Recepty na Pesach: Moderní příloha k pesachové večeři

Připravte si letos k pesachové večeři krásně vrstvený macesový koláč. Jsou v něm vrstvy macesů namočených ve vejci, tenké plátky sladkých brambor a skořicí okořeněná jablka. Tento macesový koláč se hodí k snídani, pozdní snídani nebo jako příloha k pečenému kuřeti při večeři.

Už vás nebaví obvyklý cimes a kugel podávaný k pesachové večeři? Připravte si letos krásně vrstvený macesový koláč!

Moderní příloha k pesachové večeři!

Tsimmes je směs sladkých brambor a sušeného ovoce oslazená pomerančovou šťávou a kugel je nákyp z nudlí nebo brambor. Mohlo by se zdát, že svou sladkostí připomínají téměř dezert, ale nejčastěji se podávají jako příloha ke slaným hlavním jídlům.

Představte si je jako židovskou obdobu sladkého bramborového nákypu na Den díkůvzdání - sladké pokrmy určené ke slanému jídlu.

I když jsou oba pokrmy vynikající přílohou, vzhledu tohoto vrstveného macesového koláče konkurovat nemohou! Úplně miluju, jak je to krásné, když se nakrájí na plátky. Zářivě oranžové vrstvy sladkých brambor dělají z tohoto jídla výstavní kousek!

Pesachový příkrm s macesy -bílá zapékací mísa plněná vrstvami sladkých brambor a jablek, navrch macesové kugel. Chybí plátek a na jeho místě je servírovací lopatka.

Co obsahuje tento macesový koláč?

Pokud jste někdy dělali pánev s macesovým chlebem, budou vám vrstvy macesů a vajec v tomto koláči připadat povědomé. Ve skutečnosti se tento macesový koláč hodí k snídani, pozdní snídani nebo jako příloha k bůčku či pečenému kuřeti k večeři!

Jsou v něm vrstvy macesů namočených ve vejcích, sladkých brambor nakrájených na tenké plátky a jablek okořeněných skořicí. Povrch potřete margarínem a před podáváním ho ještě pár minut pečte, aby byl křupavý a propečený.

Margarín se zde používá místo másla, protože košer dietní zákony nařizují, že mléčné výrobky nelze jíst vedle jídla, které obsahuje i maso, nebo bezprostředně po něm. Pokud je vaše pesachové jídlo zcela vegetariánské nebo nedodržujete košer zákony, klidně místo něj použijte máslo.

Další informace o tom, které odrůdy jablek jsou pro pečení nejlepší, najdete v našem Průvodci jablky.

Příloha s macesem na Pesach - - bílá zapékací miska s vrstvou sladkých brambor na dně a vrstvou jablek nahoře posypaných skořicí. Pesachový příkrm s macesy - zapékací mísa s macesy na povrchu

Přílohu k pesachovému jídlu připravte předem

Abyste si zjednodušili rutinu v den svátku, můžete macesový koláč připravit den předem. Připravte se jen na to, že pokud ho budete přenášet rovnou z lednice do trouby, přidejte k době přípravy několik minut.

Po upečení vydrží v lednici až tři dny.

Další recepty pro váš pesachový stůl!

Složení

  • 6 velkých vajec
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 473 mililitrů horké vody
  • 6 listů ( 168 gramů ) macesových sušenek, nalámaných na 2.5 cm kousky
  • 0.7 kg sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kolečka o tloušťce 0.3 cm.
  • 2 velká jablka Fuji nebo Gala, oloupaná, rozčtvrcená, zbavená jádřinců a nakrájená na 0.6 cm silné plátky
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce margarínu

Metoda

  1. Předehřejte troubu a připravte si zapékací misku: Vymažte pekáč o rozměrech 9x13 margarínem, olivovým olejem nebo olejem z hroznových semínek.
  2. Rozšlehejte vejce a namočte macesy: Ve středně velké míse rozšlehejte vejce se solí a pepřem, dokud nezůstanou žádné šmouhy po žloutku. V oddělené velké míse zalijte macesové krekry horkou vodou. Nechte je minutu odstát. Přebytečnou vodu slijte.Příloha k macesům na svátek Pesach - bílá miska s macesovými sušenkami a někdo, kdo do misky nalévá voduPříkrm s macesem na Pesach - bílá miska s vodou a macesovými krakorci
  3. Přidejte vaječnou směs k macesům: Nalijte vaječnou směs na odkapané macesy a jemně ji přeložte, aby se spojila. Kousky macesu nechcete příliš rozbíjet ani mačkat, jen je rovnoměrně obalte ve vajíčku.
  4. Navrstvěte brambory a jablka: Polovinu plátků sladkých brambor dejte do zapékací misky v rovnoměrné vrstvě. Na sladké brambory položte polovinu plátků jablek a jablka posypte 1/2 lžičky skořice. Na jablka dejte polovinu směsi macesů a vajec a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy. Vrstvy sladkých brambor, jablek, skořice a směsi macesů a vajec ještě jednou zopakujte a poté misku zakryjte alobalem, přičemž dbejte na to, aby se alobal nedotýkal macesů.Pesachový příkrm s macesy - zapékací mísa zabalená v alobalu.Pesachový příkrm s macesy - zapékací mísa s macesy na povrchuPříloha s macesem na Pesach - - bílá zapékací miska s vrstvou sladkých brambor na dně a vrstvou jablek nahoře posypaných skořicí.Strata Side Dish for Passover - bílá zapékací miska s vrstvou sladkých brambor na dně.
  5. Upečte nákyp a potřete ho margarínem: Přikrytý pekáč pečte 1 hodinu. Vyjměte ho z trouby, odkryjte a propíchejte nožem nebo párátkem, abyste se ujistili, že jsou sladké brambory změklé a propečené. (Pokud ještě nejsou měkké, pekáč znovu přikryjte a pečte dalších 10 minut, nebo dokud nejsou brambory dostatečně měkké, aby se daly snadno propíchnout.) Povrch pekáčku potřete margarínem a pečte odkryté dalších 5 minut, dokud se margarín nerozpustí a macesy lehce nezhnědnou.Pesachový příkrm s macesy - zapékací mísa s macesy na povrchu
  6. Nechte vychladnout a nakrájejte: Vyndejte macesový koláč z trouby, nechte ho 15 minut stát, pak ho nakrájejte na plátky a podávejte teplý.
Jablka a sladké brambory matzo bake
Starší příspěvek

Meruňková třešňová galeta

Novější příspěvek

Vegetariánský plněný lilek

Vegetariánský plněný lilek