Pokud si myslíte, že barevné večeře na prkénku s občerstvením, které zaplavují Instagram a Pinterest, jsou na scéně novinkou, zamyslete se znovu. Lidé v celém Středomoří a na Blízkém východě dělají tyto svačinové sety už po generace, jen jim říkají mezze.
Přesně tak - to, co jsou tapas pro Španělsko (a snackboardy pro Instagram), je mezze pro místa jako Řecko, Turecko, severní Afrika a některé části Blízkého východu.

Co je talíř mezze?
Mezze (nebo meze) je soubor malých pokrmů, které se jedí jako předkrm nebo lehké jídlo. Jeho obsah se v jednotlivých regionech liší, ale koncept popásání se na prkénku plném slaných dobrot zůstává stejný.
Samozřejmostí jsou dipy a pomazánky, jako je hummus, jogurt a baba ganuš. Najít můžete také muhammaru, pomazánku z červené papriky a vlašských ořechů, která je plná chuti, aniž by byla příliš pikantní. Standardem je také nějaký druh chleba, například pita nebo lavaš, a olivy, sýry, tabbouleh, čerstvá a nakládaná zelenina a ovoce.

Jak si doma připravit talíř mezze
Mezze talíř si snadno sestavíte doma z běžných surovin ze supermarketu. Snažím se o kombinaci chutí a textur: krémové, křupavé, čerstvé, nakládané, sušené, slané a sladké.
Moje obecné pravidlo je, že podle toho, kolik lidí obsluhujete, byste měli mít 2 až 3 dipy nebo pomazánky, jeden sýr, několik druhů čerstvé zeleniny, 1 až 2 nakládané věci, čerstvé nebo sušené ovoce (nebo obojí) a chléb. Tady je návod krok za krokem:
- Začněte s několika pomazánkami, jako je hummus, baba ganuš, jogurt a muhammara. Můžete si vyrobit vlastní nebo najít varianty zakoupené v obchodě.
- Přidejte oblíbený sýr. Feta je běžně dostupná a chutná s kapkou olivového oleje a špetkou čerstvých nebo sušených bylinek.
- Zařaďte aromatické olivy nebo jinou nakládanou zeleninu, například srdíčka artyčoků nebo papriky.
- Nakrájejte syrovou zeleninu, která se hodí k namáčení, například okurky, cherry rajčátka, mrkev, fenykl a ředkvičky.
- Přiložte vhodný chléb na nabírání všech dobrot, například pitu nebo lavaš. Ty jsou vynikající, když je lehce potřete olivovým olejem a ohřejete buď v troubě, nebo na grilu.
- Přidejte sušené ovoce, například datle, fíky nebo meruňky, nebo čerstvé ovoce, například hroznové víno, meloun nebo hrušky.
- Nachystejte hromadu ubrousků, abyste zvládli špinavé ruce.

Krátké mezze
Krása mezze spočívá v tom, že neexistuje přesný vzorec na to, co, v jakém poměru a kolik toho na talíř patří. Podle mě se hodí cokoli. Pokud je to vaše parketa, můžete si vše připravit sami, a to až po domácí jogurt.
Já si většinou udělám jeden nebo dva dipy sama a pak je doplním věcmi koupenými v obchodě. Hummus je běžně dostupný v obchodech s potravinami. Možná najdete i jiné vhodné pomazánky, například tapenádu nebo baba ganuš. Pro nakládané dobroty zajděte do olivového baru ve Sprouts nebo Whole Foods a pro ještě větší úsporu času si kupte předem nakrájenou zeleninu nebo baby mrkev.
To jsou jen nápady, které vám pomohou začít. Vždycky můžete rozbalit ledničku a začít shánět malé kousky toho či onoho. Je to výborný způsob, jak vyčistit ledničku!

Tipy na přípravu předem a návrhy na servírování
Mezze je skvělé jídlo, které si můžete připravit dopředu, protože většinu věcí můžete sestavit a dobře vychladit před podáváním. Hodí se na rodinnou večeři nebo k servírování pro společnost.
Tato muhammara vydrží v lednici krásně skladovat až týden. Doporučuji vše vytáhnout z lednice dobrých 30 minut před podáváním, aby se to trochu přiblížilo pokojové teplotě.
Na poslední chvíli stačí vytáhnout nejhezčí talíř a všechno na něj naskládat. Položky, jako jsou dipy, pomazánky, olivy a feta, by se nejlépe vyjímaly v malých miskách nebo ramekinech. Chléb, zeleninu a ovoce můžete doplnit přímo na talíři.
Vyzkoušejte tyto další oblíbené řecké pokrmy!
Složení
- 118 mililitrů oliv Kalamata nebo jiných aromatických oliv
- 118 mililitrů obyčejného řeckého jogurtu, rozmíchaného se špetkou soli a zakápnutého olivovým olejem
- 236 mililitrů humusu (domácího nebo koupeného v obchodě)
- 236.50mililitrů Snadná Muhammara
- 2/3 anglické okurky nakrájené na plátky
- 236 mililitrů cherry rajčátek
- 1 velká mrkev, nakrájená na úhlopříčku na plátky
- Malý trs hroznového vína
- 112 gramů sýra feta, nalámaného na kousky, lehce pokapaného olivovým olejem a se špetkou bylinek.
- 3 pita chleby, rozčtvrcené, lehce potřené olivovým olejem a ohřáté v troubě
Postup
- Sestavte talíř mezze: Připravte si velký talíř nebo velkorysé prkénko na krájení. Do malých misek dejte olivy, jogurt, humus a muhammaru a přidejte je na talíř. Na talíř naaranžujte okurky, rajčata, mrkev, hroznové víno a fetu. Těsně před podáváním je naplňte teplou pitou.