Kdy pečená brambora není pečená brambora? Když je to brambora hasselback!
Tyto křupavé, křupavé, máslové brambory s harmonikovým vzhledem vyžadují jen o něco více úsilí než pečené brambory a jsou vynikající, když se podávají ke speciální večeři. Vzpomeňte si na sváteční pečeni, steak na rande nebo velikonoční šunku.
Odkud pocházejí brambory Hasselback?
Tyto brambory údajně vynalezl švédský kuchař v restauraci Hasselbacken ve Stockholmu v 50. letech 20. století. Odpočívejte v pokoji a požehnejte mu.
Jak nakrájet brambory Hasselback
Postup je následující: Překrojte brambory na tenké plátky ve tvaru harmoniky, ale nepřekrojte je až do konce, aby plátky zůstaly dole spojené. Nechte je neoloupané!
Tady je trik! Abyste si usnadnili vedení plátků, položte při krájení na obě strany brambor hůlky - zabráníte tak náhodnému proříznutí.
Brambory pokapejte velkým množstvím másla a olivového oleje a posypte je solí. Dejte je do trouby péct na delší dobu, aby se vnitřek stihl zkrémovatět a vnějšek zezlátnout a zkřehnout.

Jaké brambory se nejlépe hodí pro Hasselback?
Při této metodě můžete použít téměř jakékoliv brambory, ale já mám rád brambory Yukon Golds pro jejich krémovou strukturu a proto, že brambory velikosti pěsti jsou obvykle tak akorát velké pro jednu osobu. Nevylučujte však ani větší brambory Russet a sladké brambory nebo dokonce malé červené brambory. I z nich se dají udělat dobré brambory hasselback, jen si dejte pozor na velikost porcí.
Jak ochutit brambory Hasselback
Tyto brambory jsme jednoduše upravili pomocí soli, pepře, rozpuštěného másla a olivového oleje. V kombinaci s petrželkou by se hodily i jiné bylinky, například tymián nebo rozmarýn, stejně jako použití celého másla nebo celého olivového oleje. Brambory můžete také vylepšit česnekem, strouhankou, nasekanými ořechy, parmazánem nebo jiným sýrem.
Ale proč byste to dělali? Tyhle brambory s volánky jsou rozhodně chutné samy o sobě a zaslouží si své místo ve špaldovém nebi tak, jak jsou.
Jak ohřát brambory Hasselback
Brambory ohřejte na plechu nebo v zapékací misce a pečte je 10 až 15 minut při teplotě 177 °C nebo dokud nejsou horké.
Další bramborové recepty, které si zamilujete!
Složení
- 6 brambor Yukon Gold, každá o hmotnosti asi 168 gramů
- 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky plus další na ozdobu
- Vločková mořská sůl, podle chuti
Metoda
- Předehřejte troubu na 425ºF
- Nakrájejte brambory na plátky: Na prkénko položte bramboru a na obě strany brambory položte paličku. Ostrým tenkým nožem proveďte hluboké svislé řezy ve vzdálenosti 0.3 cm od sebe, ale neprořízněte bramboru celou. Paličky by měly zabránit tomu, abyste omylem řezali příliš hluboko nebo prořízli celou bramboru. Brambory položte řeznou stranou nahoru do zapékací misky, trochu od sebe, aby každá měla trochu místa. Brambory mírně rozevřete.
- Brambory okořeňte: V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, olej a petrželku. Brambory tím pokapejte a pak směs másla a oleje pomocí štětce na pečivo rovnoměrně rozetřete mezi plátky každé brambory. Posypte solí.
- Pečte 1 hodinu a 15 minut: Nebo dokud nebudou zlatavé a křupavé. Brambory se během pečení více rozvlní a získají harmonikový vzhled. Podávejte horké.