Recept na řecké krevety - Krevety Saganaki za 30 minut

Řecké krevety s rajčatovou omáčkou jsou vydatné, světlé a plné chuti z česneku, čerstvých bylinek, olivového oleje a citronové šťávy. Pokrm krásně dotváří nadrobený krémový sýr feta a hrst čerstvých bylinek. Saganaki označuje řadu řeckých jídel připravovaných v malé pánvi se dvěma rukojeťmi. V Řecku najdete na většině jídelních lístků krevety saganaki.

Tento recept na chutí nabité řecké krevety (krevetové saganaki) připravíte za 30 minut nebo méně! Uvařte krevety v chutné rajčatové omáčce s kořením, čerstvými bylinkami, česnekem a trochou citronové šťávy a nakonec je dochuťte krémovým rozdrobeným sýrem feta.

Snadné řecké krevety s rajčaty a fetou.

Krevety jsou jednou z ceněných středomořských ingrediencí, které můžete během pár minut proměnit v lahodnou večeři!

Od polévek přes těstoviny až po kabobaby - tato baculatá sousta zvýší "efektní palec" bez větší námahy. A pokud jste na tom podobně jako já a milujete výrazné řecké chutě, určitě budete chtít tyhle krevety saganaki co nejdříve vyzkoušet!

Řecké krevety s rajčatovou omáčkou jsou vydatné, jasné a plné chuti díky česneku, čerstvým bylinkám, olivovému oleji a citronové šťávě. Pokrm krásně dotváří rozdrobený krémový sýr feta a hrst čerstvých bylinek. začněte krátkou marinádou krevet a nechte je odležet, zatímco budete připravovat návykovou rajčatovou omáčku. Když je omáčka hotová, vhoďte do ní krevety a nechte je povařit (zabere to jen pár minut) a je to! Třicetiminutová večeře, která je dostatečně elegantní pro hosty, ale zároveň dostatečně rychlá pro jakýkoli večer v týdnu!

Co je krevetové saganaki?

Saganaki označuje různé řecké pokrmy připravované v malé pánvi se dvěma rukojeťmi. Nejoblíbenějším pokrmem saganaki je feta saganaki, kdy se sýr feta smaží do změknutí a pokape se medem.

V Řecku najdete na většině jídelních lístků krevetové saganaki. Je to oblíbené letní jídlo, které se obvykle podává jako mezze s alkoholickým nápojem, jako je ouzo (řecký likér s příchutí anýzu) nebo bílé víno.

Nejenže se ouzo často podává ke krevetám saganaki, ale obvykle je také součástí receptu! Protože jsem ho neměla po ruce, rozhodla jsem se ho vynechat - věřte mi, že tím neohrozíte nic z chuti!

Pokud máte ouzo, přidejte ho na pánev spolu s rajčaty 59 mililitru. A když už jste v tom, proč si během vaření nepřipravit rychlý koktejl z ouzo?

Krevety v rajčatové omáčce, podávané rodinným způsobem na pánvi při vaření.

Jak koupit krevety

Do tohoto receptu se hodí čerstvé nebo mražené krevety a já vám dám několik tipů, jak krevety koupit, od toho, jak poznat, zda jsou krevety dobré, až po rozklíčování různých velikostí krevet.

Pokud kupujete čerstvé krevety, je třeba se zaměřit na několik věcí:

  • Krevety by měly být vystaveny na silném ledovém loži s nějakým krytem. Díky tomu se krevety nezkazí.
  • Čerstvé krevety by měly být málo nebo vůbec cítit. Pokud mají krevety silný nebo nepříjemný zápach, vyhněte se jim.

Mražené krevety by měly být ve zcela uzavřeném sáčku. Pokud je sáček jakkoli poškozen, nekupujte jej. Kromě toho by zmrazené krevety měly být pevné. Pokud se mohou ohýbat, jsou pravděpodobně rozmražené nebo se rozmrazují. Pokud jsou na obalu ledové krystalky, může to znamenat, že jsou krevety spálené v mrazáku.

Nyní k velikosti. Pro tento recept doporučuji velké nebo velké krevety. Co to ale znamená? Velikost krevet se určuje podle toho, kolik krevet je potřeba na vytvoření 0.5 kg . Zjednodušeně řečeno, čím vyšší počet krevet na 0.5 kg , tím menší krevety.

V obchodě s potravinami se setkáte s krevetami různých velikostí, na obalech jsou uvedena čísla jako "21/ 64 cm . To znamená, že v 0.5 kg je 21 až 25 krevet . Zde jsou další informace o velikostech krevet:

  • Malé: 51/60
  • Střední: 41/50
  • Velký: 31/35
  • Jumbo: 21/25
  • Kolosální: 13/15

Krevetové saganaki je nejlepší připravovat z větších krevet, protože chcete, aby při vaření zůstaly baculaté a šťavnaté, což může být obtížné, když jsou příliš malé. Proto hledejte krevety, které jsou buď označené jako "31/ 89 cm nebo "21/ 64 cm .

