Salát Shirazi neboli Salad-e Shirazi je jednoduchý a světlý perský salát z okurek a rajčat, který je plný bylinek a je upravený v citrusovém a extra panenském olivovém oleji! Tento rychlý salát bez salátu je ideální přílohou téměř ke každému jídlu.
Několik tipů dělá velký rozdíl, tak si nezapomeňte přečíst.

Širázský salát neboli Salad-e Shriazi je jednoduchý perský salát z okurek a rajčat, který pochází z krásného města Širáz v jihozápadním Íránu.
Na první pohled vypadá velmi podobně jako můj dřívější středomořský salát z okurek a rajčat. Podobnost tu rozhodně je!
Představte si však tento širázský salát jako bratrance středomořského salátu, jen o něco vyladěnějšího. Tento salát používá několik dalších ingrediencí. Navíc je trochu bylinkovější, šťavnatější a má o něco větší šmrnc.
Zamilujete si, jak je jednoduchý, a přitom tak zářivý a plný chuti! Je to ideální doplněk téměř ke každému hlavnímu jídlu.
Složení salátu Shirazi
V oblasti Atlanty je několik perských restaurací, které moje rodina navštěvuje. Pokaždé, když si zajdeme na perské jídlo, vždy si k kubideh kabobům, které jsou dost podobné grilované koftě, objednám přílohu salátu Shirazi. A všimla jsem si, že každý šéfkuchař má na tento perský salát z okurek a rajčat vlastní pohled nebo variaci.
Tradiční salát Shriazi, jak upozornili moji perští přátelé, obsahuje: okurky, rajčata a červenou cibuli. K dochucení se používá sůl, pepř a sušená máta. A jako citrusy se používá extrakt nebo šťáva z kyselých hroznů, kterým se také říká ab-e-ghooreh.
Toto je trochu jiná verze, moje vlastní moderní úprava s několika doplňky, které si myslím, že si zamilujete!
Zde je to, co potřebujete k přípravě této verze salátu Shirazi:
- Rajčata: Použila jsem 3 větší římská rajčata. Vybírejte rajčata, která jsou pevná, ale mají trochu pružnosti. Ačkoli některé recepty vyžadují odstranění semínek z rajčat, nemusíte to dělat. Tip: Pokud jsou rajčata příliš šťavnatá nebo extra zralá, po nakrájení na kostky je vhoďte do cedníku, abyste se zbavili přebytečné tekutiny.
- Okurky: Okurky nakrájejte na kousky a nakrájejte na plátky: Použijte 1 velkou anglickou okurku nebo 3 až 4 malé perské okurky. Tip: Obě odrůdy jsou bez semínek, mají sladší chuť a měkkou slupku, takže je nebudete muset loupat. Nepoužívejte plátkové okurky, které mají tlustou voskovitou slupku a mohou mít hořkou chuť.
- Cibule: V tomto receptu používám asi 0.2 až ½ středně velké červené cibule. Tip: Cibuli se snažte nakrájet co nejjemněji. Pokud raději používáte šalotku, která je méně ostrá, bude to fungovat také.
- Zelená paprika. Je to zcela nepovinné, ale mám pocit, že to přidává trochu křupavosti a další chuti. Použila jsem pouze ½ zelené papriky, zbavené semínek a nakrájené.
- Mátový květ: To je to, co skutečně odlišuje Salad-e Shirazi. Tradičně se zde používá sušená drcená máta. Já často používám jak suchou, tak čerstvou mátu, pokud je k dispozici. Tip: pokud nemáte k dispozici suchou mátu, můžete použít asi 118 mililitru nasekané čerstvé máty.
- Čerstvé bylinky: Viděla jsem saláty Shriazi jen s mátou (suchou nebo čerstvou), ale ochutnala jsem i takové, které obsahují různé čerstvé bylinky, které mám velmi ráda. V této verzi jsem použila asi po 2 lžících petrželky, kopru a koriandru. Můžete použít jen jednu z těchto tří bylinek nebo jakoukoli kombinaci, kterou máte k dispozici. Je to zcela volitelné.
- Koření: Kromě dobré špetky košer soli a černého pepře rád používám asi 1 lžičku sumaku. Sumac je krásné tmavě červené koření, které pochází z bobulí sumaku. Na perském stole je stále přítomný (a používá se v řadě středomořských a blízkovýchodních jídel.) Sumac dodává hloubku a určitou pikantnost, která se liší od toho, co najdete v citronové nebo limetkové šťávě. Je zcela nepovinná, ale vřele ji doporučuji. Zcela přírodní sumac najdete zde v našem internetovém obchodě.
-Dresing: Vezměte si na pomoc švestky, abyste se dostali do varu a mohli je použít: Salát Shirazi, podobně jako mnoho jiných středomořských salátů, nevyžaduje mnoho jiného než citrusy a kvalitní extra panenský olivový olej.
