Recepty z quinoy - jednoduchý, zdravý a chutný recept

Tento pilaf z quinoy se připravuje podobně jako pilaf z rýže. Nejprve na oleji osmahneme cibuli, papriku, česnek a neuvařenou quinou. Poté přidáme vodu, přivedeme k varu, přikryjeme a necháme vařit, dokud quinoa nevstřebá všechnu tekutinu.

Máte rádi quinou?

Je to jedna z mých nejoblíbenějších věcí.

I když je to vlastně semínko, chová se jako zrno a v mnoha receptech, včetně klasického pilafu, snadno nahradí rýži.

Stejně jako rýže neobsahuje lepek, ale protože je to vlastně semeno, má vysoký obsah bílkovin. Ideální pro ty, kteří chtějí trochu omezit sacharidy.

Tento pilaf z quinoy se připravuje podobně jako pilaf z rýže.

Nejprve na oleji osmahneme cibuli, papriku, česnek a neuvařenou quinou, pak přidáme vodu, přivedeme k varu, přikryjeme a necháme vařit, dokud quinoa nevstřebá všechnu tekutinu.

Pokud chcete, můžete místo části nebo celé vody uvedené v receptu použít vývar. Osobně dávám přednost přípravě s vodou, protože quinoa má sama o sobě nádhernou oříškovou chuť, kterou použití vývaru může zakrýt.

Podávejte ji teplou, při pokojové teplotě nebo vychlazenou.

Máte nějaký oblíbený recept na quinou? Pokud ano, dejte nám vědět v komentářích. Rádi si ho poslechneme.

Složení

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené na polovinu
  • 1/2 střední žluté cibule, jemně nakrájené
  • 1/4 papriky, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 polévkové lžíce piniových oříšků
  • 236 mililitrů nevařené quinoy
  • 473 mililitrů vody
  • Špetka mletého černého pepře
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo thajské bazalky*
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé pažitky nebo zelené cibulky včetně zelených částí
  • 1 malá okurka, oloupaná, zbavená semínek, nakrájená na kousky
  • Sůl a pepř

Metoda

  1. Quinou propláchněte, pokud je to uvedeno na obalu: Pokud je na krabici quinoy uvedeno propláchnutí, vložte ji do velkého síta a propláchněte, dokud voda nepoteče. (Některé značky propláchnutí nevyžadují.)
  2. Smažení cibule, papriky, česneku a piniových oříšků: V hrnci o objemu 1.4 l až 1.9 l rozehřejte na středně vysoké teplotě 1 PL olivového oleje. Přidejte cibuli, papriku, česnek a piniové oříšky a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, ale nezhnědne.
  3. Přidejte quinou: Přidejte neuvařenou quinou a za občasného míchání vařte ještě několik minut. Část quinoy můžete nechat trochu opéct.
  4. Přidejte vodu, osolte a přiveďte k varu: Přidejte 473 mililitrů vody a jednu lžičku soli. Přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum tak, aby se quinoa a voda vařily, zatímco hrnec je částečně přikrytý (natolik, aby z něj unikala pára). Vařte 20 minut nebo dokud quinoa nezměkne a voda se nevstřebá. Odstavte z ohně a přendejte do velké servírovací mísy. Vidličkou ji načechrejte.
  5. Vmíchejte olivový olej, mátu, bazalku, pažitku a okurku: Nechte vychladnout, dokud není jen mírně teplá, přidejte další lžíci olivového oleje. Vmíchejte nasekanou mátu, bazalku, pažitku a okurku. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.
Quinoa pilaf
Starší příspěvek

Teriyaki losos sous vide

Kuře cacciatore (kuře na lovecký způsob)