Řecké krevety v rajčatové omáčce, podávané v hluboké misce a posypané čerstvými nasekanými bylinkami, sýrem feta a olivami kalamata. Malá miska sýra feta stranou.

Jak krevety oloupat a zbavit jádra

I když mám ráda snadnost sáčku loupaných a zbavených kostí krevet, krevety bez kůže jsou rozhodně cenově výhodnější variantou. A i když se čištění krevet může zdát děsivé, ve skutečnosti je to docela jednoduché! Potřebujete jen trochu času. Tady je návod, jak na to:

  • Odstraňte hlavu (pokud je ještě připevněná) tak, že najdete místo, kde se hlava stýká s tělem, a ostrým nožem ji odřízněte.
  • Poté odtrhněte nohy.
  • Poté začněte od hlavy krevety odlupovat segmentovaný krunýř, což by mělo být snadné, jakmile odstraníte nohy. Rád ponechávám ocas, ale pokud chcete, můžete jej také odstranit. Skořápky můžete zmrazit a použít později - je z nich fantastický vývar z mořských plodů!
  • Vyhloubení krevet je opravdu otázkou osobních preferencí. Žíly vám neublíží, pokud je sníte, ale mohou mít hořkou chuť nebo pískovou strukturu. K jejímu odstranění použijte malý ostrý nůž (např. příborový) a udělejte řez podél vnější strany krevety. Měla by být vidět žilka (je tenká a černá). Jednoduše ji nožem odstraňte a vyhoďte. Krevety dobře opláchněte studenou vodou.
Ingredience na krevety saganaki: syrové krevety v misce, červená cibule, nadrobená feta, nakrájená rajčata z plechovky, čerstvá petrželka a čerstvá máta.

Ingredience na řecké krevety

Krevetové saganaki je plné výrazných chutí čerstvých i sušených bylinek, dobrého extra panenského olivového oleje a citronové šťávy. Zde najdete vše, co k tomu potřebujete:

  • Krevety: Potřebujete 0.7 kg velkých nebo velkých krevet, oloupaných a zbavených jadérek.
  • Koření: Sušené oregano, sušený kopr, vločky červené papriky (nepovinné) a česnek.
  • Extra panenský olivový olej: Vhodný je řecký olej EVOO, jako je náš Early Harvest, protože má výraznou, pepřovou chuť, která pokrm ještě zvýrazní.
  • Červená cibule: Pokud nemáte červenou cibuli, můžete místo ní použít žlutou cibuli.
  • Rajčata: Použila jsem 728gramovou plechovku nakrájených rajčat s trochou odkapané tekutiny. Pokud byste chtěli, můžete použít asi 10 čerstvých romských rajčat.
  • Čerstvá citronová šťáva: Šťáva z ½ citronu, ale zbylých 0.5 citronu si nechte na přidání na konci, pokud chcete více kyselosti.
  • Čerstvé bylinky: Použila jsem čerstvou mátu a italskou petrželku, ale můžete použít i kopr nebo koriandr!
  • (Nepovinné) Sýr feta: Já nejraději strouhám 56 až 84 gramů sýra feta přímo z bloku v nálevu. Předem rozdrobený je vždy příliš suchý.
  • (Nepovinné) olivy kalamata: Nemáte rádi olivy? Žádný problém! Vynechejte je.

Jak připravit krevetové saganaki

Protože se krevety připravují velmi rychle, je tento pokrm saganaki hotový za 30 minut nebo méně. A pokud použijete oloupané a zbavené jádra krevety, příprava je minimální! Tady je návod, jak ho připravit:

  • Krevety naložte do marinády. Osušte 0.7 kg velkých nebo velkých krevet bez kůže. Vlož je do velké mísy. Okořeňte je košer solí a černým pepřem a také po ½ lžičce suchého kopru, sušeného oregana, vloček červené papriky a prolisovaného česneku. Pokapejte extra panenským olivovým olejem, promíchejte a dejte stranou.
  • Připravte rajčatovou omáčku. Pokud nemáte tradiční nádobu na vaření saganaki, stačí vzít velkou litinovou pánev. Na středním plameni rozehřejte několik lžic EVOO a přidejte 1 nakrájenou červenou cibuli a další prolisovaný česnek. Vařte, dokud se nerozvoní. Přidejte 728 gramovou plechovku nakrájených rajčat (část tekutiny slijte, aby pokrm nebyl vodnatý), šťávu z ½ citronu a po lžičce sušeného oregana a kopru. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou. Omáčku nechte 15 minut vařit.
  • Uvařte krevety. Přidejte marinované krevety na pánev s rajčaty a vařte 5 až 7 minut, dokud nezrůžoví.
  • Přidejte závěrečné úpravy. Vmíchej po hrsti nasekané čerstvé máty a ploché petrželky. Poté posypte trochou fety a nasekanými olivami Kalamata. Pokud chcete, můžete před podáváním přidat ještě kapku citronové šťávy z řeckých krevet.
Řecké krevety na pánvi, zalité rajčatovou omáčkou a posypané nasekanými čerstvými bylinkami, rozdrobeným sýrem feta a olivami.

