Už vás nebaví obvyklý cimes a kugel podávaný k pesachové večeři? Připravte si letos krásně vrstvený macesový koláč!
Moderní příloha k pesachové večeři!
Tsimmes je směs sladkých brambor a sušeného ovoce oslazená pomerančovou šťávou a kugel je nákyp z nudlí nebo brambor. Mohlo by se zdát, že svou sladkostí připomínají téměř dezert, ale nejčastěji se podávají jako příloha ke slaným hlavním jídlům.
Představte si je jako židovskou obdobu sladkého bramborového nákypu na Den díkůvzdání - sladké pokrmy určené ke slanému jídlu.
I když jsou oba pokrmy vynikající přílohou, vzhledu tohoto vrstveného macesového koláče konkurovat nemohou! Úplně miluju, jak je to krásné, když se nakrájí na plátky. Zářivě oranžové vrstvy sladkých brambor dělají z tohoto jídla výstavní kousek!

Co obsahuje tento macesový koláč?
Pokud jste někdy dělali pánev s macesovým chlebem, budou vám vrstvy macesů a vajec v tomto koláči připadat povědomé. Ve skutečnosti se tento macesový koláč hodí k snídani, pozdní snídani nebo jako příloha k bůčku či pečenému kuřeti k večeři!
Jsou v něm vrstvy macesů namočených ve vejcích, sladkých brambor nakrájených na tenké plátky a jablek okořeněných skořicí. Povrch potřete margarínem a před podáváním ho ještě pár minut pečte, aby byl křupavý a propečený.
Margarín se zde používá místo másla, protože košer dietní zákony nařizují, že mléčné výrobky nelze jíst vedle jídla, které obsahuje i maso, nebo bezprostředně po něm. Pokud je vaše pesachové jídlo zcela vegetariánské nebo nedodržujete košer zákony, klidně místo něj použijte máslo.
Další informace o tom, které odrůdy jablek jsou pro pečení nejlepší, najdete v našem Průvodci jablky.


Přílohu k pesachovému jídlu připravte předem
Abyste si zjednodušili rutinu v den svátku, můžete macesový koláč připravit den předem. Připravte se jen na to, že pokud ho budete přenášet rovnou z lednice do trouby, přidejte k době přípravy několik minut.
Po upečení vydrží v lednici až tři dny.
Další recepty pro váš pesachový stůl!
Složení
- 6 velkých vajec
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 473 mililitrů horké vody
- 6 listů ( 168 gramů ) macesových sušenek, nalámaných na 2.5 cm kousky
- 0.7 kg sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kolečka o tloušťce 0.3 cm.
- 2 velká jablka Fuji nebo Gala, oloupaná, rozčtvrcená, zbavená jádřinců a nakrájená na 0.6 cm silné plátky
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce margarínu
Metoda
- Předehřejte troubu a připravte si zapékací misku: Vymažte pekáč o rozměrech 9x13 margarínem, olivovým olejem nebo olejem z hroznových semínek.
- Rozšlehejte vejce a namočte macesy: Ve středně velké míse rozšlehejte vejce se solí a pepřem, dokud nezůstanou žádné šmouhy po žloutku. V oddělené velké míse zalijte macesové krekry horkou vodou. Nechte je minutu odstát. Přebytečnou vodu slijte.
- Přidejte vaječnou směs k macesům: Nalijte vaječnou směs na odkapané macesy a jemně ji přeložte, aby se spojila. Kousky macesu nechcete příliš rozbíjet ani mačkat, jen je rovnoměrně obalte ve vajíčku.
- Navrstvěte brambory a jablka: Polovinu plátků sladkých brambor dejte do zapékací misky v rovnoměrné vrstvě. Na sladké brambory položte polovinu plátků jablek a jablka posypte 1/2 lžičky skořice. Na jablka dejte polovinu směsi macesů a vajec a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy. Vrstvy sladkých brambor, jablek, skořice a směsi macesů a vajec ještě jednou zopakujte a poté misku zakryjte alobalem, přičemž dbejte na to, aby se alobal nedotýkal macesů.
- Upečte nákyp a potřete ho margarínem: Přikrytý pekáč pečte 1 hodinu. Vyjměte ho z trouby, odkryjte a propíchejte nožem nebo párátkem, abyste se ujistili, že jsou sladké brambory změklé a propečené. (Pokud ještě nejsou měkké, pekáč znovu přikryjte a pečte dalších 10 minut, nebo dokud nejsou brambory dostatečně měkké, aby se daly snadno propíchnout.) Povrch pekáčku potřete margarínem a pečte odkryté dalších 5 minut, dokud se margarín nerozpustí a macesy lehce nezhnědnou.
- Nechte vychladnout a nakrájejte: Vyndejte macesový koláč z trouby, nechte ho 15 minut stát, pak ho nakrájejte na plátky a podávejte teplý.