Protože ab-e-ghooreh (kyselá hroznová šťáva), která se tradičně používá, není snadno dostupná, použila jsem v tomto receptu šťávu ze 2 limetek. Pak jsem přidala štědrou kapku řeckého extra panenského olivového oleje Early Harvest. Bohatý bylinkový podtón EVOO Early Harvest tento salát opravdu vylepšuje. (EVOO Early Harvest najdete v našem internetovém obchodě zde.)

Jak připravit salát Shirazi (perský salát z okurek a rajčat): Několik tipů
Tento salát z okurek a rajčat je velmi snadný na přípravu. Je to snadné jako 1.2 ,3
1. Zeleninu nakrájejte nebo nakrájejte na malé kostičky
Na tento salát je třeba buď nakrájet na malé kostičky, nebo nakrájet okurky, rajčata, zelenou papriku a cibuli. Ne tak malé, jako to děláme u tabouli, ale spíše jako mexické pico de gallo vaše okurky a rajčata by měly být asi 0.6 cm velké kousky. Nakrájená zelenina se rychle marinuje a získá krásné bylinky a citrusy z limetkové šťávy!
Nejlepší je použít zralá rajčata, ale vyhněte se extra zralým rajčatům, která mohou být příliš měkká. A jak jsem již zmínila, pokud rajčata nesejete (což já nedělám), je dobré je před spojením s ostatní zeleninou vložit do cedníku a nechat je trochu odkapat šťávu.
Pokud jde o okurky, jak už bylo zmíněno, je nejlepší použít okurky bez semínek, anglické okurky nebo perské okurky, které není třeba loupat. Pokud žádnou z nich neseženete a musíte použít běžné okurky na krájení, nezapomeňte je oloupat a odstranit semínka.
2. Přidejte bylinky a koření
Hlavní bylinkou, kterou zde použijete, je sušená máta. Pokud suchou mátu neseženete, použijte 118 mililitrů čerstvé máty, nadrobno nasekané. Rád používám kombinaci petrželky, kopru a petržele navíc (také jemně nasekané.) K dochucení přidejte dobrou špetku košer soli, černého pepře a asi 1 lžičku sumaku (nepovinné, ale velmi doporučené.).
3. Salát oblékněte a promíchejte.
Zde není třeba připravovat zálivku v samostatné misce. Stačí přidat limetkovou šťávu a pořádně zakápnout extra panenským olivovým olejem (použila jsem řecký EVOO Early Harvest).
Pár posledních tipů
- Pokud máte rádi tento salát spíše křupavý, nezalévejte ho limetkovou šťávou a olivovým olejem, dokud ho nebudete chtít podávat.
- Chcete-li mít salát šťavnatější a odvážnější, pokračujte v úpravě salátu Shirazi, poté jej přikryjte a dejte na zhruba 30 minut vychladit do lednice, aby se chutě spojily.
Co podávat k salátu Shirazi?
Tento salát je super světlý a univerzální, ráda ho podávám ke všem druhům hlavních jídel. Skvěle se hodí k jednoduchému obědu typu polévka a salát, třeba jako příloha k misce teplé čočkové polévky.
Několik možností pro vás: Losos s citronem a česnekem, pstruh na pánvi, kuře na česneku a dijonu, kuřecí kabanos nebo jehněčí kýta.
Popis
Salát Shirazi neboli Salad-e Shirazi je jednoduchý a světlý perský salát z okurek a rajčat, který je plný bylinek a je upravený v limetkové šťávě a extra panenském olivovém oleji! Tento rychlý salát bez salátu je ideální přílohou téměř ke každému jídlu.
Přečtěte si celý příspěvek, kde najdete další tipy a návrhy, co podávat k salátu!
Složení
- 3 římská rajčata nakrájená na malé kostičky
- 1 anglická okurka (nebo 4 malé perské okurky), nakrájená na malé kostičky
- ¼ až 118 mililitru nadrobno nakrájené cibule (hodí se červená nebo žlutá cibule)
- ½ zelené papriky (volitelně), nakrájené na malé kousky
- 2 až 3 polévkové lžíce KAŽDÉ nasekané čerstvé petrželky, koriandru a kopru
- 1 polévková lžíce sušené máty (nebo 118 mililitru nasekané čerstvé máty)
- Sůl a pepř
- Sumac, podle chuti (nepovinné)
- Šťáva ze 2 velkých limetek (4 polévkové lžíce)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje (použila jsem řecký extra panenský olivový olej Early Harvest)
Návod:
- Nakrájená rajčata dejte na několik minut do cedníku, aby se uvolnila přebytečná tekutina. (Já semínka neodstraňuji, takže tento krok pomáhá.)
- Do velké mísy dejte nakrájená rajčata, okurky, cibuli a papriku.
- Na dochucení přidejte čerstvé bylinky, sušenou mátu a štědrou špetku soli a pepře. Přidejte sumac (já jsem začala s 1 lžičkou). Nakonec přidejte limetkovou šťávu a vydatně zakápněte extra panenským olivovým olejem. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Pokud máte čas, přikryjte a zchlaďte tento salát v lednici po dobu 30 minut až 1 hodiny, aby měl nejlepší chuť.