Recept na pečenou mrkev - jednoduchý veganský recept

Tento jednoduchý veganský recept na pečenou mrkev je chutnou a zdravou přílohou, kterou můžete podávat téměř k jakémukoli jídlu, zejména k masitým pokrmům. Mrkev je pečená při vysoké teplotě a je dokonale křehká s krásně zkaramelizovanými okraji. Do tohoto základního receptu můžete přidat libovolné chutě.

Několik drobných tipů je pro přípravu té NEJLEPŠÍ pečené mrkve naprosto zásadní! Mrkev pečená při vysoké teplotě je dokonale měkká a má krásně zkaramelizované okraje. A existuje tolik způsobů, jak je ochutit, ať už máte rádi slané, sladké nebo pikantní!

Pečená mrkev ve velkém pekáči

Tento jednoduchý recept na veganskou pečenou mrkev je lahodnou a zdravou přílohou, kterou můžete podávat téměř k jakémukoli jídlu, zejména k masitým pokrmům.

Pokud vás vařená nebo dušená mrkev nikdy neokouzlila, slyším na vás! Pro mě je pečení tou správnou volbou.

Pečením se mrkev promění ve sladkou, jemnou a krásně zkaramelizovanou přílohu, která se hodí téměř ke každému hlavnímu jídlu (pečená krůtí prsa jsou jasná). A na Díkůvzdání je řadím mezi přílohy spolu s křupavou smaženou růžičkovou kapustou a pečenými sladkými bramborami. Skvěle se hodí i do mrkvové polévky, která zahřeje!

Můžete se držet mého základního receptu na pečenou mrkev, kterou hodíte do extra panenského olivového oleje a jednoduše dochutíte košer solí a černým pepřem, nebo si dát záležet a mrkev vylepšit dalšími příchutěmi podle svého výběru (pár nápadů mám níže).

Jak péct mrkev v troubě

Pečená mrkev je super jednoduchá na přípravu a je téměř nemožné ji pokazit. A ochutit ji můžete na mnoho způsobů podle toho, jakou máte náladu nebo co podáváte vedle. Tady je pár základních věcí, na které byste měli pamatovat:

Oloupete mrkev před pečením?

Já mrkev před pečením loupu, ale není to nutné. Pokud se rozhodnete ji neloupat, nezapomeňte mrkev opravdu dobře vydrhnout.

Krájíte je, nebo je pečete vcelku?

Jakým způsobem je krájet? Hodí se téměř jakýkoli řez, pokud zachováte zhruba stejnou velikost nakrájených kousků, aby se rovnoměrně uvařily (nechcete přece, aby některé mrkve byly příliš kašovité, zatímco některé nebyly uvařené). Pro dnešní recept na pečenou mrkev jsem mrkev nakrájela na úhlopříčku na velké oválné kotouče (asi 2.5 cm). Zjistila jsem, že se tím zvětší plocha, která se dotýká horké pánve, a mrkev má větší šanci pěkně změknout a rovnoměrně zkaramelizovat.

Musím je před opékáním hodit do oleje?

Plátky mrkve ráda obalím v troše kvalitního extra panenského olivového oleje (použila jsem řecký EVOO Private Reserve). Právě to jim pomáhá dobře se propečet a získat barvu. Proces ochucování začíná jednoduchým přidáním soli a černého pepře.Ráda dávám mrkev, olivový olej, sůl a pepř do velké mísy a rukama promíchávám, dokud se mrkev dobře nespojí. Tento krok můžete provést přímo na pánvi, ale já jsem zjistil, že když začnu v míse, mám větší páku a mrkev je rovnoměrně obalená.

Při jaké teplotě a jak dlouho je péct?

Pro pečení zeleniny, jako je mrkev, je nejvhodnější horká trouba. V tomto receptu jsem mrkev pekla v troubě o teplotě 204 °Cnebo asi 20 až 30 minut, dokud nebyla dokonale měkká a trochu zkaramelizovaná. Nezapomeňte mrkev v polovině pečení zkontrolovat a obrátit, aby se rovnoměrně zbarvila z obou stran.

Měli byste zeleninu při pečení přikrýt?

