Pot na "sauté" a přidejte olivový olej. Přidejte česnek a cibuli a vařte asi 3 minuty, míchejte, aby se česnek nepřipálil.
  2. Nyní přidejte nakrájenou mrkev a sladké brambory, sůl, pepř a směs koření. Vařte 4 minuty a vše promíchejte.
  3. Přidejte rajčata z konzervy a vývar. Promíchejte.
  4. Stiskněte tlačítko cancel na našem Instant Pot a zajistěte víko ventilem v těsnicí poloze. Zvolte ruční funkci a vařte 10 minut pod vysokým tlakem. Nechte 10 minut působit přirozené uvolnění a poté následuje rychlé uvolnění. Jednoduše vmíchejte špenát a petrželku a nechte pár minut odstát.
Mísa vegetariánského dušených sladkých brambor

Co podávat spolu s jídlem?

Osobně miluji tento dušený sladký brambor na rychle uvařeném kuskusu. Krásný, nadýchaný kuskus se uvaří asi za 10 minut a je dokonalým lůžkem pro tento omáčkový guláš (pořiďte si ho zde v našem internetovém obchodě). A když mám doma křupavou opečenou cizrnu, ráda si ji přidám navrch pro lepší texturu.

Než začnete guláš podávat, můžete si jako veganský předkrm připravit velký salát Shirazi a třeba baba ganoush.

Můžete tento dušený sladký brambor podávat jako přílohu? Jistě! Pokud byste chtěli vedle tohoto guláše přidat nějakou bílkovinu, hodí se něco jako marocké masové kuličky nebo jednoduchá kuřecí prsa!

Další nápady na polévky a guláše:

Popis

Tento zdravý vegetariánský guláš ze sladkých brambor překvapí vaše chuťové pohárky tím nejlepším možným způsobem! Je plný kousků rozplývajících se sladkých brambor, jemné mrkve, rajčat a povadlého baby špenátu. Díky několika teplým kořením, jako je kmín a kurkuma, získá trochu východostředomořského nádechu.

Tento vydatný veganský guláš podávejte nejlépe s rychle uvařeným kuskusem nebo s kouskem křupavého celozrnného chleba. Je to dokonalé pohodlné jídlo pro zahřátí břicha. Bonus - možnost přípravy v pomalém hrnci a instantním hrnci!

Složení

  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ¾ lžičky aleppského pepře
  • ½ lžičky kurkumy
  • Extra panenský olivový olej (použila jsem řecký EVOO Private Reserve)
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 3 oloupané a nakrájené mrkve
  • 3 sladké brambory (asi 0.5 kg ), oloupané a nakrájené na kostičky
  • Košer sůl a pepř
  • 1 420 gramová plechovka nakrájených rajčat i se šťávou
  • 710 mililitrů zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 140.00gramů baby špenátu
  • 236 mililitrů nasekané čerstvé petrželky

Pokyny

  1. Do malé misky přidejte koření (koriandr, kmín, aleppský pepř a kurkumu). Promíchejte a spojte. Odstavte.
  2. Ve velké holandské troubě nebo těžkém hrnci rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte 3 minuty a dbejte na to, aby se česnek nepřipálil.
  3. Nyní přidejte mrkev a sladké brambory. Dochuťte je košer solí, černým pepřem a směsí koření, kterou jste si připravili dříve. Zvyšte teplotu na středně vysokou a za občasného míchání vařte asi 4 až 5 minut.
  4. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata (a jejich šťávu) a vývar. Přibližně 10 minut přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte jen zčásti a nechte nahoře otvor, aby mohl guláš "dýchat". Vařte asi 20 až 25 minut, nebo dokud nejsou sladké brambory zcela uvařené a měkké.
  5. Nakonec vmíchejte baby špenát a čerstvou petrželku. Odstavte z ohně a na závěr hojně zakápněte extra panenským olivovým olejem. Podávejte na rychle uvařeném kuskusu nebo s oblíbeným křupavým chlebem. Dobrou chuť!