Každý podzim jsme obdarováni bohatou úrodou jablek a vlašských ořechů. Vyrostl jsem v místě, kde býval ořechový sad.
Kdysi u nás doma rostlo 5 obrovských stromů, které pokrývaly přední i zadní dvůr a ročně dávaly 226 kg vlašských ořechů (což zní skvěle, pokud nejste teenager, který je nucen trávit odpoledne a víkendy hrabáním hor promočeného listí a shýbáním se, aby ty stovky kilogramů ořechů posbíral).
Stromy už jsou staré. O tři z pěti stromů jsme přišli (komerční ovocné sady nevydrží věčně a tyhle byly vysazeny nejméně před 50 lety) a zbývající stromy jen prskají. Je jen otázkou času, kdy zmizí také.
Takže si užíváme úrody, dokud ji máme (a necháváme hromadu pro vrány a veverky.).

Tento koláč je obměnou jablečného ořechového obratu, který jsem dělala letos v létě. Stejný nápad, mimochodem vynikající kombinace, jen tentokrát s javorovým sirupem místo medu a v mrtvolně jednoduché formě rustikálního koláče.
Je to slané a trochu sladké. Já jsem snědla velký plátek k obědu, otec si dal svůj jako dezert. Hodil by se i na pozdní snídani.
Další informace o tom, které odrůdy jablek jsou pro pečení nejlepší, najdete v našem Průvodci jablky.
Ingredience
- 1 koláčové těsto (Pâte Brisée) na koláč o průměru 25 cm nebo 1 balený plochý koláčový korpus.
- 118 mililitrů vlašských ořechů, sekaných
- 59 mililitrů rozdrobeného sýra gorgonzola (nebo sýra s modrou plísní)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného, nebo 1/2 lžičky sušeného
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 velká jablka Granny Smith (nebo jiná dobrá jablka na vaření, například jonagold nebo fuji), oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kousky
- 1 lžička citronové šťávy (nepovinné)
Metoda
- Ve středně velké míse smíchejte vlašské ořechy, gorgonzolu, tymián, nakrájená jablka a javorový sirup: Při práci s jablky (krájení, míchání s ostatními ingrediencemi) je můžete, pokud chcete, pokapat trochou citronové šťávy, aby se nezbarvila. Zatímco budete připravovat krustu, přikryjte směs plastovou fólií.
- Vyválejte těsto: Předehřejte troubu na 177 °C . Vyválejte těsto na 33 cm , na tloušťku 0.3 cm. Těsto na pečivo položte na vyložený plech. (S okrajem, protože těsto bude během pečení vytékat máslem.).
- Přidejte náplň, těsto na okraji nařaste: Uprostřed rozváleného těsta nasypte náplň a rovnoměrně ji rozprostřete do vzdálenosti 3.8 až 5.1 cm od okraje těsta. Okraje těsta nad náplní nařaste.
- Pečení: Pečte při 177 °C 45 minut až hodinu, dokud není kůrka pěkně propečená. Pokud se vám kdykoli bude zdát, že se ořechy trochu připalují, můžete střed koláče lehce přikrýt kouskem alobalu. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout. Na krájení koláče se skvěle hodí kolečko na pizzu.
