Instantní hrnec versus tlakový hrnec na sporáku - co byste měli vědět

Tento recept vyžaduje brambory Yukon Gold, červené nebo russet. Nakrájejte je na 3,81cm kousky a jsou hotové za méně než 15 minut. Vyjměte je hned po vypnutí časovače, aby se nerozvařily. V této podobě je můžete přeložit do bramborového salátu.

Ne vždy se připravuji nebo vařím předem, ale jsem ráda, když to udělám. Je tak příjemné otevřít ledničku a najít věci, které se dají snadno sestavit do rychlého jídla.

Třeba brambory! V tlakovém hrnci rychle uvařím hromadu brambor nakrájených na kostičky a používám je na nejrůznější věci po celý týden.

Jak uvařit brambory v tlakovém hrnci

Možná si říkáte, že vytáhnout tlakový hrnec na tak jednoduchý kuchyňský úkon, jako je vaření zeleniny v páře, je přehnané, ale mně to takhle vyhovuje.

Líbí se mi, že mohu naložit hrnec, stisknout tlačítko a odejít, místo abych čekala a starala se o hrnec na sporáku. Můj Instant Pot také desetkrát za sebou zapípá, když je hotovo, a já to slyším téměř odkudkoli v mém malém bytě. Takže vím, kdy je jídlo hotové.

Používání tlakového hrnce ne vždy ušetří čas při těchto typech kuchyňských příprav, ale myslím, že je to pohodlnější. Vlastně mám svůj instantní hrnec neustále na lince, protože ho používám téměř každý den!

Jak uvařit brambory v tlakovém hrnci

Které brambory jsou v instantním hrnci nejlepší?

Pro tento recept můžete použít jakýkoli druh brambor, například Yukon Gold, červené nebo russet brambory. Nakrájejte je na 3.8 cm kousky a budou hotové za méně než 15 minut (asi deset minut, než se v hrnci vytvoří tlak, a pak tři minuty, než se brambory uvaří v páře). Vyndejte je hned po vypnutí časovače, aby se nerozvařily, a pak je použijte, jak chcete!

V této podobě je můžete přeložit do bramborového salátu (teplého nebo studeného, jak máte raději). K snídani je házím na pánev a dělám z nich rychlý hašé s cibulí a paprikou nebo je opékám na pánvi vedle vajec na slunci.

K večeři je rozmačkám přímo v horkém hrnci poté, co je uvařím v páře, a připravím si tak snadnou bramborovou kaši, nebo je hodím do trouby a upeču do křupava, jako na obrázku.

Jak vařit brambory v tlakovém hrnci

Časování v rychlovarné konvici a v tlakovém hrnci na sporáku

Při použití elektrického tlakového hrnce, jako je Instant Pot, se některé pokrmy vaří déle než při použití tlakového hrnce na sporáku. Tradiční tlakový hrnec na sporáku může dosahovat tlaku až 15 PSI, zatímco Instant Pot dosahuje maximálně 12 PSI. Pokud však recepty vyžadují tak krátkou dobu vaření, jako je tento, obvykle není rozdíl patrný. Pokud používáte model s varnou deskou, použijte stejnou dobu vaření .

  • Vyjměte brambory a zkontrolujte jejich propečení: Po úplném uvolnění tlaku hrnec otevřete. Pomocí žáruvzdorných rukavic vyjměte parní koš s bramborami. Brambory jsou hotové, když jsou měkké jako vidlička. Jednoduchý tip! Pokud brambory nejsou zcela hotové, přiklopte pokličku. Naprogramujte vaření při vysokém tlaku o 2 až 3 minuty déle, podle toho, jak tvrdé brambory máte. Pak nechte tlak přirozeně povolit, pokud chcete brambory vařit déle. Případně proveďte rychlé uvolnění po uvaření, než otevřete víko. Pokud brambory nepoužijete ihned, nechte je zcela vychladnout a poté je v zakryté nádobě uložte do chladničky. Brambory vydrží přibližně 1 týden.
  • Jak vařit brambory v tlakovém hrnciJak uvařit brambory v tlakovém hrnci