Recept na salát z čekanky - chutný a pro společnost snadný recept

Dejte sbohem nudným salátům s tímto receptem na salát z čekanky. Je rychlý, snadný a nádherně vyváží sladkou, hořkou a peprnou chuť. Přidávají se osvěžující citrusy, šťavnaté hrušky, krémová feta a nasekané vlašské ořechy. Vše spojuje jednoduchá zálivka z olivového oleje, česneku a trochy řeckého medu.

Tento lahodný salát z čekanky, který je vhodný do společnosti, pozvedne tradiční recepty založené na salátu úžasnou barevnou kombinací hořkých, sladkých a pepřových chutí.

Detail salátu z čekanky s hruškami, pomerančovou šalotkou, vlašskými ořechy a sýrem feta.

Dejte sbohem nudným salátům s tímto receptem na salát z čekanky! Je rychlý, snadný a úžasně vyváženě kombinuje sladkou, hořkou a pepřovou chuť.

Osvěžující citrusy, šťavnaté hrušky, krémová feta a nasekané vlašské ořechy jsou do tohoto salátu z čekanky přidány pro extra barvu a texturu. Jednoduchá zálivka z olivového oleje, česneku a trochy řeckého medu z našeho obchodu vše spojuje. Je to barevná, zářivá exploze barev i chutí.

Tento zimní salát vypadá obzvlášť slavnostně, takže ho o svátcích ráda podávám s některými dalšími oblíbenými pokrmy, jako je můj zimní ovocný salát nebo salát z oholené růžičkové kapusty. Nebo ho podávám vedle něčeho extra uklidňujícího, například velké mísy pikantních španělských těstovin s chorizem.

Talíř radicchio salátu s a pomerančem a hruškou.

Co je to čekanka?

Radicchio (vyslovuje se ruh-dee-kee-o) je často považován za druh hlávkového salátu nebo zeleného salátu, ale ve skutečnosti patří do čeledi čekankových. Někdy se jí říká italská čekanka, má krásné bíle žilkované červenofialové listy a pikantní, nahořklou chuť. ano, čekanka je termín používaný pro všechny druhy čekanky, které rostou do tvaru sevřené hlávky. V rámci čeledi čekankovitých však existuje šest různých odrůd včetně odrůdy Rosso di Chioggia, která je nejběžnější a kterou používáme v tomto receptu na salát. Ačkoli je každá verze čekanky podobná, má trochu jinou chuť, strukturu a barvu.

Při konzumaci v syrovém stavu má čekanka výrazně ostrou, nahořklou chuť a peprný nádech. Pokud je na váš vkus příliš hořká, můžete ji před použitím v tomto salátu namočit asi na 30 minut do vody (děkujeme za tip America's Test Kitchen), aby se její kousavost zjemnila.

Součástí krásy této zeleniny je její hořkost, takže může vyvážit těžké, výrazné chutě, jako je modrý sýr nebo sladké ovoce, jako jsou zralé hrušky použité v tomto receptu.

Co se hodí k hořké zelenině?

Radicchio není jediná zelenina s hořkým nádechem - endivie, brokolice, kapusta, a dokonce i naše milovaná sdílí tento chuťový profil. Proto můžete obecně kombinovat čekanku a další hořké kousky s věcmi, jako je např:

  • Tuky, jako je kvalitní olivový olej, slanina nebo prosciutto.
  • Bohaté ingredience včetně vajec a silných sýrů
  • Kyseliny, jako je zálivka, ocet nebo citrusové šťávy
Ingredience na radicchiový salát obsahující radicchio, pomeranče, hrušky, vlašské ořechy, šalotku, petrželku, olivový olej a sumac.

Co je v čekankovém salátu?

Tento salát se může pochlubit jen hrstkou ingrediencí a domácím dresinkem pro jídlo hodné fotografování, které je neuvěřitelně chutné!

