Jak uvařit rýži

Při této metodě připravíte rýži s výraznými, jednotlivými zrnky a nadýchanou strukturou. Nepotřebujete odměrky, recept, a dokonce ani konkrétní poměr vody a rýže. Tato technika nejlépe funguje s dlouhozrnnou bílou rýží, jako je basmati, texmati nebo jasmínová.

Pokud potřebujete k večeři jen misku nadýchané rýže, je to ta nejjednodušší a nejspolehlivější metoda, kterou znám.

Nepotřebuješ odměrky, recept, dokonce ani konkrétní poměr vody a rýže - naplň hrnec vodou, přidej rýži, přiveď ji k varu a pak vař, dokud rýže nezměkne. Rýži slijte, vraťte ji do hrnce a nechte ji vařit ve zbytkovém teple, dokud ji nebudete chtít podávat.

Super snadné, že? Není to nic náročného, ale slibuji, že se to povede.

Jak připravit rýži bez receptu

Jaký druh rýže se z toho připravuje?

Při této metodě získáš rýži s výraznými, samostatnými zrnky a nadýchanou strukturou, která se nejlépe jí lžící nebo vidličkou.

Tuto metodu vaření rýže jsem se poprvé naučil na kuchařské škole. Jako člověku, kterému se rýže na dně hrnce vždycky připálí, ať už se řídím jakýmkoli receptem, mi tento způsob vaření rýže zachránil život. Od té doby ho používám, kdykoli chci jednoduchou, neokázalou misku rýže.

Nejlepší rýže pro tento způsob

Tato technika se nejlépe osvědčuje u dlouhozrnné bílé rýže, jako je basmati, texmati, jasmínová nebo dlouhozrnná hnědá rýže. Můžete ji použít i k vaření krátkozrnné rýže (nebo ječmene, farro či jiných zrn), ale ztratíte jedinečnou strukturu a lepkavost a škrobnatost, které jsou výsledkem vaření těchto zrn jinými metodami.

Jak připravit rýži bez receptu

Kolik rýže uvařit

Bude tento recept vhodný pro více porcí? Ano. Můžete uvařit libovolné množství rýže, jednu porci nebo deset porcí, pokud použijete dostatečně velký hrnec. Z 236 mililitrů suché rýže připravíte asi 946 mililitrů vařené rýže, takže stačí zvýšit nebo snížit množství podle toho, kolik potřebujete uvařit.

Co se považuje za velikost porce pro jednu osobu?

Jedna porce představuje asi 236 mililitrů vařené rýže. Z 236 mililitrů suché rýže se připraví asi 4 porce.

Kolik vody použít

Také nemusíte odměřovat přesné množství vody ani si pamatovat žádné poměry vody a rýže. Stačí naplnit hrnec vodou a přidat rýži - rýže by měla být pokryta nejméně 5.1 cm vody a měla by mít dostatek prostoru pro pohupování nahoru a dolů. Je to jako vařit těstoviny!

Pokud vás znervózňuje nepřesnost, použijte na 236 mililitrů rýže zhruba tři nebo 946 mililitrů vody.

Způsoby použití této rýže

Považujte tuto rýži za "rýži pro každý den". Skvěle se hodí jako příloha ke kuřecímu masu nebo mořským plodům, k večeři na plech nebo k jakémukoli jídlu na všední večer. Pokud máte chuť na něco luxusnějšího - třeba na večeři nebo když chcete udělat dojem na někoho, kdo má rande -, zvolte rýžový pilaf nebo něco jako tuto rýži s koriandrem a limetkou.

Mísa bílé rýže

Tipy na nejlepší nadýchanou rýži

Několik dalších tipů

Milujete rýži? Další recepty na rýži, aby byla zajímavá

Ingredience

  • 236 ml dlouhozrnné bílé nebo hnědé rýže
  • Voda
  • 1/4 čajové lžičky košer soli, nepovinně

Metoda

  1. Hrnec naplníme vodou a přidáme rýži: Rýže by měla být pokryta nejméně 5.1 cm vody (pokud jste nervózní, použijte poměr rýže a vody 1:4). Pokud používáš, přidej alespoň 1 čajovou lžičku soli na 236 mililitrů rýže. Několikrát zamíchejte, abyste se ujistili, že se rýže a voda promíchaly.Jak připravit rýži bez receptu
  2. Na silném ohni přiveďte rýži k varu a poté ji stáhněte na minimum: Pak vodu nechte přejít do varu a snižte teplotu, dokud se neudrží v mírném varu.Jak připravit rýži bez receptuJak připravit rýži bez receptu
  3. Rýži vař, dokud není sotva měkká: Bílá rýže se uvaří zhruba za 10 až 15 minut. Hnědá rýže se uvaří zhruba za 20 až 30 minut. Během vaření rýži několikrát promíchejte, když si vzpomenete. Ke konci vaření ji ochutnejte, abyste vyzkoušeli její propečenost. Rýže je hotová, když je měkká a už není křupavá, ale na váš vkus je ještě příliš tuhá.Jak připravit rýži bez receptu
  4. Rýži nechte okapat: Rýži a tekutinu z vaření sceďte. (Tekutinu z vaření můžete uchovat pro další vaření.) Několikrát sítkem zatřepejte, aby se rýže úplně scedila.Jak připravit rýži bez receptu
  5. Vraťte do hrnce, přikryjte a nechte stát: Ihned po scezení, dokud je rýže ještě horká a zapařená, přendáme rýži zpět do hrnce a přikryjeme pokličkou. Necháme ji 10 až 15 minut odstát mimo dosah tepla. Pára z horké rýže zachycená v hrnci dokončí vaření rýže a pomůže jí získat dokonalou strukturu.Jak připravit rýži bez receptuJak připravit rýži bez receptu
  6. Rýži načechrejte a podávejte: Rýži odkryjte, načechrejte vidličkou a podávejte.Jak připravit rýži bez receptu
Snadno uvařená dlouhozrnná rýže
Starší příspěvek

Celerová krémová polévka

Novější příspěvek

Portobello houbový burger

Portobello houbový burger