Jak připravit šťavnaté vepřové kotlety na litinové pánvi

Šťavnaté vepřové kotlety opečené na litinové pánvi a provoněné bobkovým listem a čerstvým citronem. Hotovo asi za 20 minut! Skvělé jídlo nemusí být složité. Kvalitní suroviny, dobrá pánev a základní kuchařské techniky umožní, aby tento jednoduchý recept na vepřové kotlety zazářil.

Šťavnaté vepřové kotlety opečené na litinové pánvi a provoněné bobkovým listem a čerstvým citronem. Hotovo asi za 20 minut!

Detailní záběr na dvě opečené vepřové kotlety na litinové pánvi s bobkovými listy, plátky česneku a osmaženými kolečky citronu.

Skvělé jídlo nemusí být složité. Kvalitní suroviny, dobrá pánev a základní kuchařské postupy umožní, aby tento jednoduchý recept na vepřové kotlety na pánvi zazářil. nejprve jsem olivový olej ochutila česnekem, bobkovým listem a citronem a pak jsem vepřové maso v aromatickém oleji opekla. Po opečení kotlety s kostí dopeču s trochou vína nebo vývaru. Výsledkem je nádherně šťavnatá, křehká vepřová kotleta s karamelizovanou kůrčičkou umocněnou jasnou chutí aromatických látek. Příprava kotlet na pánvi trvá jen asi 20 minut. Proto si přílohy buď připravuji předem, nebo se rozhoduji pro přílohy, které jsou stejně snadné na přípravu. Pár nápadů, jak začít: Pečená česneková bramborová kaše pro silnější přílohu nebo citronový česnekový chřest pro něco lehčího. Pokud máte na mysli komfortní jídlo, vřele doporučuji podávat ho na talíři krémové polenty.

ingredience na vepřové kotlety opečené na pánvi, včetně 4 vepřových kotlet s kostí uprostřed, olivového oleje, česneku, bobkových listů, citronu, soli, pepře a bílého vína.

Co obsahuje tento recept

Tyto vepřové kotlety na pánvi jsou hotové za méně než 30 minut a k jejich přípravě stačí jen několik málo surovin. Při pečení na litinové pánvi krásně zhnědnou a jsou šťavnaté a chutné.

  • Vepřové kotlety s kostí: Vepřové kotlety s kostí mají obvykle více chuti než kotlety bez kosti a je menší riziko, že se vysuší a ztvrdnou, proto jim v tomto receptu dávám přednost. Použijte kvalitní vepřové maso z důvěryhodného zdroje.
  • Extra panenský olivový olej: Na opečení kotlet a osmažení aromatických látek, které tento pokrm ochutí, stačí 2 polévkové lžíce.
  • Česnek: V oleji změknou 3 stroužky nakrájené na tenké plátky.
  • Čerstvé bobkové listy: bobkový list je bylinka, kterou miluji a která je strašně nedoceněná. Kotletám dodá bohatou vůni a hloubku chuti.
  • Čerstvý citron: Citron nakrájený na plátky a opečený na pánvi zkaramelizuje a dodá jim výraznou chuť.
  • Jemná sůl a čerstvě mletý pepř dotvářejí chuť tohoto pokrmu.
  • Suché bílé víno: ↑ ↑Výrazný šleh suchého bílého vína - pouhých 59 mililitru - dodá kotletám šmrnc a pomůže je dohotovit.
Vepřová kotleta opečená na pánvi na talíři s pečeným fenyklem.

