Teriyaki kuřecí salátové závitky - jednoduché a zdravé jídlo

Teriyaki Chicken Lettuce Wraps se připravují z mletého kuřecího masa vařeného se zeleninou, jako je červená cibule, cuketa nakrájená na kostičky a červená paprika. Kuřecí náplň je ochucená domácí teriyaki omáčkou. Omáčka vzniká na plotně smícháním vody, sójové omáčky, mirinu, medu, zázvoru a česneku.

Někdy máte chuť na lehké, svěží jídlo, které je rychle hotové a nevyžaduje spoustu práce. Tyto salátové wrapy s kuřecím masem teriyaki přesně vyhovují.

Co je v salátových závitcích s kuřecím masem teriyaki?

Tento recept se skládá z mletého kuřecího masa vařeného se zeleninou, jako je červená cibule, cuketa nakrájená na kostičky a červená paprika, ochuceného teriyaki omáčkou. Hodí se také jakákoli zelenina, kterou máte po ruce. Nebojte se improvizovat!

Jako zábaly nejraději používám máslový salát, ale hodí se jakýkoli druh salátu. Můžete použít i zelený salát nebo švýcarský mangold.

Teriyaki kuřecí salátové závitky

Jak vyrobit a skladovat teriyaki omáčku

Kuřecí náplň je ochucená domácí teriyaki omáčkou. Vznikne na plotně smícháním vody, sójové omáčky, mirinu, medu, zázvoru a česneku a vaří se, dokud nezhoustne. Přidejte kukuřičný škrob rozšlehaný ve lžíci vody a máte domácí teriyaki omáčku.

V tomto receptu můžete nahradit oblíbenou teriyaki omáčku koupenou v obchodě, ale výroba vlastní je snadná. Také se mi zdá, že omáčka koupená v obchodě je na můj vkus příliš sladká, takže se mi líbí, že mohu kontrolovat množství cukru, které se do ní dává.

Jako bonus je zbytek teriyaki omáčky vlastně skvělý do jakéhokoli receptu na smažení nebo jako omáčka k pečenému kuřeti či rybě. V lednici vydrží asi týden.

Udělejte si je na večírek!

Tyto salátové wrapy jsou také skvělým předkrmem na večírek, pokud recept zdvojnásobíte. Kuřecí náplň servírujte v jedné velké míse se salátem a extra teriyaki omáčkou na vedlejším talíři a pak nechte hosty, ať si udělají vlastní wrapy!

Pokyny pro přípravu předem

Náplň s kuřecím masem a zeleninou můžete připravit až 2 dny předtím, než ji budete chtít sníst. Přikryté je skladujte v lednici, dokud je nebudete chtít podávat. Znovu ohřejte na pánvi na středně mírném ohni, přikryté, dokud se neprohřeje, nebo v mikrovlnné troubě. Náplň vydrží 3 až 4 dny.

Teriyaki kuřecí salátové závitky

Milujete teriyaki? Vyzkoušejte tyto recepty!

Složení

Na teriyaki omáčku

  • 59 mililitrů mletého kuřecího masa
  • Kosher sůl
  • 1 středně velká cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 středně velká červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 1 šalvěj, nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 čajové lžičky sezamového oleje

Pro podávání

  • Hlávkový máslový salát, listy oddělené a opláchnuté
  • Pražené arašídy, nasekané
  • Nasekaný koriandr
  • Tenké plátky šalvěje

Metoda

  1. Připravte teriyaki omáčku: V hrnci smíchejte sójovou omáčku, 2 lžíce vody, mirin, med, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše přiveďte k varu na mírném ohni. Kukuřičný škrob rozpusťte ve zbývající lžíci vody a přidejte do teriyaki omáčky. Snižte teplotu na středně nízkou a nechte omáčku vařit, dokud nezačne houstnout, asi 30 sekund až minutu. Vypněte oheň a nechte omáčku vychladnout. Omáčka při chladnutí ještě trochu zhoustne. Měli byste mít asi 118 až 177 mililitrů omáčky.Teriyaki kuřecí salátové závitkyTeriyaki kuřecí salátové závitky
  2. Vaření kuřete: Na pánvi na smažení rozehřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na vysokou teplotu. Přidejte polovinu červené cibule nakrájené na kostičky a vařte, dokud nezačne měknout, asi 2 minuty. Přidejte mleté kuřecí maso a špetku košer soli. Pomocí špachtle rozbijte kuřecí maso na menší kousky. Občas promíchejte, dokud není kuře uvařené, 5 až 7 minut. Přeneste kuře na čistý talíř.
  3. Uvařte zeleninu: Pánev rychle vytřete a na středním plameni rozehřejte další lžíci olivového oleje. Přidejte zbývající červenou cibuli nakrájenou na kostičky a vařte, dokud nezměkne, asi 2 minuty. Přidejte cuketu a červenou papriku a za občasného míchání vařte, dokud paprika nezačne měknout, asi 3 až 4 minuty. Do pánve s vařenou zeleninou vmíchejte na plátky nakrájenou šalotku a vařené kuřecí maso.Teriyaki kuřecí salátové závitkyTeriyaki kuřecí salátové závitky
  4. Přidejte teriyaki omáčku: Do pánve kápněte 6 lžic připravené teriyaki omáčky a 1/2 lžičky sezamového oleje a promíchejte. Zbytek teriyaki omáčky si nechte na pokapání obalů. Vypněte oheň, ochutnejte a podle potřeby upravte koření.Teriyaki kuřecí salátové závitky
  5. Podáváme: Na list salátu dejte několik lžic náplně. Navrch dejte nasekané arašídy, koriandr, šalotku a případně další kapku teriyaki omáčky. Zbytky teriyaki omáčky vydrží v chladničce asi týden.