Během studií jsem se více než rok živil v podstatě jen pečenými samosami.
Byla jsem poprvé mimo domov, bez pořádného místa, kde bych si mohla udělat i instantní nudle, natož uvařit jídlo. Naštěstí pouliční prodavač jídla přímo před naší kolejí prodával pečené samosy za pár rupií.
Pikantní bramborová, sýrová nebo kuřecí náplň uvnitř kapsy z lehkého a vločkového těsta, podávaná s tunou kečupu. Bylo to výborné, syté a hlavně strašně levné! Byla to moje snídaně, oběd i večeře. Kdybych teď nemusela živit rodinu, jedla bych je každý den!
Jak připravit domácí kuřecí samosy
Recept na pečené kuřecí samosy, o který se zde dělím, je hříčkou oné pečené samosy z mých "zlatých časů".
K jejich přípravě se keema, což je jen hindský název pro mleté maso (což je v tomto případě kuřecí), vaří s domácí směsí koření tikka masala. Tato náplň se pak zabalí do plátů fylo a upeče se do křupava v trojúhelníkových kapsách.
Aby to bylo ještě lepší, přiložila jsem omáčku ze sumaku a máty. Tentokrát bez kečupu!

Co je to samosa?
Samosa je v Indii velmi oblíbené pouliční jídlo. V severních částech Indie najdete prodejce samosy téměř na každém rohu!
Ve stručnosti se samosy skládají ze dvou částí - náplně (většinou slané a kořeněné) a těstového obalu z pšeničné mouky podobného koláčové kůrce.
Samosy mají trojúhelníkový tvar, plní se a uzavírají podobně jako knedlíky. Obvykle se pak mělce smaží na oleji, dokud obal není zlatavý a křupavý.
Dají se samosy upéct?
Alternativou je další forma samosy, která je dnes v "moderní Indii" oblíbená, a to z listového těsta, které se peče. Díky použití předem připravených filo plátů je tento recept poměrně rychlý, a jakmile si osvojíte techniku, můžete použít různé druhy náplní, od tradiční bramborové náplně až po sýrovou, paneer nebo kuřecí.
Jak složit samosu
Při práci s phyllo je třeba dbát na to, aby nevyschlo, jinak se rozpadne - ale nechcete ho ani mokré, jinak se slepí. Přes hromádku fila přetáhněte mírně vlhkou, zcela vyždímanou utěrku a pracujte vždy s jedním nebo dvěma pláty.
Chcete-li složit samosu z plátů fylla, nejprve plát jemně potřete směsí másla a oleje. List přeložte podélně na polovinu. Na jeden roh listu fylo položte kopeček náplně. Roh s náplní přeložte tak, aby vznikl trojúhelník. Zvedněte volnou stranu nahoru, přiložte ji na širší stranu trojúhelníku a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno filo.
Naplněné samosy přeneste na plech vyložený pergamenovým papírem.
Jaká je nejlepší omáčka na samosy?
Samosy se obvykle podávají s dipem. Účelem dipu je většinou ochladit teplo samosy.
Dip použitý v tomto receptu se připravuje z jogurtu, čerstvých lístků máty, trochy černého pepře a blízkovýchodního koření zvaného sumac.
Jogurt vyvažuje pálivou a pikantní chuť samosy a dodává jí chladivý efekt. Sumac dodá dipu příjemně kyselý nádech a máta svou bylinkovou vůní a chutí osvěží.

Můžete si samosy připravit předem?
Abyste ušetřili čas v den, kdy chcete samosy podávat a vychutnat si je (to je obzvlášť užitečné, pokud je připravujete na oslavu), můžete náplň a dip připravit dva dny předem.
Náplň sice můžete připravit předem, ale doporučuji samosy upéct brzy po naplnění a hned je sníst. Filo pláty mohou rozmočit, pokud je necháte příliš dlouho při pokojové teplotě.
Jak skladovat a zmrazit samosy
Samosy můžete také zmrazit.
Chcete-li samosy zmrazit, naplňte je a zabalte. Nepečené samosy položte v jedné vrstvě na plech vyložený pergamenovým papírem. Přikryjte fólií a plech vložte do mrazničky přibližně na hodinu, dokud samosy nezmrznou.
Po zmrazení přendejte samosy do sáčku se zipem nebo do nádoby na skladování a rozvrstvěte je mezi listy pergamenu. Vraťte je zpět do mrazničky. Samosas vydrží v mrazáku 4 až 6 týdnů.