Tipy pro přípravu šťavnatých krevet

Hej, krevety se mohou rozvařit za dobu, která je potřebná k naplnění sklenice vody. Když se to stane, stanou se tuhými a gumovými.

Zde je několik věcí, na které se zaměřte, pokud chcete šťavnaté krevety:

  • Krevety jsou uvařené, když se z průsvitné šedé barvy změní na neprůhlednou růžovou.
  • Krevety stáhněte z ohně v okamžiku, kdy jsou celé růžové. Její vnitřní teplota se bude během ležení ještě trochu zvyšovat.
  • Z hlediska textury by měly být uvařené krevety mírně pevné a při kousnutí by měly klást jen malý odpor.

Co k ní podávat

Tyto řecké krevety v rajčatové omáčce ráda podávám na lůžku z obyčejných těstovin orzo. Stejně dobře ale funguje i s kuskusem. Pokud jste bezlepkáři, zkuste to s řeckou citronovou rýží.

Když už nic jiného, vezměte si svůj oblíbený křupavý chléb, abyste mohli nasát všechnu tu lahodnou omáčku, třeba s tradičním řeckým salátem jako přílohou.

Jak skladovat a ohřívat zbytky jídla

Zbytky krevetového saganaki skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Dobře vydrží 2 až 3 dny.

Chutná dobře i při pokojové teplotě, ale pokud ho potřebujete ohřát, použijte střední teplotu, jen aby se prohřál (neohřívejte ho příliš dlouho, jinak krevety ztvrdnou).

Složení

  • 0.7 kg velkých krevet, 21/25, zcela rozmražených, oloupaných a zbavených kůže
  • Kosher sůl
  • Černý pepř
  • 1 ½ čajové lžičky suchého oregana, rozděleno
  • 1 ½ čajové lžičky suchého kopru, rozdělené
  • Špetka červených pepřových vloček
  • 6 stroužků česneku, mletých, rozdělených
  • Extra panenský olivový olej, já jsem použila řecký EVOO Early Harvest
  • 1 velká červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 728 gramová plechovka nakrájených rajčat, slijte jen část tekutiny
  • Šťáva z ½ citronu, případně další na později
  • Nasekané lístky čerstvé máty, štědrá hrstka
  • Nasekané lístky čerstvé petrželky, štědrá hrst
  • 56 g řeckého sýra feta, podle chuti i více
  • 6 oliv Kalamata bez pecky, nakrájené (nepovinné)

Pokyny

  • Krevety osuš a vlož do velké mísy. Dochutíme je košer solí, pepřem, ½ lžičkou suchého oregana, ½ lžičkou suchého kopru, špetkou červených pepřových vloček a asi ½ lžičkou prolisovaného česneku. Pokapejte extra panenským olivovým olejem a promíchejte. Prozatím odložte stranou.
  • Ve velké těžké pánvi (použila jsem tuto litinovou pánev) rozehřejte na středním plameni asi 2 lžíce extra panenského olivového oleje, dokud se z něj nezačne kouřit. Přidejte nakrájenou cibuli a zbývající prolisovaný česnek a krátce opečte, dokud se nerozvoní (pravidelně míchejte.) Přidejte rajčata a citronovou šťávu a dochuťte špetkou soli, pepře a zbývajícím suchým oreganem a koprem. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a nechte 15 minut vařit.
  • Přidejte marinované krevety. Vařte 5 až 7 minut nebo dokud nezrůžoví; v případě potřeby trochu promíchejte. (Krevety nepřevařujte.)
  • Vmíchejte čerstvou mátu a lístky petrželky. Nakonec posypte fetou a olivami Kalamata. Pokud chcete, přidejte podle chuti kapku citronové šťávy nebo více vloček červené papriky.
  • Podávejte na obyčejných orzách, oblíbených obilovinách nebo na oblíbeném křupavém chlebu, abyste mohli lahodnou omáčku nasáknout. Dobrou chuť!