Jak připravit šťavnaté vepřové kotlety

Pokud jste někdy měli suché nebo tuhé vepřové kotlety, nejste sami. Vepřové kotlety se snadno přepečou. Tomuto problému se však můžete vyhnout, pokud začnete s kvalitním masem, budete postupovat podle tohoto receptu a použijete dobrou pánev. Nejlepší je litinová pánev s dobrým kořením, ale dobře poslouží i nerezová pánev s těžkým dnem.Pokud jde o měření teploty masa, nejlepší je teploměr na maso s okamžitým měřením. Pomůže vám posoudit, kdy jsou kotlety dokonale propečené, a dosáhnete s ním požadovaných výsledků. Mám rád křehké kotlety, ale nevadí mi růžové vepřové maso, takže je vařím na 63 °C , což mi zajistí šťavnaté maso, které není nedopečené. Dávám si pozor, abych nepřekročil teplotu 63 °C , protože vepřové maso se může velmi rychle změnit z měkkého na tvrdé. Pro ty, kteří si pamatují staré doporučené bezpečnostní pokyny USDA, podle kterých se mělo vepřové maso vařit na 71 °C, USDA v roce 2020 své pokyny aktualizovalo. Současná doporučená teplota USDA pro vařené vepřové maso je 63 °C .

  • Začněte s aromatickými látkami: Na pánvi rozehřejte olivový olej, česnek a bobkové listy, aby česnek změkl a olej se rozvoněl. Poté je přendej na talíř.Plátky česneku a bobkové listy připravené na litinové pánvi.
  • Zkaramelizuj plátky citronu: Přidejte plátky citronu na pánev a nechte je z obou stran zhnědnout, aby lehce zkaramelizovaly. Pak je polož na talíř spolu s česnekem a bobkovými listy.Plátky citronu smažené na litinové pánvi.
  • Ořízněte vepřové kotlety: Vepřové kotlety se při pečení kroutí. Tomu zabráníš tím, že podél okraje kotlet uděláš několik malých svislých (shora dolů) zářezů do tuku. Tím dosáhnete rovnoměrnějšího propečení.
  • Kotlety okořeňte a opečte: Kotlety z obou stran posypeme solí a pepřem. Přenes je na rozpálenou pánev a opékej je asi 2 až 3 minuty z každé strany, aby se dobře opekly. Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili. V případě potřeby opékejte kotlety po částech.Dvě vepřové kotlety ochucené solí a pepřem se vaří na litinové pánvi.
  • Pánev odmastěte: Vlijte víno (nebo pokud nepoužíváte alkohol, použijte stejné množství kuřecího vývaru) a nechte ho kolem kotlet asi 30 sekund probublávat.dvě vepřové kotlety opečené na litinové pánvi.
  • Dokonči přípravu vepřových kotlet: Snižte teplotu a vraťte na pánev bobkové listy, česnek a plátky citronu. Kotlety necháme dovařit, podle jejich tloušťky ještě 3 až 5 minut. Během této doby je můžete jednou nebo dvakrát otočit, aby se obalily šťávou z pánve. Použijte teploměr na měření teploty masa, abyste se ujistili, že je maso upečené na 145 °C a ne více.

Vepřové kotlety, za které se vyplatí utrácet

Silné vepřové kotlety s kostí jsou pochoutkou, kterou si občas rád dopřeji. Když už to dělám, chci, aby maso bylo co nejkvalitnější. vyhýbám se masově vyráběnému vepřovému masu, které je šlechtěno na libovost. Místo toho vyhledávám vepřové maso z malých místních farem a od historických výrobců. V místě mého bydliště je snadné navázat kontakt s malými farmáři na farmářském trhu a hádám, že i ve vašem okolí se někdo takový najde. Několik dědičných plemen, na která se můžete zeptat místního farmáře nebo řezníka:

  • Berkshire
  • Red Wattle
  • Duroc
  • Tamworth
2 talíře s vepřovými kotletami na pánvi na talíři s pečeným fenyklem vedle sklenky vína.

Výměny a záměny

Pokud chcete tenčí vepřové kotlety, vyměňte je za kotlety vykostěné uprostřed. Jejich příprava bude trvat kratší dobu, proto používej teploměr na měření teploty masa, aby ses vyhnul tuhým a přepečeným kotletám. pokud nemáš bobkový list, zkus pár snítek rozmarýnu, který je přirozeným partnerem vepřového masa. Nemáte víno? Použijte kuřecí vývar k ochucení pánve.