Pokud je vaším cílem dokonale křehká pečená zelenina s těmi dokonale zuhelnatělými nebo zkaramelizovanými částmi, při pečení ji nepřikrývejte. (Existuje několik výjimek, včetně pečeného květáku, kterému přikrytí na několik minut prospěje, aby pára nejprve uvařila vnitřek větších růžiček. Ale mrkev nakrájenou na malé kousky a baby mrkev není třeba přikrývat.)

A jak už bylo zmíněno, pro pečenou zeleninu je nejlepší trouba s vyšší teplotou, sladké místo je někde mezi 204 °C a 218 °C (trouby se trochu liší). Další důležitá věc, kterou je třeba si zapamatovat, ujistěte se, že mrkev rozprostřete v jedné vrstvě na velký plech. A v polovině přípravy je obraťte, aby se rovnoměrně zbarvily z obou stran.

Já používám tuto litinovou pánev . Další výhodou litiny je, že poskytuje rovnoměrný a stálý žár. Ale skvěle se tu hodí i plechová pánev s okrajem!

Pečená mrkev v míse s petrželkou

Varianty chutí: slané nebo sladké

Co se týče příchutí, které můžete do pečené mrkve přidat, je obloha neomezená. A krásné na tomto základním receptu je, že mrkev je jednoduše upečená se špetkou košer soli a černého pepře, což vám umožňuje přidat si po upečení to, jaké koření a chutě máte rádi... (zasáhněte ji chutí, dokud je ještě teplá).

Na závěr jsem vymačkala trochu čerstvé limetkové šťávy a přihodila čerstvou petrželku. Společně limetková šťáva a petrželka opravdu zvýraznily chuť a dodaly zde trochu jasu.

Když tuto pečenou mrkev podávám jako přílohu k rybímu hlavnímu jídlu, jako je pstruh na pánvi nebo pečená treska, mohu použít jinou kombinaci koření, například kmín, koriandr a špetku oregana.

Máte je rádi sladké? Místo toho zkuste kombinaci mleté skořice, špetky muškátového oříšku a hnědého cukru nebo kapku teplého medu.

Mrkev nakrájená na plátky v pekáči s kořením

Podávejte je s

  • Pečená krůtí prsa
  • Pečeným kuřetem
  • Snadné kuře s citronem
  • Jehněčí kotlety nebo jehněčí kýta bez kosti
  • Pomalu pečený losos

Zbytky a skladování

Uvařenou mrkev skladujte v lednici v mělké nádobě, která je pevně uzavřená. Měla by vydržet přibližně 3 až 5 dní.

Ingredience

  • 0.9 kg mrkve oloupané a nakrájené na úhlopříčku
  • Extra panenský olivový olej použila jsem řecký extra panenský olivový olej Private Reserve
  • Kosher sůl
  • Černý pepř

K ochucení pečené mrkve:

  • Koření dle vlastního výběru (já použila ½ lžičky mleté kurkumy a ¾ lžičky směsi koření harissa)
  • 1 stroužek česneku nadrobno nasekaný
  • Šťáva z ½ limetky
  • Petrželka na ozdobu

Návod:

  • Předehřejte troubu na 204 °C.
  • Nakrájenou mrkev dejte do velké mísy a přidejte štědrou kapku extra panenského olivového oleje (asi 2 polévkové lžíce.) Dochuťte košer solí a černým pepřem. Promíchejte, aby se spojila.
  • Přeneste mrkev na plech a ujistěte se, že je dobře rozprostřená v jedné vrstvě.
  • Pečte ve vyhřáté troubě 20 až 30 minut nebo dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje. V polovině pečení mrkev zkontrolujte a otočte, aby měla stejnoměrnou barvu z obou stran).
  • Vyjměte z trouby. Opečenou mrkev přendejte do servírovací mísy. Zde si ji můžete dochutit podle své chuti. Chcete-li postupovat podle receptu, dochuťte kurkumou a směsí koření harissa. Pokud chcete, přidejte trochu mletého česneku a kapku limetkové šťávy. Promíchejte, aby se vše spojilo. Ozdobte čerstvou petrželkou.