Mezze - jednoduché a chutné mezze

Mezze (nebo meze) je soubor malých pokrmů, které se konzumují jako předkrm nebo lehké jídlo. Samozřejmostí jsou dipy a pomazánky, jako je hummus, jogurt a baba ganuš. Mezze je skvělé jídlo, které si můžete připravit předem, protože většinu věcí můžete před podáváním dobře sestavit a uložit do chladničky.

Pokud si myslíte, že barevné večeře na prkénku s občerstvením, které zaplavují Instagram a Pinterest, jsou na scéně novinkou, zamyslete se znovu. Lidé v celém Středomoří a na Blízkém východě dělají tyto svačinové sety už po generace, jen jim říkají mezze.

Přesně tak - to, co jsou tapas pro Španělsko (a snackboardy pro Instagram), je mezze pro místa jako Řecko, Turecko, severní Afrika a některé části Blízkého východu.

Malý talíř mezze se středomořskými potravinami

Co je talíř mezze?

Mezze (nebo meze) je soubor malých pokrmů, které se jedí jako předkrm nebo lehké jídlo. Jeho obsah se v jednotlivých regionech liší, ale koncept popásání se na prkénku plném slaných dobrot zůstává stejný.

Samozřejmostí jsou dipy a pomazánky, jako je hummus, jogurt a baba ganuš. Najít můžete také muhammaru, pomazánku z červené papriky a vlašských ořechů, která je plná chuti, aniž by byla příliš pikantní. Standardem je také nějaký druh chleba, například pita nebo lavaš, a olivy, sýry, tabbouleh, čerstvá a nakládaná zelenina a ovoce.

Jak sestavit středomořský talíř k večeři

Jak si doma připravit talíř mezze

Mezze talíř si snadno sestavíte doma z běžných surovin ze supermarketu. Snažím se o kombinaci chutí a textur: krémové, křupavé, čerstvé, nakládané, sušené, slané a sladké.

Moje obecné pravidlo je, že podle toho, kolik lidí obsluhujete, byste měli mít 2 až 3 dipy nebo pomazánky, jeden sýr, několik druhů čerstvé zeleniny, 1 až 2 nakládané věci, čerstvé nebo sušené ovoce (nebo obojí) a chléb. Tady je návod krok za krokem:

  1. Začněte s několika pomazánkami, jako je hummus, baba ganuš, jogurt a muhammara. Můžete si vyrobit vlastní nebo najít varianty zakoupené v obchodě.
  2. Přidejte oblíbený sýr. Feta je běžně dostupná a chutná s kapkou olivového oleje a špetkou čerstvých nebo sušených bylinek.
  3. Zařaďte aromatické olivy nebo jinou nakládanou zeleninu, například srdíčka artyčoků nebo papriky.
  4. Nakrájejte syrovou zeleninu, která se hodí k namáčení, například okurky, cherry rajčátka, mrkev, fenykl a ředkvičky.
  5. Přiložte vhodný chléb na nabírání všech dobrot, například pitu nebo lavaš. Ty jsou vynikající, když je lehce potřete olivovým olejem a ohřejete buď v troubě, nebo na grilu.
  6. Přidejte sušené ovoce, například datle, fíky nebo meruňky, nebo čerstvé ovoce, například hroznové víno, meloun nebo hrušky.
  7. Nachystejte hromadu ubrousků, abyste zvládli špinavé ruce.
Jak sestavit středomořský talíř mezze k večeři

Krátké mezze

Krása mezze spočívá v tom, že neexistuje přesný vzorec na to, co, v jakém poměru a kolik toho na talíř patří. Podle mě se hodí cokoli. Pokud je to vaše parketa, můžete si vše připravit sami, a to až po domácí jogurt.

Já si většinou udělám jeden nebo dva dipy sama a pak je doplním věcmi koupenými v obchodě. Hummus je běžně dostupný v obchodech s potravinami. Možná najdete i jiné vhodné pomazánky, například tapenádu nebo baba ganuš. Pro nakládané dobroty zajděte do olivového baru ve Sprouts nebo Whole Foods a pro ještě větší úsporu času si kupte předem nakrájenou zeleninu nebo baby mrkev.

To jsou jen nápady, které vám pomohou začít. Vždycky můžete rozbalit ledničku a začít shánět malé kousky toho či onoho. Je to výborný způsob, jak vyčistit ledničku!

Recept na středomořský talíř mezze

Tipy na přípravu předem a návrhy na servírování

Mezze je skvělé jídlo, které si můžete připravit dopředu, protože většinu věcí můžete sestavit a dobře vychladit před podáváním. Hodí se na rodinnou večeři nebo k servírování pro společnost.

Tato muhammara vydrží v lednici krásně skladovat až týden. Doporučuji vše vytáhnout z lednice dobrých 30 minut před podáváním, aby se to trochu přiblížilo pokojové teplotě.

Na poslední chvíli stačí vytáhnout nejhezčí talíř a všechno na něj naskládat. Položky, jako jsou dipy, pomazánky, olivy a feta, by se nejlépe vyjímaly v malých miskách nebo ramekinech. Chléb, zeleninu a ovoce můžete doplnit přímo na talíři.

Vyzkoušejte tyto další oblíbené řecké pokrmy!

Složení

  • 118 mililitrů oliv Kalamata nebo jiných aromatických oliv
  • 118 mililitrů obyčejného řeckého jogurtu, rozmíchaného se špetkou soli a zakápnutého olivovým olejem
  • 236 mililitrů humusu (domácího nebo koupeného v obchodě)
  • 236.50mililitrů Snadná Muhammara
  • 2/3 anglické okurky nakrájené na plátky
  • 236 mililitrů cherry rajčátek
  • 1 velká mrkev, nakrájená na úhlopříčku na plátky
  • Malý trs hroznového vína
  • 112 gramů sýra feta, nalámaného na kousky, lehce pokapaného olivovým olejem a se špetkou bylinek.
  • 3 pita chleby, rozčtvrcené, lehce potřené olivovým olejem a ohřáté v troubě

Postup

  1. Sestavte talíř mezze: Připravte si velký talíř nebo velkorysé prkénko na krájení. Do malých misek dejte olivy, jogurt, humus a muhammaru a přidejte je na talíř. Na talíř naaranžujte okurky, rajčata, mrkev, hroznové víno a fetu. Těsně před podáváním je naplňte teplou pitou.
Středomořský talíř mezze
Starší příspěvek

Sýrový zapečený květák

Novější příspěvek

Řecký těstovinový salát

Řecký těstovinový salát