Tipy na přípravu vepřových kotlet

Pečení vepřových kotlet ve víně a aromatických surovinách je spolehlivý způsob, jak pokaždé získat křehké a šťavnaté kotlety. Zde je několik dalších tipů a triků, jak připravit ty nejlepší vepřové kotlety:

  • Hledejte vepřové kotlety silné asi 2.5 cm. Pokud si pořídíte tenčí kousky, pečlivě je hlídejte, protože se rychleji upečou.
  • Bílé čáry, které se táhnou masem, tzv. mramorování, udrží maso šťavnaté. Hledejte maso s dostatečným množstvím mramorování, které pomáhá kotletám zůstat při vaření šťavnaté.
  • Pokud máte čas, vyndejte kotlety na 30 minut před přípravou z lednice. Maso tak bude mít po celou dobu stejnou teplotu, což přispěje k jeho rovnoměrnějšímu propečení.
  • Buďte velkorysí v solení. Vepřové kotlety snesou dostatečné množství soli, proto maso dobře osolte.
  • Než přidáte vepřové maso, nechte pánev a olej pořádně rozpálit. Zajistíš tak pěkné zlatavé opečení. Pokud máte malou pánev, připravujte vepřové kotlety po jedné, aby zůstaly velmi horké.
  • Po upečení nechte kotlety 5 minut odpočívat. Šťáva se znovu rozdělí po celém mase a vepřová kotleta zůstane šťavnatější.

Co podávat k vepřovým kotletám na pánvi

Protože se vepřové kotlety připravují samostatně, určitě k nim budeš chtít podávat nějakou přílohu.

Miluji kombinaci vepřového masa a fenyklu, proto tyto kotlety ráda podávám s pečeným fenyklem se sýrem parmigiano. Nebo vyzkoušejte osvěžující čekankový salát, který rozetne bohatost masa. Vítanou přílohou k vepřovému masu je vždy rýže.

Složení

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 4 čerstvé nebo sušené bobkové listy
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky
  • 4 vepřové kotlety s kostí, každá o hmotnosti 168 až 224 gramů
  • 1 až 1 ½ lžičky jemné soli
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 59 mililitrů suchého bílého vína

Návod k přípravě:

  • Rozehřejte olej a aromatické látky: Vložte 2 lžíce extra panenského olivového oleje, na plátky nakrájený česnek a bobkové listy do velké litinové pánve nebo pánve s těžkým dnem z nerezové oceli, kterou nastavte na středně nízkou teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud česnek lehce nezezlátne a dokud se do oleje nevlije vůně česneku a bobkového listu, asi 5 minut. Česnek a bobkové listy přendejte na talíř a dejte stranou. Olej v pánvi ponechte.
  • Na oleji povařte na plátky nakrájený citron: Přidejte plátky citronu na pánev a vařte asi 2 minuty, aby se dno opeklo. Šťáva z plátků citronu může způsobit prskání tuku na pánvi, proto si dejte pozor a v případě potřeby snižte teplotu. Jakmile jsou plátky na spodní straně opečené, otočte je kleštěmi nebo vidličkou a opečte i druhou stranu. Přeneste opečené plátky citronu na talíř s česnekem a bobkovými listy.
  • Vepřové kotlety okořeňte a naložte na pánev: Vepřové kotlety z obou stran osolíme a opepříme. Uspořádej je na pánvi a dávej pozor, aby nebyly přeplněné, jinak se pořádně nepropečou. V případě potřeby je opékej po dvou. Zvyšte teplotu na středně vysokou a opékejte kotlety, dokud nebudou na spodní straně pěkně hnědé, 2 až 3 minuty. Kotlety otočte a opékejte je 2 až 3 minuty i z druhé strany.
  • Přidejte víno: Přilijte víno a nechte ho asi 30 sekund probublávat. Poté snižte teplotu na středně nízkou a do pánve vraťte česnek, bobkové listy a plátky citronu. Vepřové kotlety vařte dalších 3 až 5 minut, nebo dokud teploměr pro okamžité měření masa vložený do středu kotlety nezaznamená 63 °C .
  • Podávejte: Vepřové kotlety přeneseme na talíř a spolu s plátky citronu je polijeme šťávou z pánve. Před podáváním je nech minutu nebo dvě odpočinout.