Jak připravit hořčičný bramborový salát

Tento hořčičný bramborový salát dostane středomořskou úpravu díky světlému dresinku a přidání čerstvých bylinek a kaparů. Je plný chuti, neobsahuje vejce a je mnohem méně kalorický. Přečtěte si důležité tipy a podívejte se na video níže, kde najdete recept.

Tento hořčičný bramborový salát dostane středomořskou podobu díky světlému dresinku a přidání čerstvých bylinek a kaparů. Je plný chuti, neobsahuje vejce a je mnohem méně kalorický!

Přečtěte si důležité tipy a podívejte se na video níže.

Hořčičný bramborový salát zdobený červenou cibulí a petrželkou

Každá kultura a téměř každá domácnost má svůj vlastní ceněný recept na bramborový salát. Ten můj je tento hořčično-koprový bramborový salát.

To, co tu navrhuji, není tradiční bramborový salát, rozmačkaný s hořčicí, kyselou okurkou a natvrdo uvařenými vejci, tenhle dostane jasnou středomořskou podobu.

Zdravější varianta, která je plná chuti díky přidání čerstvých bylinek (kopru a petrželky); kaparů; a trochy nakrájené červené cibule. A dresink z dijonské hořčice s dobrým extra panenským olivovým olejem a bílým vinným octem si zamilujete.

Zejména v horkých letních měsících se bramborový salát, caponata a tento rajčatový salát pravidelně objevují jako příloha ke grilovanému celému kuřeti nebo kofta kebabu!

Bramborový salát si však můžete vychutnat na mnoho dalších způsobů. Už se nemůžu dočkat, až ho vyzkoušíte!

Jaké brambory použít?

Pro tento hořčičný bramborový salát se skvěle hodí voskové brambory s tenkou slupkou, jako jsou nové brambory nebo červené brambory, protože mají obvykle nejméně škrobu, díky čemuž dobře drží tvar. Navíc je nemusíte loupat!

Často také používám malé zlaté brambory (yukon gold), což jsou skvělé univerzální brambory, které mají jen o něco více škrobu, ale přesto drží tvar.

Brambory Russet mají příliš tlustou slupku a jsou příliš škrobnaté, což z nich dělá nejméně oblíbeného kandidáta pro recept na bramborový salát, jako je tento.

Pokud jste tady, asi se mnou budete souhlasit, že lahůdkové a kupované v obchodě prostě nejsou to pravé. Podle mě je příliš těžký a rozmočený, když hodiny seděl v kaluži majonézy.

Ale i domácí bramborový salát může mít někdy své mouchy - mdlý, příliš kašovitý, málo aromatický.

Ale tento hořčično-koprový bramborový salát má všechny kouzelné vlastnosti, které hledáte: Drží tvar, takže se skvěle prezentuje, je plný chuti a nikdy není těžký. Tady je důvod, proč...

Tipy na nejlepší bramborový salát

  1. Vyberte si správné brambory. Jak jsem již řekl, vyhněte se superškrobovým bramborám s tlustou slupkou a zvolte raději nové brambory, červené brambory nebo malé zlaté brambory, které lépe drží tvar.
  2. Před vařením brambory nakrájejte na plátky. Pokud brambory nejprve uvaříte, nebudete je moci úhledně nakrájet pro dokonalou prezentaci. Navíc se tenké plátky brambor rychle uvaří (asi 6 minut).
  3. Vodu, ve které brambory vaříte, osolte. To pomůže dodat bramborám chuť hned na začátku.
  4. Zvolte lehčí dresink než dresink s vysokým obsahem majonézy. Já jsem na bramborový salát použila domácí dresink z dijonské hořčice s extra panenským olivovým olejem a pořádnou dávkou bílého vinného octa pro větší pikantnost. A pokud chcete chuť opravdu zesílit, přidejte trochu koření, například koriandr, sumach a špetku černého pepře.
  5. Horké bramborové plátky přelijte dresinkem. Nečekejte příliš dlouho, až brambory vychladnou; přidání dresinku, dokud jsou ještě trochu horké, jim pomůže lépe vstřebat chuť.
  6. Vychutnejte si chuť. Někomu může zálivka stačit, ale já ráda přidávám bylinky (kopr a petrželku) pro větší svěžest a barvu. Většina receptů na bramborový salát přidává okurky, ale já mám ráda kapary pro trochu středomořského nádechu (obojí zde dodá trochu slaného a pikantního nádechu). A trochu nakrájené červené cibule (nebo šalotky, pokud potřebujete něco jemnějšího).
  7. Před podáváním nechte bramborový salát odpočinout. Nechte ho při pokojové teplotě nebo v chladničce 1 hodinu či déle, aby se chutě měly šanci spojit. Před podáváním ho nezapomeňte uvést do pokojové teploty.
Hořčičný bramborový salát podávaný na talíři, zdobený koprem a petrželkou