Když jsou připraveny k pečení, nerozmrazujte je. Samosy přendejte z mrazáku rovnou do trouby. Jen jim dejte v troubě 3 až 5 minut navíc. Samosy jsou připravené k podávání, když je vnější obal zlatohnědý.
Hledáte další skvělé indické recepty?
Složení
- Na směs koření tikka masala:
- 1 polévková lžíce koriandrových semínek
- 1 lžíce kmínových semínek
- 1 lžíce papriky nebo 8-10 kašmírských chilli papriček lal mirch
- 1 lžíce česnekového prášku
- 1 1/2 lžičky suchého mangového prášku nebo citronové kůry
- 1/2 lžíce mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 čajové lžičky suchých lístků máty
- Na samosy:
- 1 1/2 lžíce oleje na vaření
- 236 mililitrů nakrájené červené cibule
- 1 polévková lžíce mletého jalapeňa
- 0.5 kg mletého kuřecího masa
- 1 lžička soli
- 1 lžíce směsi koření tikka masala
- 236 mililitrů koriandru
- 0.9 kg listů phyllo (asi 2 krabice)
- 59 mililitrů rozpuštěného másla nebo oleje na potírání filo plátů
- Na mátový jogurtový dip:
- 177 mililitrů obyčejného jogurtu
- 78 mililitrů čerstvých mátových lístků, nasekaných na kousky
- 1 čajová lžička mletého sumaku nebo citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky soli nebo podle chuti
Speciální vybavení
- Mlýnek na koření nebo hmoždíř a tlouk
Metoda
- Připravte směs koření: V malé pánvi na středně vysokém plameni přidejte kmín a koriandr. Semínka opékejte nasucho 5 minut nebo dokud koření nezačne vonět. Vypněte oheň. Semínka nechte zcela vychladnout. Do mlýnku na koření (nebo hmoždíře a tloučku) přidejte opražená semínka, papriku, česnekový prášek, mangový prášek, mletý zázvor, mletou skořici, mletý hřebíček a lístky máty a vše společně rozemelte na jednolitý jemný prášek. Přeneste do vzduchotěsné nádoby. Skladujte na chladném a suchém místě.
- Připravte náplň do samosy: Na velkou pánev nastavenou na střední teplotu přidejte olej. Jakmile se olej zatřpytí, přidejte cibuli a jalapeño. Smažte 5 minut, dokud cibule nezměkne. Změňte teplotu na středně vysokou a přidejte kuřecí maso, 1 lžíci koření tikka masala a sůl. Mleté kuřecí maso rozlámejte na kousky a trochu přitom míchejte, aby se kuřecí maso spojilo s cibulí a jalapeño. Kuře je hotové, když je propečené a všechna tekutina se vyvařila. Vmíchejte koriandr. Vypněte oheň. Nechte zcela vychladnout.
- Předehřejte troubu na 191 °C
- Sestavte samosy: Na pracovní stůl položte hromadu rozmražených plátů fylo. Pracujte vždy se dvěma plnými pláty a zbytek přikryjte vlhkou, ale ne mokrou utěrkou. Část fylla může být polámaná nebo křehká. Snažte se použít celé archy. Dva pláty naskládejte na sebe a jemně je potřete máslem nebo olejem. Listy přeložte podélně napůl. Na jeden roh listu fylla dejte 1.5 až 2 polévkové lžíce náplně. Roh s náplní přeložte tak, aby vznikl trojúhelník. Nyní zvedněte spodní stranu volného konce a přehněte ji přes delší okraj samosy, abyste vytvořili balíček ve tvaru trojúhelníku. Volné konce zastrčte pod sebe. Vrchní část potřete máslem nebo olejem. Samosu položte na plech vyložený pergamenovým papírem. Postup opakujte se zbytkem náplně a plátů fylo.
- Upečte samosy: Pečeme 10-15 minut, dokud okraje samosy nezačnou zlátnout.
- Připravte dip: Zatímco se samosy pečou, připravte dip. Ve středně velké míse smíchejte jogurt, mátu, sumak, olivový olej, pepř a sůl. Promíchejte.
- Samosy snězte: Vyndejte samosy z trouby, přendejte je na talíř, podávejte spolu s mátovým dipem a vychutnejte si je horké!