Masové závitky z filo těsta - skvělý předkrm na večírek

Tyto masové závitky/cigarety z filo těsta jsou to pravé! Toto vločkové jídlo na prsty, plněné směsí kořeněného mletého hovězího masa, sýra a kopru, je velkým lákadlem pro davy! Lidé si budou myslet, že jste se s nimi nadřeli; jen se pusťte do chvály.

Masové závitky z filo těsta podávané na talíři

Tak moc jsem se těšila, až se podělím o tento recept na mé fylo masové závitky! Chvíli jsem se rozmýšlela, jestli jim budu říkat masové závitky z filo těsta, nebo masové doutníky. Nakonec jsem se přiklonila k závitkům, ale nemyslíte, že vypadají trochu jako doutníky? 🙂

Než se necháte zastrašit, NECHCI po vás, abyste dělali fylo těsto od nuly:-) Ať se vám to líbí nebo ne. Sakra, to by mě taky vyděsilo! I když, jednou by to byla dobrá výzva. Prozatím zůstanu u výroby jednoduchých těst, jako je vločkové těsto na olivovém oleji v těchto španělských hovězích empanadillách. Těsto fyllo je pro mě kupované v obchodě a dobrá zpráva je, že je stále křupavé, zlatavě hnědé a chutné!

Přesto si říkáte, že práce s fyllem zakoupeným v obchodě může být tak složitá. Já vás chápu! Ale je to opravdu jednodušší, než si myslíte; za chvíli pro vás mám pár tipů!

Masové závitky, jeden rozříznutý napůl, aby byla vidět náplň

Svůj "strach z phylla" jsem překonala při práci na maminčině receptu na egyptský guláš, což je v podstatě masový koláč z phylla. Pak jsem zkusila vlastní bláznivinu: udělala jsem pizzu z filo těsta! Kdo by potřeboval hníst, když může mít rychlé a vločkové těsto na pizzu? Oba recepty se u mé rodiny a přátel setkaly s úspěchem, a tak jsem si řekla, že proč se zastavovat! Proč neudělat něco zábavného jako předkrm na večírek? Tyhle masové rohlíčky/cigarety z fylo těsta jsou přesně to pravé!

Než se pustíme do receptu, tady jsou mé tři užitečné tipy pro práci s phyllo:

1) Listy fylla mějte na velkém tácku a přikryjte je lehce navlhčenou čistou kuchyňskou utěrkou. Tím je udržíte dostatečně vlhké, aby se při práci s nimi netrhaly a nelámaly. Dbejte však na to, aby utěrka nebyla příliš mokrá, jinak se filo listy slepí.

2) Listy fyllo potřebují péči. Pracujte s nimi opatrně (ale nestresujte se, dají se poznat:-). Buďte velkorysí a každou vrstvu fylla pořádně potřete máslem nebo olejem. Díky tomu zůstanou vlhké a získají tu krásnou chuť a zároveň to pomůže jejich vločkové struktuře při pečení.

3) Přestože se filo těsto nepovažuje za výhodnou surovinu, není příliš drahé. Myslím, že balíček filo těsta stojí něco mezi 2.1705 Kč a 4.1705 Kč . V tomto receptu je použito pouze 16 plátů fylla; a myslím, že balení, které jsem koupila, obsahovalo něco kolem 24 plátů fylla. Takže opravdu budete mít s čím pracovat. Pokud se jeden list příliš roztrhne, vyhoďte ho a pokračujte dál.

Tyto fylo závitky s masem a fetou by byly perfektním předkrmem na příští sváteční večírek. Toto vločkové jídlo plněné směsí kořeněného mletého hovězího masa, sýra a kopru se líbí všem! Lidé si budou myslet, že jste se nad nimi nadřeli; jen si dejte záležet a přijměte pochvalu 🙂 Pokorné pokývnutí hlavou následované slovy "práce z lásky", vždycky funguje 😉

PŘIPOJTE SE. MAKE SOON!

Jste připraveni? Tady je návod, jak na to:

Předehřejte troubu na 204 °C.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a krátce ji osmahněte na středně vysoké teplotě. Přidejte mleté hovězí maso a koření. Za občasného míchání vařte na středně vysoké teplotě, dokud se mleté hovězí maso zcela nepropeče a nezhnědne (asi 8 minut). Odstavte a nechte mírně vychladnout.

Hovězí maso opečené na pánvi

Když mleté hovězí maso vychladne, smíchejte ho s dalšími ingrediencemi na náplň: sýrem feta, sýrem mozzarella, vejcem, koprovou natí a olivovým olejem.