Jak připravit bramborový salát s hořčicí

  • Nakrájejte a uvařte brambory. K nakrájení brambor na tenké plátky jsem použila mandolinový kráječ, jako je tento 1 . Dejte je do hrnce s vodou (vodu vydatně osolte) a vařte, pak snižte teplotu a vařte do změknutí (asi 6 minut). Dobře je slijte.
Na plátky nakrájené vařené brambory v hrnci
  • Připravte si dresink. V malé misce (nebo v odměrce, která usnadňuje nalévání) smíchejte olivový olej, hořčici, bílý vinný ocet a koření. Dobře prošlehejte.
Dijonská hořčičná zálivka na bramborový salát
  • Dresinkem přelijte brambory a jemně promíchejte.
brambory v kombinaci s dijonským dresinkem
  • Přidejte zbytek ingrediencí. Vhoďte kapary, čerstvé bylinky a nakrájenou cibuli. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
bylinky, kapary a cibule přidané k bramborám
  • Zastavte. Bramborový salát s hořčicí ještě nejezte. Nechte si nějaký čas, aby se vše marinovalo a chutě se spojily. Pokud chcete, nechte ho 30 minut až 1 hodinu chladit, ale před podáváním ho nezapomeňte uvést do pokojové teploty.

s česnekem a za'atarem

Složení

  • 0.7 kg malých brambor, jako jsou nové brambory, zlaté brambory Yukon nebo červené brambory
  • Voda
  • lžička soli
  • 59 mililitrů nakrájené červené cibule
  • 59 mililitrů čerstvé nasekané petrželky
  • 59 mililitrů nasekaného kopru
  • 2 polévkové lžíce kaparů

Dijonská zálivka

  • 78 mililitrů extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • ½ čajové lžičky mletého sumachu
  • ½ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky mletého koriandru

Návod:

  • Brambory omyjte, vydrhněte a dobře osušte. Nakrájejte brambory na tenké plátky pomocí mandolíny. Já jsem použila tento kráječ .
  • Vložte brambory do hrnce a přidejte vodu tak, aby byly pokryty 2.5 cm . Přiveďte k varu. Přidejte sůl. Snižte teplotu a nechte brambory vařit asi 6 minut, dokud nebudou měkké (do brambor by mělo jít píchnout vidličkou).
  • Přidejte ingredience na zálivku do malé misky a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Když jsou brambory hotové, stáhněte je z ohně a dobře je osušte. Vložte je do velké mísy a ihned je přelijte dijonskou hořčičnou zálivkou. Jemně promíchejte, aby se obalily.
  • Přidejte cibuli, čerstvé bylinky a kapary. Jemně promíchejte, aby se spojily.
  • Brambory přendejte na servírovací talíř. Pro dosažení nejlepšího výsledku nechte bramborový salát před podáváním nějakou dobu marinovat. Můžete ho nechat v chladničce asi 1 hodinu, ale před podáváním ho nezapomeňte uvést do pokojové teploty.