Pohodový recept na zapečené špagety (jen o něco lehčí) se snadnou domácí omáčkou na špagety plnou chutí!

Už dříve jsem se s vámi podělila o to, že pokud jde o večeři, moje rodina se řídí tak trochu pravidlem 80-20 - 80 % zdravých jídel a 20 % požitků na zdravé straně. Tento recept na zapečené špagety spadá do druhé kategorie požitkářství, ale zdravého.
V době, kdy se na trhu objevují nejrůznější fantastické těstoviny, je snadné zapomenout na skromné špagety. Ale je to něco, co má většina spíží; univerzální a snadno použitelné! Ráda dělám jednoduché špagety na olivovém oleji - někdy je jen hodím do kvalitního EVOO, česneku a čerstvých bylinek.

Ale když máme chuť na něco vydatnějšího, volím tyto vegetariánské zapečené špagety. Není v nich tolik sýra jako v jiných receptech, a když je to možné, používám částečně odtučněný sýr; přesto tyto zapečené špagety uspokojí chuť na pohodlné jídlo.
Kopec je opravdu v mé domácí omáčce na špagety (která, uvědomuji si, že potřebuje vlastní příspěvek zde na blogu.) Jednoduchá a relativně rychlá omáčka na těstoviny s několika málo ingrediencemi, které nabízejí dokonalou rovnováhu chutí. Tajemná ingredience? Jemně nastrouhaná mrkev. Dodávají jí texturu, zemitou sladkost a vítanou hloubku chuti.

Co podávat k těmto zapečeným špagetám?
Tento zapečený nákyp se špagetami může být dokonalým doplňkem velké slavnostní večeře. Ale protože je dostatečně vydatný, pokud servírujete menší rodině, může obstát i jako hlavní chod. Na začátek obvykle připravuji velkou mísu fattoush nebo tento třísložkový středomořský salát.
Popis
NEJLEPŠÍ recept na zapečené špagety! Pohodový těstovinový nákyp, který je na zdravé straně s použitím menšího množství sýra (pokud možno částečně odtučněného). Zajímavostí je snadná domácí omáčka na špagety plná chutí. Dokonalá textura a vyváženost chutí!
Složení
- 0.5 kg tenkých špaget (pokud máte rádi celozrnné špagety)
- 3 vejce
- 236 mililitrů částečně odtučněné ricotty (použila jsem tuto)
- 118 mililitrů strouhaného parmezánu
- 236 mililitrů až 355 mililitrů strouhané mozzarelly (pokud možno netučné), více podle vlastní chuti
Na domácí omáčku na špagety
- 59 mililitrů řeckého extra panenského olivového oleje Private Reserve
- ½ žluté cibule, nastrouhané
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, jemně nastrouhané (použila jsem toto krabicové struhadlo)
- 1 plechovka ( 784 gramů ) drcených rajčat
- 118 mililitrů vody
- Sůl a černý pepř
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička sladké španělské papriky
- 59 ml čerstvé natrhané bazalky a nasekané petrželové natě.
- Drcená červená paprika, volitelně
Pokyny:
- Předehřejte troubu na 191 °C.
- Připravte omáčku. Ve velké pánvi nebo pekáči, jako je tento, rozehřejte olivový olej na střední teplotu, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli. Za pravidelného míchání vařte 4 až 5 minut. Přidejte česnek a mrkev a za pravidelného míchání vařte další 3 minuty.
- Nyní přidejte drcená rajčata, vodu, velkou špetku soli a pepře, oregano a papriku.
- Omáčku za pravidelného míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit 15 až 20 minut (občas omáčku zkontrolujte a promíchejte).
- Zatímco se omáčka vaří, uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Slijte je a propláchněte.
- Když je omáčka hotová, odkryjte ji a přidejte uvařené těstoviny. Míchejte, dokud se těstoviny dobře neobalí.
- V míse ušlehejte vejce, ricottu a nastrouhaný parmazán. Směs přidejte ke špagetám. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Těstoviny posypte rozdrobenou mozzarellou. Přeneste do trouby, nepřikryté.
- Zapékejte v troubě vyhřáté na 191 °C 15 až 20 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky. Pokud chcete dodat vrchní části zapečených špaget barvu a křupavost, stačí krátce přepnout na opékání (pozorně hlídejte).
- Vyjměte z trouby a ozdobte čerstvou bazalkou a petrželkou. Pokud chcete, přidejte drcenou papriku. Dobrou chuť!