Na salát

  • Radicchio: Pro nejlepší radicchio hledejte zeleninu s pevnými, středně velkými hlávkami a živými, barevnými listy bez vadnutí a tmavých skvrn.
  • Ovoce: Hruška a pomeranč dodají salátu sladkost. Chcete-li odstranit dílky pomeranče, ostrým nožem odřízněte vrchní a spodní část kůry pomeranče a poté řezem shora dolů odstraňte zbytek kůry a bílou jádřinec ze stran. Nakonec vyřízněte každý segment z blány.
  • Šalotka: Přidá pikantní zemitou sladkost.
  • Vlašské ořechy: Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition jsou nasekané vlašské ořechy navíc křupavé a představují dobrý zdroj zdravých tuků.
  • Sýr feta: Smetanový a slaný sýr feta doplní ostatní chutě.

Na dresink

  • Česnek: Dresink: přidáme ho, abychom salát i zálivku spojili dohromady a dodali jim trochu pikantnosti.
  • Citronová šťáva: Nezapomeňte použít čerstvě vymačkaný citron.
  • Koření: Vhodné pro přípravu zeleninového nápoje, který se používá v kuchyni: Sůl, pepř a sumac dodají ostatním ingrediencím trpkou sladkost a povznesou je.
  • Med: Použila jsem dvě polévkové lžíce medu, ale klidně ho použijte více nebo méně podle toho, jak sladký salát máte rádi. Náš řecký med má hlubokou bohatou bylinkovou chuť, která se zde dobře hodí, ale můžete použít i takový, jaký máte po ruce.
  • Extra panenský olivový olej: V salátových zálivkách mám rád robustní olej, například náš řecký EVOO Early Harvest nebo španělský EVOO Hojiblanca.

Jak připravit salát z čekanky

Tento salát se připravuje tak snadno a prakticky bez příprav!

  1. Připravte si čekanku. Radicchio zbavte jádřinců, oddělte listy a naaranžujte je na velký talíř.
  2. Sestavte salát. Na čekanku dejte ovoce, šalotku, vlašské ořechy a fetu.
  3. Připravte zálivku. Do malé misky přidejte česnek a citronovou šťávu a poté koření. Poté zašlehejte med. Během šlehání přilévejte do misky extra panenský olivový olej. Pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience dobře nespojí a nezůstanou hladké.
  4. Podávejte. Salát přelijte zálivkou a ihned podávejte.
salát z čekanky s hruškami, pomerančovou šalotkou, vlašskými ořechy a sýrem feta.

Můj oblíbený způsob zálivky salátu

Můj oblíbený dresink na téměř jakýkoli salát je jednoduchá zálivka z kvalitního extra panenského olivového oleje a citronové šťávy. Abych však snížila mírnou hořkost čekanky, přidala jsem do tohoto receptu do zálivky také trochu řeckého medu.

Udělejte si z toho jídlo

Tento salát z čekanky se skvěle hodí k tolika věcem! Je světlý a slavnostní a skvěle doplní váš sváteční stůl, když ho podáváte spolu s , , nebo .

Stejně dobře se však hodí i jako příloha k jednoduchým večeřím na všední den, jako je , nebo . Pro večerní polévku a salát se dokonale hodí k tomuto vydatnému .

Pokud se chcete opravdu vyřádit, podávejte ji jako součást pomazánky se všemi oblíbenými přílohami včetně , , a ! Mňam!

Složení

  • 1 hlávka čekanky
  • 1 hruška, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 1 pupečník, oloupaný a rozdělený na dílky
  • 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 118 ml vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 59 mililitrů sýra feta, nadrobeného

Na zálivku:

  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 citron, odšťavněný
  • Kosher sůl a černý pepř
  • 1 čajová lžička sumaku
  • 2 lžíce medu
  • 59 mililitrů extra panenského olivového oleje

Návod:

  • Příprava čekanky: čekanku zbavte jádřinců a oddělte listy. Pokud chcete, aby byly o něco méně hořké, můžete listy před osušením a sestavením salátu namočit na 30 minut do studené vody.
  • Sestavte salát: Na velký talíř naaranžujte listy čekanky, na ně položte dílky pomeranče a plátky hrušky. Přidejte šalotku, vlašské ořechy a fetu.
  • Připravte zálivku: V malé misce přidejte česnek a citronovou šťávu. Dochuťte košer solí, černým pepřem a sumakem. Přidejte med a prošlehejte. Během šlehání přilévejte extra panenský olivový olej a pokračujte ve šlehání, dokud se dresink dobře nespojí.
  • Salát dochuťte: Dresinkem přelijte čekankový salát a podávejte.