Žampiony - jednoduchý recept

Houby jsou skvělé ke steaku, stále dobré v quesadille, úžasné na polentě nebo jen tak samotné. Zde je trik s vařením většiny hub, nejprve je nasucho osmahněte. Houby uvolní vodu, která se pak vyvaří a koncentruje houbovou chuť.

Houby! Při pomyšlení na ně mi v hlavě tancuje radostný tanec.

Jsou skvělé ke steaku, stále dobré v quesadille, úžasné na polentě nebo jen tak samotné. Na přípravu většiny hub je tu jeden trik: nejdřív je nasucho osmahněte.

Tenhle trik mě před lety naučil jeden můj kamarád mykolog, když jsme sbírali lišky a hříbky. Houby nejprve osmahni na rozpálené pánvi, jen tak samotné, bez přidání tekutiny nebo tuku.

Houby uvolní vodu, která se pak vyvaří a koncentruje houbovou chuť. Pak přidáš tuk a libovolné koření.

V tomto receptu smažíme houby button nebo cremini nejprve nasucho, pak na másle, přidáme tymián a trochu vína Marsala.

Žampiony glazované marsalou

Místo másla můžeme klidně použít olivový olej a místo (nebo kromě) hříbků čerstvé shiitake, hříbky nebo lišky.

Marsala je tam kvůli chuti, můžeš použít kuřecí vývar nebo bílé či červené víno, případně přidat sezamový olej a mirin pro asijský nádech.

Místo špetky tymiánu můžeš použít Herbes de Provence, italské koření nebo nadrobno nasekaný estragon.

Máte nějaký oblíbený způsob přípravy hub jako přílohy? Pokud ano, dejte nám o něm vědět v komentářích.

Ingredience

  • 0.5 kg čerstvých hříbků nebo žampionů cremini nakrájených na silné plátky
  • Sůl
  • 4 lžíce másla
  • 78 mililitru vína Marsala
  • Špetka nasekaného čerstvého nebo sušeného tymiánu

Postup

  1. Houby nasucho osmahneme: Velkou pánev rozehřejeme na vysokou teplotu. Na rozpálenou pánev vložíme všechny houby a promícháme je. Snižte teplotu na středně vysokou. Často míchejte. Možná uslyšíte, jak houby skřípou. Právě když si myslíte, že se houby začnou pálit, začnou uvolňovat svou vlhkost. Zdá se, že voda z hub prostě vytéká. Míchejte, aby se houby obalily vlastní omáčkou, a posypte je solí.
  2. Přidáme máslo, tymián: Poté do pánve přidáme máslo a promícháme. Přidej špetku tymiánu. Na másle na středním plameni smažte houby, dokud nezačnou hnědnout, asi 2-3 minuty.
  3. Přidáme víno marsala: Přidej do pánve víno marsala a zvyš teplotu na nejvyšší stupeň. Promíchej, aby se houby dobře obalily. Prudce vař, dokud marsala téměř nevyprchá. Na pánvi zůstane máslo. Vypněte oheň a ihned podávejte.