Příprava náplně do závitků

Vezměte 16 plátů fylo těsta, v případě potřeby i více, a pečlivě je rozložte na velký plech. Přikryjte je mírně navlhčenou kuchyňskou utěrkou (nezapomeňte, že tak zabráníte praskání a lámání filo těsta).

Budete pracovat se dvěma pláty filo těsta najednou. První dva pláty položte na velké prkénko. Hojně je potřete olivovým olejem. Dobrým nožem nařízněte přímo uprostřed a vytvořte dva dlouhé pruhy.

Potírání fylo těsta olivovým olejem

Vezměte jeden pruh a začněte z něj vytvářet první roládu z filo těsta. Naberte lžíci masovo-sýrové směsi a položte ji na kratší konec proužku fylo (konec nejblíže k vám). Dvakrát srolujte směrem od sebe. Přeložte boky fylla po celé délce a pokračujte v rolování směrem k druhému konci.

Postupné fotografie ukazující, jak přidat náplň a zabalit filo těsto

Potřete ještě trochou olivového oleje a potřete vejcem. První filo roládu položte na velký a lehce olejem potřený plech. Zopakujte to s druhým pruhem fylla, čímž vytvoříte druhou fylo roládu.

Potírání masových závitků vejcem

Postup opakujte se zbývajícími pláty fylla, přičemž použijte vždy dva pláty. Nakonec byste měli mít na plechu pěkně vyrovnaných 16 rolek.

Potřené masové závitky vyložené na plech

Vložte filo závitky do trouby vyhřáté na 204 °C. Pečte 15 minut.

Vyjměte z trouby. Podávejte teplé. Vedle těchto filo závitků můžete přidat svůj oblíbený jogurtový dip nebo omáčku na namáčení. Dobrou chuť!

Upečené masové závitky se zlatohnědou kůrkou Upečené masové závitky s jedním rozříznutým dílem ukazujícím náplň

Popis

Tak moc jsem se těšila, až se s vámi podělím o tento recept na mé filo masové závitky! Chvíli jsem se rozmýšlela, jestli jim budu říkat masové závitky z filo těsta, nebo masové doutníky. Nakonec jsem se přiklonila k závitkům, ale nezdá se vám, že vypadají trochu jako doutníky? 🙂

Složení

  • 0.5 kg mletého hovězího masa
  • 1 malá žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 lžička nového koření
  • Sůl a pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje, plus 236 mililitrů na později

Další přísady na plnění

  • 140 gramů krémového sýra feta
  • 236 mililitrů strouhaného sýra mozzarella
  • 2 vejce
  • 1 lžička koprové trávy
  • 1 lžíce olivového oleje

Další

  • 16-20 plátků fylo
  • 1 vejce smíchané s trochou vody (vaječná hmota)

Návod:

  1. Předehřejte troubu na 204 °C.
  2. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a krátce ji osmahněte na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte mleté hovězí maso a koření. Za občasného míchání vařte na středně vysoké teplotě, dokud se mleté hovězí maso zcela nepropeče a nezhnědne (asi 8 minut). Odstavte, aby mírně vychladlo.
  4. Když mleté hovězí maso vychladne, smíchejte ho s dalšími ingrediencemi na náplň.
  5. Vezměte 16 plátů fylo těsta, v případě potřeby i více, a pečlivě je rozložte na velký plech. Přikryjte je mírně navlhčenou kuchyňskou utěrkou (díky tomu filo těsto nepopraská ani se nepoláme).
  6. Vezměte dva pláty fylla a položte je na velké prkénko. Filo hojně potřete olivovým olejem. Dobrým nožem nařízněte plát přímo uprostřed a vytvořte dva dlouhé proužky fylo.
  7. Vezměte jeden proužek fylla a začněte tvořit první roládu. Naberte lžíci masovo-sýrové směsi a položte ji na kratší konec proužku fylo (konec nejblíže k sobě). Dvakrát srolujte směrem od sebe.
  8. Přeložte boky pásu fylo po celé délce a pokračujte v rolování fylo směrem k druhému konci .
  9. Potřete ještě trochou olivového oleje a potřete vejcem. První filo roládu položte na velký a lehce olejem potřený plech. Postup opakujte s druhým pruhem fylla.
  10. Postup opakujte se zbývajícím fyllem, přičemž pracujte vždy se dvěma pláty fylo. Nakonec byste měli mít na velkém plechu pěkně vyrovnaných 16 rolek z filo těsta.
  11. Vložte filo závitky do trouby vyhřáté na 204 °C. Pečte 15 minut.
  12. Vyjměte z trouby. Podávejte teplé.
  13. Vedle těchto fylových masových závitků můžete přidat svůj oblíbený jogurtový dip nebo omáčku na namáčení.

Vyzkoušejte tyto chutné recepty: