Jak připravit dušená rajčata

Dušená rajčata jsou jedním z pokrmů, které jsem nikdy nejedla jinde než doma a které mi vařila moje maminka. Stačí na plotně uvařit oloupaná, nakrájená rajčata s trochou másla, trochou cukru, soli a pepře a bylinkami. Horká dušená rajčata doplníte několika křupavými domácími krutony a máte krásnou rajčatovou přílohu.

Dušená rajčata je jídlo, které jsem nikdy nejedla jinde než doma, vařila ho moje maminka.

Nikdy jsem je nikde na jídelním lístku neviděla, vy ano? Škoda, protože jsou opravdu vynikající a tak snadno se připravují.

Jak připravit dušená rajčata

Stačí, když oloupaná a nakrájená rajčata povaříte na plotně s trochou másla, trochou cukru, soli a pepře a bylinkami (já ráda používám bazalku), dokud se rajčata úplně nerozpadnou a chutě se nestihnou spojit. Horká dušená rajčata doplňte několika křupavými domácími krutony a máte krásnou rajčatovou přílohu.

Nevynechávejte cukr

Tady je tip: nevynechávejte máslo ani cukr! I když můžete cukr trochu ubrat, pokud chcete, trochu cukru je potřeba k vyvážení kyselosti rajčat - pokud nepoužíváte neobvykle sladká rajčata. Máslo je pro chuť tohoto pokrmu naprosto nezbytné.

Tato várka dušených rajčat byla připravena z čerstvých dědičných rajčat z trhu. Čím kvalitnějšími rajčaty začnete, tím lepší bude výsledek. Přesto po většinu roku, kdy nejsou k dispozici čerstvá šťavnatá rajčata z farmy, budeme dušená rajčata připravovat z kvalitních konzervovaných rajčat.

Co podávat k dušeným rajčatům

Dušená rajčata můžete podávat jako přílohu k pečenému kuřeti, pečené rybě nebo jako základ pro pošírovaná vejce jako v šakšúce. Můžete je podávat vedle těstovin nebo je s nimi zamíchat, případně s bílými fazolemi. Jeden čtenář se zmínil, že je rád podává s těstovinami a sýrem.

Náš oblíbený pokrm podávaný vedle dušených rajčat? Tuňákový makarónový salát. Na máslových, teplých dušených rajčatech je něco, co dokonale vyváží chladivý salát s čerstvým tuňákem.

Jak oloupat čerstvá rajčata

Když rajčata nejprve blanšírujete, snadno je zbavíte slupky. Chcete-li rajčata blanšírovat, nařízněte jejich konce a vložte je na jednu minutu do vroucí vody. Vyjměte je a nechte vychladnout, dokud s nimi nebudete moci manipulovat. Jakmile jsou rajčata na dotek chladná, slupky z nich snadno sklouznou.

Můžete dušená rajčata zmrazit?

Zmrazení dušených rajčat je skvělý způsob, jak snadno uchovat letní plody. Uchovávejte je v nádobě vhodné do mrazničky nebo v sáčku se zipem až 6 měsíců. Rozmrazte je v chladničce a znovu ohřejte na mírném ohni, dokud se neohřejí.

Co podávat k domácím dušeným rajčatům

Ingredience

Rajčata:

  • 0.9 kg čerstvých, zralých rajčat, oloupaných, zbavených jader a nahrubo nakrájených (asi 710 mililitrů) nebo 1 ( 784 gramů ) plechovka celých loupaných rajčat
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 4 lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky kosher soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 6 nasekaných lístků bazalky

Krutony

  • 2 nebo 3 plátky křupavého francouzského nebo italského chleba nakrájené na kostičky o délce 1.9 cm
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1/4 lžičky česnekové soli

Metoda

  1. Rajčata uvařte s máslem, cukrem a kořením: Zahřívejte na středně vysoké teplotě do varu a poté snižte teplotu na středně nízkou. Nechte vařit 20 až 30 minut nebo dokud se rajčata neuvaří, nezměknou a chutě se nespojí. Přidejte nasekanou bazalku a v případě potřeby přidejte více másla, cukru, soli a pepře, aby byla vyváženější.Dušená rajčata-metodaDušená rajčata-metodika
  2. Zatímco se rajčata dusí, připravte krutony: Na malé pánvi na středním plameni rozpusťte 1 lžíci másla. Přidejte kostky chleba a naaranžujte je v jedné vrstvě na pánev. Na středním plameni je nechte jemně opéct, aby se chléb vysušil a mírně opekl. Otočte kousky, aby se opekly i z druhé strany. Vařte asi 10 minut nebo dokud nejsou krutony křupavě suché a mírně opečené. Posypte česnekovou solí. Odstavte z ohně.dušená rajčata-metoda
  3. Podávejte: Zbytek krutonů je k dispozici v malé misce a můžete je přidat podle potřeby.
Dušená rajčata s máslovými opečenými krutony
Starší příspěvek

Gazpacho

Novější příspěvek

Pico de gallo (čerstvá salsa)

Pico de gallo (čerstvá salsa)