Recept na polentu - jednoduchá a chutná příloha

Polenta je pokrm typu kaše oblíbený v severní Itálii. V Itálii se často připravuje z různých přísad, včetně kukuřičné mouky, mleté rýže, pohanky a kaštanové mouky. V Severní Americe se obvykle připravuje výhradně z hrubě mleté kukuřičné mouky.

Jednou z nejchutnějších, nejuniverzálnějších a nejjednodušších příloh je polenta. Je skvělým základem pro servírování osso bucco, krátkých žeber nebo volské oháňky. Je také skvělým základem pro zeleninu, jako jsou houby nebo restovaná brokolice.

Co je polenta?

Polenta je pokrm typu kaše oblíbený v severní Itálii. V Itálii se často připravuje z různých ingrediencí, včetně kukuřičné mouky, mleté rýže, pohanky a kaštanové mouky. U nás v Severní Americe se obvykle připravuje výhradně z hrubě mleté kukuřičné mouky. Představte si polentu jako italskou verzi krupice! Připravuje se však ze žluté kukuřice namísto bílé kukuřice.

Polentu můžete připravit a podávat teplou a podobnou kaši, nebo ji můžete nechat ztuhnout a nakrájet na plátky, které můžete grilovat nebo smažit.

Jak připravit krémovou polentu

U tohoto receptu připravujeme obzvlášť krémovou polentu, a to díky přidání másla a smetanového sýra. Pro její přípravu nejprve rozšleháme polentu (hrubou kukuřičnou mouku) ve vroucí osolené vodě. Poté snížíme teplotu, vmícháme trochu másla a polentu vaříme asi 25 minut. Když je polenta uvařená, měkká a jemná, vmícháme do ní smetanový sýr a podáváme. Jednoduché, že?

Tato polenta je tak lehká, nadýchaná a krémová, že by mohla být téměř dezertem.

Změňte to!

Tento recept má sloužit jako návod, klidně s ním experimentujte.

Krémová žlutá polenta v bílé misce

Jaký druh kukuřičné mouky použít na polentu?

Hledejte hrubozrnnou žlutou kukuřičnou mouku; díky ní získáte správnou strukturu polenty. Jemnozrnná kukuřičná mouka má tendenci se rozvařit na kaši. Existuje mnoho značek, které prodávají kukuřičnou mouku speciálně pro polentu a uvádějí to na obalu. Ty jsou dobrou volbou.

Jak připravit dopředu a ohřát

Pokud polentu připravujete předem, nechte ji vychladnout, přikryjte a uložte do lednice. Polentu znovu ohřejte na plotně nebo v mikrovlnné troubě (asi 5 minut na nejvyšší výkon), v případě potřeby přilijte více tekutiny, aby polenta povolila. Po ohřátí polentu důkladně promíchejte, aby se nadýchala. Ihned podávejte.

Zde jsou další způsoby, jak vyzkoušet polentu:

Složení

  • 946 mililitrů vody
  • 1 1/2 čajové lžičky soli nebo 1 čajová lžička v případě použití soleného másla
  • 236 mililitrů žluté polenty nebo hrubě mleté kukuřičné mouky
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 59 mililitrů smetanového sýra

Metoda

  1. Polentu rozšlehejte ve vroucí osolené vodě: V hrnci se silným dnem o objemu 1.9 litru nebo 2.8 litru zahřejte osolenou vodu (1 a půl lžičky soli na 0.9 litru vody) k varu na prudkém ohni. Do vroucí vody pomalu přidávejte polentu a během přidávání ji šlehejte, aby se netvořily hrudky.
  2. Povařte a uvařte: Snižte teplotu na velmi nízký stupeň varu a přidejte máslo. Pokračujte ve šlehání polenty, dokud nezačne houstnout. Poté pánev přikryjte a nechte polentu 25 minut vařit. Občas promíchejte dřevěnou lžící, aby se polenta nepřichytila ke dnu pánve. Polenta by měla být po uvaření měkká a jemná. Pokud tomu tak není, nechte ji vařit o něco déle.
  3. Přidejte smetanový sýr: Přidejte smetanový sýr a vmíchejte ho do polenty. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte. (Pokud chcete, aby byla polenta ještě krémovější, můžete přidat více smetanového sýra.)